Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Wilfried Zaha tänker inte knäböja mer

Wilfried Zaha tänker inte knäböja i samband med matcher längre.
Det berättar Crystal Palaces stjärna i en intervju med The Times.
– Det är förnedrande, säger han till tidningen.

Att knäböja i samband med match sträcker sig bak till 2016, då NFL-stjärnan Colin Kaepernick valde att gå ned på knä i under den amerikanska nationalsången i protest mot rasismen i USA.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en landsflagga som förtrycker svarta och färgade människor. För mig är detta större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt andra hållet, sade Colin Kaepernick då, enligt CBS News.

Protesterna tog fart igen 2020 efter att amerikanen George Floyd dött i samband med ett brutalt polisingripande. Den här gången sträckte sig protesterna utanför USA:s gränser.

LÄS MER: Klart: 23-årige miljardären Kyril Louis-Dreyfus tar över Sunderland

Spelare runtom i världen har demonstrerat mot rasism sedan i höstas, bland annat stjärnorna i Premier League.

Wilfried Zaha slutar knäböja

Men nu väljer en spelare att sluta gå ner på knä inför matcherna. Han heter Wilfried Zaha och är anfallare i Crystal Palace.

– Jag tycker det är förnedrande att knäböja. När jag växte upp så lärde mina föräldrar mig att i alla lägen vara stolt över att vara svart och jag tycker vi ska stå upp för det, säger Zaha enligt The Times.

Zaha menar att gesten har tappat sin betydelse.

– Meningen med det hela håller på vattnas ut och det är något vi bara gör nu. Det räcker inte. Jag tänker inte knäböja, säger han.

Zaha: ”Dessa saker funkar inte”

Wilfried Zaha menar på att det är mycket snack och lite verkstad, att protesterna inte gjort någon större skillnad.

– Vi försöker säga att vi är lika, men dessa saker funkar inte. Såvida det inte blir förändring, prata inte om det med mig. Såvida inte något händer vill jag inte höra om det.

LÄS MER: Isak mållös när United visade klassen

Kaepernick utfryst efter protesten

Som konstaterat har knäböjning i samband med matcher blivit allt vanligare runtom i världen. Men i början var det många kritiska röster som höjdes mot Colin Kaepernick som började med det hela.

Den kanske största kritikern var USA:s då sittande president Donald Trump som menade på att det var respektlöst mot den amerikanska flaggan.

LÄS MER: Trotsar Trump – tillåter knäböjning under nationalsången

Kaepernick blev utfryst ur NFL efter protesterna och har inte spelat i ligan sedan dess. Ifjol valde ligabasen Roger Goodell att gå ut med en ursäkt till spelarna som protesterade och medgav att NFL gjorde fel som inte lyssnade.

– Utan svarta spelare skulle det inte finnas något NFL och protesterna runt om i landet är en symbol för århundraden av tystnad, ojämlikhet och förtryck av svarta spelare, tränare, fans och personal, sa han i videon.

LÄS MER: NFL ber knäböjande spelare om ursäkt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.