Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Victor Wernersson lämnar IFK Göteborg för Mechelen efter säsongen.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
Victor Wernersson lämnar IFK Göteborg för Mechelen efter säsongen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Wernersson hotad efter uppmärksammade övergången

På IFK Göteborgs hemsida går man ut och tar avstånd från hot om våld och personangrepp efter Victor Wernerssons uppmärksammade övergång.

IFK Göteborg gick under morgonen ut med ett meddelande på deras hemsida där klubben tar avstånd från hot om våld och personangrepp i samband med Victor Wernerssons övergång.

”Vi accepterar varken personangrepp, hot om våld eller insinuationer om våld på spelare eller ledare. Det finns de som har uppmanat till våld och andra som har gillat dessa inlägg i sociala medier. Detta ska inte och får inte förekomma oavsett vad. Hot kommer att polisanmälas”, skriver klubben på sin hemsida.

Victor Wernersson skrev i dagarna på för belgiska Mechelen under uppmärksammade former. IFK Göteborg markerar nu mot de reaktioner som supportrar uttryckt mot vänsterbacken.

”Vi vill från klubbens sida klargöra att de personangrepp och hot om våld som Victor har fått utstå är oacceptabla och något som IFK Göteborg inte vill förknippas med”, skriver klubben.

Övergången väckte besvikelse

Victor Wernersson har under dagarna skapat stora rubriker sedan han missade Blåvitts matchförberedande träning inför mötet med IFK Norrköping under gårdagen.

Vänsterbacken befanns sig i Belgien för att skriva på för sin nya klubb och missade planet hem.

Spelarens agerande innebar att sportchefen Kennet Andersson gick ut och gav Blåvittspelaren kritik.

– Det handlar om hyfs. Och att han missar en träning är, diplomatiskt sagt, inte optimalt, sa sportchef Kennet Andersson.

På klubbens hemsida säger han nu följande:

– Det är känt att några händelser kring övergången väckte besvikelse hos oss i klubben. Vi har nu pratat med Victor och diskuterat det som helt enkelt blev fel. För alla bästa lägger vi detta bakom oss. Vi är övertygade om att Victor kommer att göra sitt yttersta för att avsluta på ett professionellt sätt under sista tiden i Blåvitt, säger sportchef Kennet Andersson.

Återkommande problem

Att fotbollsspelare utsätts för hat och hot på sociala medier har varit ett återkommande problem de senaste åren. AIK:s målvakt Oscar Linnér blev kraftigt påhoppad i samband med ett misstag i Europa League-mötet med Braga för några år sedan. Landslagets Jimmy Durmaz utsattes för rasistiskt hat efter att ha orsakat en frispark mot Tyskland i VM 2018 – ett ärende som slutade med att en 17-åring dömdes för olaga hot och förolämpning.

Magnus Erlingmark är generalsekreterare för det svenska spelarfacket Spelarföreningen.

– Det här kanske är en av anledningarna till att man som fotbollsspelare mår psykiskt sämre än gemene man. Sociala medier blir ett problem och det har förändrats. Folk kan uttrycka sig där och gör det också, säger han och fortsätter:

– Det här kommer säkert att fortsätta, tyvärr. Det är ingen trevlig arbetsmiljö. Det är bra att man går ut och markerar mot de här hoten. Spelaren har kanske gjort fel och bett om ursäkt och då går man vidare.

GP har sökt Kennet Andersson som inte vill kommentera ärendet mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.