Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Wernbloom: "Man kanske har lite skev självbild ibland"

Pontus Wernbloom har inte gett upp. Mittfältskämpen tror på svensk seger mot Belgien.… – Man tror alltid på seger, till varje match, säger han.

Han väntar fortfarande på sina första spelminuter i mästerskapet. Men Pontus Wernbloom är ändå ett enda stort leende under träningarna och mixad zonen. Han är slitvargen som tagit sig längre än vad hans gamla lagkamrater i IFK Göteborg hade kunnat tänka sig. Mycket tack vare han inställning att varje match ska vinnas.
– Det är alltid 50/50 för mig. När man står där inför en match så spelar det ingen roll om man möter ett lag som är högt rankat eller lågt rankat. Om andra säger att de är bättre eller inte. Man tror alltid på det, man kanske är lite naiv där. Men jag tror alltid på att vi vinner och det har jag gjort sedan jag var liten. Det spelar ingen roll vilka man möter. Så tror jag alla tänker här och det är därför vi har kommit hit. Man kanske har lite skev självbild ibland men så är det, oavsett om man spelar i landslaget eller hemma i ligan, säger han.

Såg du matchen mot Belgien?
– Nej, det gjorde jag inte.

Det kryllar av stora spelare i Belgien, ett namnkunnigt lag, vad säger du om motståndet?
– De vill ju ha ett öppet spel. Det vill alla lag som spelar superoffensivt. De vill att de andra också ska göra det, de vill inte möta ett lag som backar hem. Vi måste sätta försvarsspelet och kan vi göra det och få till kontringar kan det bli bra. Vi måste också våga hålla i bollen och våga spela runt, vila lite med boll. Belgarna kommer hoppa på oss direkt när de tappar bollen. Vi måste våga spela och inte bara slå ifrån oss. Det gäller att spela om mot Italien men lite bättre i det sista offensivt.
– Vi får inte öppna upp oss. Vi måste göra som vi gjorde mot Italien i 89 minuter ...

Om det ska bli seger mot Belgien måste Zlatan Ibrahimovic upp i sin "Zlatan-nivå". Belgiens försvarsspel passar det svenska landslaget bra, enligt Pontus Wernbloom.
– Vi måste få loss våra kreativa spelare. Belgien spelar mer man-man-försvar än Italien. Det betyder att de måste spela man-man mot Zlatan och kan vi få loss honom, då kan det bli riktigt farligt.

Ni måste gå för seger?
– Ja, det är ju givet!

Hur tidigt måste ni satsa på seger i matchen?
– Det får bli en riskbedömning av tränaren. Det kan vara ett byte, en snabb signal ut på plan. Det är klart att om det står 0-0 så måste vi försöka gå för det ordentligt och inte bara ligga på kontring. Vi måste gå för det helt enkelt, annars kan vi åka hem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.