Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Wernbloom och Marcus Berg jublar åt ett mål för IFK Göteborg 2007. Bild: NILS JAKOBSSON

Wernbloom och Bjärsmyr om Bergs Blåvitt-besked

Marcus Berg uppger att han förmodligen flyttar hem till IFK Göteborg efter EM nästa sommar. Det får kompisarna Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom att hoppas.
– Klart att det hade varit fantastiskt, säger Pontus Wernbloom.

Det var i samband med landslagssamlingen Marcus Berg på frågor från Fotbollskanalen svarade att han av allt att döma väljer Sverige och Kamratgården efter nästa sommars EM-slutspel.

LÄS MER: Berg öppnar för Blåvitt 2021

– Ja, förmodligen blir det så. Sen har jag säkert sagt det innan också. Men jag har haft ett mål om att vara kvar utomlands fram till EM. Sen får vi se. Jag vet inte vad som händer. Men det närmar väl sig, absolut, om jag får fortsätta vara frisk och så. Då tror jag att det kommer bli så, förkunnade landslagsanfallaren.

Ett besked som mottogs med viss optimism på Kamratgården. Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom har båda återvänt till IFK Göteborg efter år av spel utomlands. Tillsammans med bland annat Marcus Berg tog de klubbens senaste SM-guld 2007.

– Det är klart att det hade varit fantastiskt. Det är en bra person och framför allt en fantastisk fotbollsspelare. Och sådana behöver alla lag, säger Pontus Wernbloom om Marcus Bergs besked.

Skulle tillföra mycket

Mattias Bjärsmyr har en liknande syn på sin tidigare lagkamrat.

– Han spelar i landslaget och gör det bra i Krasnodar som kvalificerade sig till Champions League. Det är en annan nivå.

Vad skulle han framför allt tillföra?

– Mycket. Man vet ju att ”Mackan” är en spelare som i stort sett under hela sin karriär – förutom under perioder – gjort mycket mål. Så det är väl framför allt det, om man ska peka på något.

Marcus Berg på landslagets samling. Bild: JOEL MARKLUND
Marcus Berg på landslagets samling. Bild: JOEL MARKLUND

Det har under en längre tid spekulerats i om Marcus Berg, som har köpt ett hus i Göteborgsområdet, ska återvända till IFK Göteborg.

Mattias Bjärsmyr är medveten om det.

Är det inte dags nu?

– Jo. Det sa jag väl redan i somras! Då hade han ett EM som blev uppskjutet och gjorde att han valde att vara kvar utomlands. Förmodligen blir det EM nästa år – så kan han passa på och komma hem efter det.

Hur är din kontakt med ”Mackan”?

– Den är bra. När han var hemma i somras hängde vi mycket. Han var här uppe och tränade. Våra familjer känner varandra. Jag pratade med honom innan landslagsamlingen, när de (FK Krasnodar reds. anm.) kvalificerade sig för Champions League.

Så vad är din känsla, tror du att han är redo att flytta efter EM?

– Om han säger det så. Då hoppas vi på det. Det spelar ju ingen roll om jag tror att han är redo eller inte. Det hoppas vi på.

”En fantastisk människa”

Pontus Wernbloom och Marcus Berg har spelat ihop även i landslaget och tillhörde båda EM-truppen 2016. Wernbloom, som tar för sig allt mer i allsvenskan, ser gärna Marcus Berg i allsvenskan igen.

– Det är upp till ”Mackan” som sagt. När tiden är inne hoppas jag att han kommer tillbaka, för det hade varit kul att spela ihop igen. Som jag sade innan, det är en fantastisk människa och en fantastisk spelare. Det behöver alla lag.

Vad skulle han bidra med i IFK?

– Han är en fantastisk målskytt. Han hade bidragit med allt. Han är bra för unga killar att se upp till på träningar och allting. Jag tycker fortfarande att han håller en väldigt hög kvalitet internationellt. Så får vi se om han kommer hem, men jag hoppas det.

Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom tränar med IFK Göteborg. Bild: DANIEL STILLER
Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom tränar med IFK Göteborg. Bild: DANIEL STILLER

IFK Göteborgs nästa match i allsvenskan spelas i Solna mot AIK nästa söndag.

Fram till dess pågår förberedelser på Kamratgården.

– Vi vill spela bättre. Det kommer vi att göra. Det är jag inte alls orolig för. Vi behöver få in lite saker och få bort lite saker, säger Mattias Bjärsmyr.

Pontus Wernbloom:

– En fläckfri insats defensivt senast. Sätter man den har man stor chans att vinna fotbollsmatcher. Det är en jävla go känsla att ha någon slags grund att bygga på. Sedan finns det mer att hämta offensivt.

LÄS MER: Marcus Bergs glömda hemsida var före sin tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.