Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Zlatan Ibrahimovic 40 år: Karriären i bilder

I dag fyller Zlatan Ibrahimovic 40 år!
Här är några minnesvärda stunder från superstjärnans karriär.
Bild: ARNE FORSELL
Bild: ARNE FORSELL

Malmö FF, 1995-2001

Det var i ett annat Malmö FF som Zlatan Ibrahimovic tog sina första stapplande steg.

Under den blivande superstjärnans första säsong åkte klubben ur allsvenskan – säsongen därpå ledde dock Zlatan Malmö upp i allsvenskan igen och intresset från de Europeiska storklubbarna vaknade.

2001 såldes han för 82,5 miljoner kronor – vilket då var den högsta summan för en skandinavisk spelare.
Bild: STANLEY GONTHA
Bild: STANLEY GONTHA

Ajax, 2001-2004

Det började lite knackigt i Amsterdam och det var inte förrän Ajax tog in nye tränaren Ronald Koeman som Zlatan Ibrahimovic fick förtroendet.

Därefter fortsatte svenskens kurva att peka uppåt i storklubben som vann ligan under hans första år i Nederländerna.

Det blev ytterligare en ligatitel i Ajax för Zlatan, som totalt gjorde 34 mål på 75 matcher, innan flyttlasset gick vidare mot Italien.
Bild: MARCUS ERICSSON
Bild: MARCUS ERICSSON

Juventus, 2004-2006

Det blev högt och lågt för Zlatan Ibrahimovic i Turin.

Under första säsongen utsågs han till årets spelare i klubben, framröstad av fansen, och årets utländska spelare. Det blev även två Serie A-titlar med klubben.

Men detta överskuggades till mångt och mycket av Calciopoli-skandalen, där bland annat Juventus visade sig ha påverkat matcher genom att välja domare som var lojala till klubben.

Detta ledde till att de båda titlarna som Zlatan varit med och vunnit drogs tillbaka – därefter strejkade svensken sig bort från klubben.
Bild: DIETHER ENDLICHER
Bild: DIETHER ENDLICHER

Klacken mot Italien, EM 2004

Zlatan Ibrahimovic har många minnesvärda mål på sitt cv – få har varit lika viktiga som det mot Italien i EM 2004.

Sverige, som hade blivit hårt ansatt av det italienska landslaget under i stort sett hela matchen och låg under med ett mål, fick en sen hörna med fem minuter kvar att spela.

Efter en tilltrasslad situation där samtliga svenska spelare vunnit sina dueller hamnade bollen hos en 22-årig Zlatan som valde att klacka bollen förbi en ställd Buffon i Italiens mål.

Målet innebar 1–1 och lade grunden för den senare uppmärksammade ”Due Due”-matchen mot Danmark som innebar slutspel för de två skandinaviska nationerna.
Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Tredje guldbollen, 2008

2008 tilldelades Zlatan Ibrahimovic Guldbollen som Sveriges bäste manliga fotbollsspelaren för tredje gången i karriären – han var därmed den förste någonsin att få utmärkelsen mer än två gånger.

Låt oss säga att det inte slutade där, det blev minst ytterligare nio (!) stycken i karriären.
Bild: RICHIARDI FOTOCRONACHE
Bild: RICHIARDI FOTOCRONACHE

Inter Milan, 2006-2009

Var Inter-Zlatan den bästa Zlatan? Många anser det.

Svensken kom till en sovande jätte som inte hade vunnit ligan sedan slutet av 80-talet. Zlatan lyfte upp klubben, bar den på sina axlar, och när han väl var klar i Milano hade Inter vunnit tre raka ligatitlar.

Första säsongen: Zlatan vann den interna poängligan när Inter, med endast en förlust, vann ligan med rekordhöga 97 poäng.

Andra säsongen: Efter två månaders skadefrånvaro klev Zlatan in mot Roma och satte matchens två mål som innebar ligaseger för Internazionale.

Tredje säsongen: Zlatan fullkomligt öste in mål i Serie A och med sina 25 mål vann han ligans skytteliga – samtidigt som Inter säkrade tredje raka Scudetton.

Utöver detta blev Zlatan även uttagen till Uefas ”Årets lag” vid två tillfällen samt slutade nia i omröstningen till Ballon d’Or som delas ut till världens bästa fotbollsspelare.
Bild: NILS JAKOBSSON
Bild: NILS JAKOBSSON

Barcelona, 2009-2010

En stekhet Zlatan, som precis vunnit skytteligan i Serie A, tillsammans med världens främste spelare Leonel Messi – en match made in heaven, visst?

Nja, det blev kanske inte så bra trots allt.

FC Barcelona är egentligen den enda klubben i vilken Zlatan inte lyckats göra succé.

Svenske stjärnan var endast ordinarie under ett halvår och relationen med Messi fungerade inte alls. Även om Zlatan gjorde några hyllade insatser, samt en liga- och cuptitel, blev det endast en säsong i den katalanska klubben innan flyttlasset gick tillbaka till Italien, Milano – men inte Inter.
Bild: MARTY
Bild: MARTY

AC Milan, 2010-2012

Efter ett mellanår i den katalanska storklubben var Zlatan Ibrahimovic tillbaka i landet och staden där han slagit sig in bland de allra bästa i världen – Milano.

Denna gången blev det däremot inte Inter som svensken skrev på för, i stället gjorde han det kontroversiella beslutet att gå till ärkerivalen AC Milan. Under första säsongen vann Zlatan sin totalt fjärde Scudetto.

Säsongen efter blev det ingen ligatitel för Milan – men Zlatan, som inledde säsongen skadad, öste in mål och blev den förste spelaren någonsin att vinna skytteligan med två olika klubbar i Serie A.

Han blev också den första spelaren i Italien att utses till årets spelare tre gånger.
Bild: MARCUS ERICSSON
Bild: MARCUS ERICSSON

Showen på Friends arena, 2012

Invigning av Friends arena mot ett England där Zlatan Ibrahimovic varit ifrågasatt under stora delar av sin karriär – men efter denna kvällen var kritikerna tysta.

Zlatan Ibrahimovic bjöd på en show av sällan skådat slag, klassaktionerna avlöste varandra.

Det bjöds på ett sylvasst skott i straffområdet, en nedtagning på bröstet följd av en perfekt volley, en välplacerad frispark från distans – men framför allt en cykelspark långt utanför straffområdet.

Zlatan–England: 4–2.
Bild: ICON SPORT
Bild: ICON SPORT

Paris Saint-Germain, 2012-2016

2012 storsatsade den franska huvudstadsklubben, som nyligen köpts upp av Qatar Sports Investments, och spenderade enorma summor för att bli en Europeisk storklubb – en nyckelpjäs i den satsningen var Zlatan Ibrahimovic.

Det blev förvisso ingen Champions League-titel, men Zlatan blev så gott som odödlig i den franska metropolen.

Meriterna under hans fyra säsonger talar sitt tydliga språk:

• Fyra ligatitlar
• Tre ligacup-titlar
• Skyttekung tre gånger
• Främste målskytten i PSG:s historia
• Främste målskytten i franska högstaligans historia
Bild: JOHANNA LUNDBERG
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Avskedet i Nice, 2016

I juni 2016 kom Zlatan Ibrahimovic med beskedet som de svenska fotbollssupportrarna bävat inför: Tiden i landslaget var över – EM i Frankrike blir superstjärnans sista i de blågula färgerna.

Mästerskapet blev inte heller något muntert avsked. Ett tafatt Sverige lyckades endast sätta ett mål på sina tre matcher och slogs ut i sista gruppspelsmatchen mot Belgien.

Zlatan, herrlandslagets främste målskytt, hade tackat för sig - trodde vi.
Bild: JOHANNA LUNDBERG
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Manchester United, 2016-2018

Efter att ha skördat framgångar i nästan alla de stora europeiska ligorna var det dags för Zlatan Ibrahimovic att visa upp sina färdigheter på de brittiska öarna.

Men det blev inte som svensken hade hoppats. Visst han hade fullt godkänd tid i Manchester United, men ådrog sig också en allvarlig korsbandsskada som hotade karriären.

Under hans tid med ”Red Devils” stod Zlatan dock, för första gången i karriären, med en Europatitel i handen. Även om han gjorde det med en krycka i andra.
Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Los Angeles Galaxy, 2018-2019

Korsbandsskadan han ådrog sig i United hade läkt. Men flytt till MLS? En sämre liga? Är karriären över nu för Zlatan Ibrahimovic?

Så kom debuten 31 mars, 2018.

I den 71:a minuten i derby mot Los Angeles FC byttes svensken in – i den 76:e drämde han bollen i mål på volley från 40 meter.

52 mål blev det på 56 matcher, dock ingen titel, och beskedet var tydligt: Karriären var inte över.
Bild: MAURIZIO BORSARI
Bild: MAURIZIO BORSARI

AC Milan, 2020-

Efter tiden i USA var det dags för Zlatan att återvända till den Europeiska toppfotbollen och 2020 blev svensken klar för en återkomst till AC Milan.

Succén blev omedelbar.

Milan blev helt plötsligt ett topplag och svensken huserade till en början i toppen av skytteligan under första säsongen. Men skadebekymmer har till viss del spolierat den andra sejouren i Milano.
Bild: JESPER ZERMAN
Bild: JESPER ZERMAN

Den blågula återkomsten, 2021

Egentligen under hela tiden efter att Zlatan lämnat landslaget 2016 spekulerades det kring ifall stjärnan någonsin skulle återvända eller inte? Zlatan själv skickade ut hintar på sociala medier.

I slutet av 2020 tog spekulationerna ny fart efter att Zlatan, i en intervju med Sportbladet, sagt att han saknar landslaget.

Därefter tisslades och tasslades det fram till 16 mars 2021 – då Janne Andersson presenterade sin VM-kvaltrupp och Zlatan Ibrahimovic var tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.