Will Still har spelat datorspelet Football Manager i hela sitt liv. Nu gör han succé på riktigt i den franska ligan.
Will Still har spelat datorspelet Football Manager i hela sitt liv. Nu gör han succé på riktigt i den franska ligan. Bild: FEP

Will Still i Reims gör succé – men klubben tvingas böta för varje match

30-årige tränardoldisen Will Still gör enorm succé i Ligue 1. Efter 18 raka matcher utan förlust har Reims den längsta förlustfria sviten i Europas toppligor. Men framgångssagan kommer med ett pris – för varje match Still tar plats på tränarbänken får Reims böta drygt 276 000 kronor.

ANNONS
|

Klockan hade tickat upp till den 95:e matchminuten när Jens Cajuste förra helgen dundrade in Reims segermål mot Ajaccio och förlöste Stade Auguste-Dalaune i ett explosivt målfirande. Själv stod den svenske landslagsmittfältaren som fastfrusen när bollen letat sig in i mål via ribban.

– Det är hans sätt att visa karisma och efterlikna sin idol, Zlatan Ibrahimovic. Och kanske blev han lite överraskad själv också, garvade Reims tränare efteråt.

Cajuste i all ära, men mannen i Reims som alla inom fransk fotboll talar om för tillfället är någon annan – nämligen tränaren Will Still.

För några månader sedan hade få hört talas om Will Still.

ANNONS

Still är med sina 30 år den yngste huvudtränaren i Europas toppligor och den unge engelsmannen har på kort tid etablerat sig som ett världens hetaste tränarnamn. Reims har fortfarande inte förlorat under Stills ledning och förra helgen slogs tidigare klubbrekordet från 1959, då Stade de Reims – med nyligen avlidne nationalklenoden Just Fontaine i laget – var en europeisk stormakt som radade upp ligatitlar och Europacupfinaler.

Den svenska landslagsstjärnan Jens Cajuste, med ett förflutet i Örgryte, tränas av Will Still.
Den svenska landslagsstjärnan Jens Cajuste, med ett förflutet i Örgryte, tränas av Will Still. Bild: SANDRA RUHAUT

Framgången har dock ett pris – åtminstone för Reims. Varje match som Still tar plats på tränarbänken får nämligen Reims böta drygt 276 000 kronor då 30-åringen ännu inte hunnit införskaffa sin Uefa Pro-licens, vilket är ett krav i Ligue 1. Detsamma gäller Nice, som varje vecka betalar saftiga bötesbelopp för Didier Digard – som skördar stora framgångar sedan han ersatte Lucien Favre.

På frågan om bötessumman dras från hans lön svarar Still kryptiskt.

– Tja, det har förhandlats fram, kan man säga. Klubben sa: ”Vi är redo att investera i din karriär, så länge du fortsätter vinna”, säger Still med ett skratt till Fourfourtwo.

Stills karriär har tagit en oortodox väg. Still är engelsman, men har vuxit upp i Braine-l’Alleud och har tillbringat större delen av sitt liv i Belgien. Som ung blev han besatt av spelet Football Manager, vilket väckte intresset för att bli fotbollstränare.

ANNONS

”Även när jag var huvudtränare för ett professionellt fotbollslag så fortsatte jag att testa saker i Football Manager. Utan att tänka på det så hade spelet inflytande på min riktiga karriär. Jag blev besatt av det som barn och det var förmodligen spelet som tände elden i mig som jag nu bär med mig som tränare”, skriver han i The Guardian.

Som 18-åring flyttade Still till England för att studera, och började parallellt arbeta med ungdomslag i Preston. Tillbaka i Belgien slutade han att helt att spela själv och sökte sin väg in i tränarbranschen. Han började göra motståndarscouting, utan betalt, och arbetade sig upp i Sint-Truiden och Standard Liège. Fallenheten för tränaryrket tycks även ha smittat av sig inom familjen. Wills två år äldre bror Ed tränar belgiska Eupen, med lillebror Nicolas som assisterande tränare.

Det råder dock ingen tvekan om att Will är den i syskonskaran vars karriärkurva pekar skarpast uppåt. Redan som 24-åring fick han chansen som huvudtränare, i Lierse i belgiska andradivisionen.

– Jag var bara 24, vilket var helt galet, säger han.

Det skulle dröja ytterligare ett par år innan Still återigen fick axla huvudtränaransvaret. 2021 rekryterades han till Frankrike och Stade de Reims, som assisterande tränare till Óscar García, och när spanjoren sparkades i oktober befordrades Still. Det beslutet har Reims inte ångrat.

ANNONS

Reims är nu uppe på åttonde plats i Ligue 1, sex poäng från Europaspel, och Will Still ser onekligen ut att gå en ljus tränarframtid till mötes.

Någon storslagen plan för framtiden har han dock inte ännu.

– Jag har aldrig haft en karriärplan eller förbestämda målsättningar jag behöver uppfylla vid en viss ålder. Jag vet inte ens vad jag ska äta ikväll, säger han.

Still är engelsman men har vuxit upp i Belgien. Han ledde ett lag i den belgiska andradivisionen som 24-åring.
Still är engelsman men har vuxit upp i Belgien. Han ledde ett lag i den belgiska andradivisionen som 24-åring. Bild: FEP

Helgens hetaste

Napoli – Atalanta

Napoli föll hemma mot Lazio senast, men har fortfarande en betryggande 15-poängsledning ner till tvåan Inter. Nu väntar ett nytt toppmöte på Stadio Armando Maradona när sexan Atalanta, som har vacklande form och bara en seger på de sex senaste matcherna, kommer på besök.

Lördag 18.00, C More Fotboll

Schalke 04 – Borussia Dortmund

Glödhett Rührderby mellan två lag som huserar i vitt skilda ändar av Bundesligatabellen. Borussia Dortmund åkte ur Champions League mot Chelsea i tisdags, men i ligaspelet går Die Schwarzgelben som tåget och utmanar Bayern München om titeln. I botten slåss ärkerivalen Schalke 04 – som gått sex raka utan förlust och tog tre tunga poäng mot Bochum senast – för sin överlevnad i den knallhårda nedflyttningsstriden.

Lördag 18.30, Viaplay

Athletic Bilbao – FC Barcelona

Barcelona fortsätter att hålla Real Madrid på behörigt avstånd i La Ligas titelstrid. Efter segern mot Valencia senast har Xavis mannar nu nio poäng ner till Los Blancos. Nu väntar en lurig match mot Athletic Club, som halkat ner till en niondeplats i La Liga-tabellen, men som brukar kunna ställa till det för Barcelona på baskisk mark på San Mamés.

Söndag 21.00, C More Fotboll

LÄS MER:Valencia: En klubb i kris

LÄS MER:Glödhete Marcus Rashford ska ge Manchester United efterlängtad titel

LÄS MER:Graham Potter under rejäl press i Chelsea – har fått hatmejl mot familjen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS