Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs Victor Wernersson. Bild: CARL SANDIN
IFK Göteborgs Victor Wernersson. Bild: CARL SANDIN

Wernerssons egna ord om kaoset: ”Känns som att jag blir uthängd”

Han säkrade en flytt till belgiska Mechelen.
Samtidigt missade Victor Wernersson en träning med IFK Göteborg – och fick se hela helgen förvandlas till ett enda stort kritikkaos.
Efter mötet med IFK Norrköping satte vänsterbacken själv ord på allt som hänt.
– Det känns som att jag blir uthängd och jag tycker att Kennets (Andersson, sportchef) ord inte riktigt stämmer, säger han.

Inför IFK Göteborgs måndagsmöte med IFK Norrköping hade det mesta handlat om Victor Wernersson. Vänsterbacken, vars blåvita kontrakt går ut vid årsskiftet, hade under helgen rest ner till Belgien för att skriva på för Mechelen. Helt utan IFK Göteborgs vetskap ska tilläggas, i alla fall enligt sportchef Kennet Andersson.

Wernersson missade dessutom söndagens träning. Flygkaos var anledningen, enligt både Wernersson och hans agent Blash Hosseini. Det tyckts de dock ha missat att meddela IFK Göteborg om.

Efter att träningspasset hade avslutats konstaterade nämligen Kennet Andersson.

– Jag vet inte var han är.

Sportchefen var märkbart upprörd. En missad träning – dagen före stormötet med IFK Norrköping ...

– Det handlar om hyfs. Och att han missar en träning är, diplomatiskt sagt, inte optimalt.

Trots allt som hänt fanns Victor Wernersson med i den matchtrupp som togs ut till mötet med IFK Norrköping. Han startade dock inte. Istället placerade tränaren Poya Asbaghi honom på bänken för första gången i allsvenska sammanhang sedan mötet med Brommapojkarna den 28 juli 2018.

– Suck. Ingen bra rådgivare som ser till att han sticker i väg när han ska vara på träning. Nu lämnar han som Bosman och det här är inte bra skött. Dålig rådgivare och dåligt gjort över huvud taget, konstaterade Dplays expert Alexander Axén inför avspark.

Wernersson blev kvar på bänken i 87 minuter. Sedan byttes han in. IFK Göteborg var i underläge då – och även när matchen blåstes av. IFK Norrköping vann med 3–1.

Efter slutsignalen mötte Victor Wernersson den samlade mediekåren. För första gången skulle han nu ge sin bild av allt som hänt under de senaste dagarna.

– Jag hade aldrig åkt ner om jag visste att jag inte skulle hinna hem i tid.

Victor Wernersson var ångerfull. Samtidigt skickade han en tuff känga mot sportchef Kennet Andersson och hans uttalanden under söndagen. Bland annat det om att han inte visste var Victor Wernersson höll hus.

– Det känns som att jag blir uthängd och jag tycker att Kennets ord inte riktigt stämmer.

Vad är det som inte stämmer?

– Han borde ha vetat var jag var. Sportchefen i Mechelen och min agent (Blash Hosseini) hörde av sig till Blåvitt och bad om tillåtelse innan jag åkte ner. Enligt mig borde Blåvitt ha vetat och därför blir jag besviken på reaktionen.

Victor Wernersson fortsätter:

– Jag fick godkänt att åka på en ledig dag om jag kom tillbaka till den matchförberedande träningen. Det var inför AIK i och för sig ... Det är inte som att jag gjorde det med flit, utan jag ville verkligen komma tillbaka.

Du kommer inte flytta till Mechelen förrän efter säsongen när ditt kontrakt med IFK Göteborg går ut. Varför ville du åka ner dit redan nu?

– Vi kände att vi ville lösa det så fort som möjlig. Mechelen har visat ett väldigt stort förtroende. De ville verkligen få ner mig och få det klart. Då försökte vi lösa det snabbt. Som alla vet spelar vi nästan tre matcher i veckan och skulle en skada uppstå kanske den här chansen hade försvunnit. Sedan blev det inte som jag hade tänkt mig.

Nä, det blev ju inte det.

Hur kom det sig att du ställde upp på en bild i Mechelen-tröja?

Det rörde upp starka känslor bland de blåvita supportrarna.

– Det var så att jag skulle bli presenterad på det viset. Jag förstår reaktionerna på det också, men jag är inte den första som har gjort så. Sedan förstår jag att det kan sticka i fansens ögon. Det är mitt under säsongen. Men det var bara för den bilden. Nu är det fullt fokus på IFK.

Du tycks ha fått en del hat riktat mot dig, bland annat på sociala medier. Hur har det varit?

– Ja, det har varit en del. Det har varit tufft. Det är aldrig kul att bli utsatt för det. Jag kan förstå reaktioner på ett sätt, men när man inte har båda sidor av myntet kan vissa vara ganska grova.

Kan du känna någon självkritik i allt det här? Hade gjort något annorlunda om du hade fått backa bandet?

– Jag vet inte. Jag har också en rådgivare som ska lösa grejer. Sedan kan jag inte lägga allt på honom. När jag får info om att vi ska vara tillbaka samma dag, det var därför jag godkände det. Hade han sagt att: ”du kommer inte vara tillbaka till söndagen”, så hade jag varken fått åka eller velat åka. Det är här som är det viktigaste.

Kan det bli aktuellt att du lämnar IFK Göteborg redan i sommar, tror du?

– Nej, jag ser fram emot sex månader här. Sedan vet jag inte om det blir en förhandling mellan IFK Göteborg och Mechelen. Det får man ta då.

Varför lämna IFK Göteborg då?

Det är en fråga som också behöver ställas. Varför inte förlänga med klubben där han har växt och förvandlas? Victor Wernersson var stukad efter ett misslyckat dansk utlandsäventyr när han kom. Han är en nyckelspelare nu. Framtidsdiskussioner har dessutom förts med klubben.

– Vi har försökt förlänga sedan nyår, men inte lagt fram ett förslag förrän en dryg månad sedan, sa Kennet Andersson häromdagen.

– Vi har diskuterat fram tillbaka, säger Wernersson nu.

– Vi skickade ett motbud på deras förslag, men de kom inte tillbaka. Då kände jag att de kanske inte la den tiden till det, eller vad man ska kalla det. Tråkigt.

Är du besviken på IFK ur det hänseendet?

– De har sagt att deras bud kvarstår. Vi skickade ett motbud då vi inte var nöjda med det. När det inte kommer något tillbaka ... Om han (Kennet Andersson) blev irriterad för att jag skrev på för Mechelen och inte dem, då vet jag inte. Det blev inget längre med förhandlingarna. Jag kunde inte hjälpa det.

Varför känns Mechelen som rätt klubb för dig?

– Jag fick bra bild när jag pratade sportchefen och tränaren. De visade ett genuint intresse. De tror på mig. Jag snackade med Gustav (Engvall) också. Han hade bara positivt att säga.

Precis som Victor Wernersson uttalade sig IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi om de senaste dagarnas kaos efter matchen mot IFK Norrköping.

– Det är klart att det har blivit en olycklig historia utav det. Vi är glada att kunna hämta en spelare från andraligan i Danmark och att han ska få ta klivet ur i Europa, det är inget konstigt. Det är alla spelares dröm. Sedan är det klart, han missade en träning, det blir inte bra. Samtidigt har Victor bett om ursäkt till hela laget, hela ledarstaben och folk runtomkring klubben.

Hade han startat i dag om han inte hade missat träningen?

– Jallow (Alexander) har gjort det bra också när han har spelat. Att Jallow spelade handlade mer om att Jallow gjort det bra än bara historien med Victor. Men det är klart att Victor inte förstärkte sina aktier att starta matchen, det måste jag ändå vara ärlig att säga.

Du har samma agent (Blash Hosseini) som Wernersson och Kennet Andersson har varit kritisk mot honom, hur är det i det här läget?

– Det blir en väldigt konstig situation. Först och främst är han officiellt inte min agent, däremot ska jag erkänna att vi känner varandra bra och vi har känt varandra en tid. Det är klart att det blir en konstig situation. Men jag har varit ganska tydlig, liksom Kennet, att vi känner att saker kunde ha skötts på ett bättre sätt, både från agentens sida och från Victors sida. Det står vi fast vid.

– Sedan, som jag sa, vi har pratat med Victor, han har bett om ursäkt till hela laget. För oss är det viktigt att gå vidare. IFK Göteborg behöver vinna fotbollsmatcher och vi kommer behöva alla spelare vi har i vår trupp för att kunna göra det.

Vad gäller IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson så ville han inte ställa upp på någon intervju efter mötet med IFK Norrköping.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.