Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wernbloom: "Jag hoppas spela i Blåvitt igen"

Pontus Wernbloom vill bort från CSKA Moskva och Ryssland. Men inte till IFK Göteborg. – Jag hoppas spela i Blåvitt igen, men inte än säger han. 

Pontus Wernbloom har ett guldkantat kontrakt med ryska mästarklubben. Enligt uppgift har han 15 miljoner kronor netto per säsong i grundlön – och utöver det rejäla bonusar.

– Det är ju ingen hemlighet varför jag flyttade till Ryssland. Det var för att spela i ett lag som kunde vinna ligan, som spelar i Champions League – och såklart för pengarna, säger han.

Men innan Pontus Wernbloom reste till landslagssamlingen i Stockholm hade han ett snack med CSKA-bossarna, trots att det återstår två och ett halvt år på kontraktet.

– De vet var jag står och vad jag vill. Fotbollsmässigt stortrivs jag. Men socialt är det inte alltid så kul. Inte ett leende ute på stan på två och ett halvt år. Jag är absolut inte desperat och jag vill inte gnälla, men det finns ju roligare länder att leva i.

Som?

– Ja, som fotbollsspelare har man alla förutsättningar i världen att leva ett väldigt privilegierat och skönt liv. Jag vill att min familj ska ha det så bra som möjligt. Sedan är ju marknaden rätt stängd nu, så jag vet inte riktigt vad som händer. Men klubben vet vad jag vill.

Med din enorma lön, är du beredd att gå ner i lön för att istället spela i exempelvis Frankrike (som har uppemot 75 procent i skattesats)?

– För att få ut samma pengar där måste ju bruttolönen mångdubblas, och det är kanske inte realistiskt. Men att gå ner i lön – nja, jag vet inte, det hoppas jag inte ska bli aktuellt. Samtidigt får man försöka se till helhetsbilden: Hur mår familjen, hur är fotbollen, hur fungerar det sociala, hur är lönen? Sådana saker. Allt måste vägas in.

Vad tycker du om det nya spelsystemet i landslaget med tre centrala mittfältare?

– Det är så jag spelar i klubblaget och gillar det skarpt. Nu har vi testat det mot Danmark och det gick åt helvete i en halvlek och hyfsat i en, men vi hade bara två träningar bakom oss. De flesta lagen spelar så och vi stänger till mycket bättre i mitten, så jag fortsätter gärna.

Till sist: Kommer du att spela i IFK Göteborg igen?

– Jag hoppas det – men jag är inte där än. Sedan vet man aldrig. Jag kan bli skadad. Jag kanske tröttnar på fotboll en dag och tycker att det är pisstråkigt. Vi får se, men jag hoppas som sagt att det blir så, säger Pontus Wernbloom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.