Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Warta lockade storpublik: "Kommer en massa vänner"

Hallå där, Roberto Fortes da Cruz, klubbdirektör i Warta, som har högst publiksnitt av alla lag under division 3 med i snitt 131 personer.

Hur kommer det sig?

– Det är väl främst för att vi är en så stor ungdomsförening. Nu är det en snittålder på 18 år i A-laget och då kommer det en massa vänner och föräldrar och så vidare. I sista matchen, som vi spelade på Bravida, var det nästan 180 personer. Det är vår bästa siffra. 

Vad är Warta för förening 2017?

– Vi gjorde vårt andra år i sexan och vi gjorde en nystart förra året. Det är en anrik klubb och det är många som har ett hjärta för klubben. Vi vill fostra våra egna spelare. Tidigare var vi kanske ett A-lag med en ungdomsförening, nu är det tvärtom. 

Vad tror du om era chanser i division 5?

– Folk har börjat ringa och säga att de är intresserade av att spela med oss, men vi kör på med samma balans som i år. Vi har en vision 2022 som vi jobbar efter. Vi vill vara en förening för alla ungdomar. 

Division 6D

Warta toppar de flesta tillgängliga tabeller när det kommer till 6B. Publikligan – med ett imponerande snitt på 131 personer, antalet mål, antalet insläppta mål, målskillnad och poäng. Stark säsong. Hermansby gör Björkåsen sällskap ur sexan. 

Division 6A

Bergum säkrade seriesegern hemma på The Carpenters arena i näst sista omgången. Dramatiskt också i botten – med fem lag inom två poängs marginal. Partille IF SC låg sist inför sista omgången – men körde över Bergsjön SK med 10-0 och klarade sig kvar.

Division 6B

Hårt jobbande Proletären och seriegenomfallande Fässberg jagade Heden in i det sista – till ingen nytta. Fängslande bra spel tog Heden upp till femman. I tabellens nedre skikt föll Ramberget ner till sjuan.

Fässberg stopade sitt fall genom divisionerna – men lyckades inte rucka Proletären och FC Heden i toppen. Här möter Fässberg FC Heden, där GP var på plats, på Åby IP. Bild: Anders Ylander
Fässberg stopade sitt fall genom divisionerna – men lyckades inte rucka Proletären och FC Heden i toppen. Här möter Fässberg FC Heden, där GP var på plats, på Åby IP. Bild: Anders Ylander

Med 34 mål var Aleksander Yildirim svindlade nära att bli hela lokalfotbollens skyttekung. Istället för titeln skyttekung kan han stoltsera med att vara Göteborgsseriernas MVP – med 66 procent av sitt lags mål tar han hem kategorin i stor stil. 

Aleksander Yildirim. Bild: Pierre Yildirim.
Aleksander Yildirim. Bild: Pierre Yildirim.

– Ser jag målet finns bara ett alternativ, det ska vara mål. Jag får inte missa. När man vet att man är i bra form och att motståndarna vet vem man är och är rädda för mig får man en kick. Det är skönt, säger han. 

2013 tillhörde Aleksander Yildirim Gais, men fick ingen speltid i superettan. Han har spelat för fler klubbar högre upp i seriesystemet (Assyriska, Lärje-Angered). Roligare än årets säsong har han dock inte haft. 

– Min brorsa ringde mig och ville att jag skulle spela med dem och hitta glädjen igen. Så jag började om från ett. Jag har hittat glädjen till fotbollen igen, säger han. 

Vilket av dina mål var snyggast?

– I sista matchen mot FC Heden slog jag till en frispark från 32 meter rätt upp i krysset. Det är snyggast.

Även om han överglänste alla andra spelare i lokalfotbollen målmässigt denna säsong har han gjort bättre säsonger. 2014 stannade Aleksander Yildirim på 41 mål. 

– Jag har fått höra folk fråga vad jag gör här och varför jag inte spelar högre upp. Det har varit ett bra år. Det är häftigt att man har gjort 66 procent av våra mål. 

Gjorde två tredjedelar av målen

Ja, för så bra är faktiskt han statistiken. Av Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborgs 51 mål stod Aleksander Yildirim för 34 stycken. En enklare uträkning visar att det är två tredjedelar av lagets mål. 

– Det är för att jag har haft min familj och min tjej bakom mig som alltid har stöttat mig, säger han. 

Utan Yildirims mål hade tabellpositionen blivit en helt annan för Syrianska/Arameiska. Det säger tränaren Charbel Hannon. 

– Han är viktig såklart, så många mål som han gör. Det är mycket tack vare honom som vi hamnade där vi hamnade, utan honom hade vi slutat mycket sämre. 

Efter succén i sexan funderar 23-åringen på om han ska satsa lite mer seriöst på fotbollen igen. Intresse finns från klubbar högre upp i systemet. 

– Jag har fått några mejl från klubbar i division 1 och division 2. Vi får se hur det går och om jag har suget uppe. 

Division 6C

Sandarna går som enda lokalfotbollslag obesegrat genom serien. En pulverisering av motståndet i 6C utan dess like. Dock står även tvåan Höno för en bedrift. 113 mål framåt är fler än något annat lag i lokalfotbollen – desto tyngre gick det för Gunnared och Solväders.

Sandarna BK 2017. Bild: Sandarna.
Sandarna BK 2017. Bild: Sandarna.

Sandarna gick som enda lag i lokalfotbollen igenom sin serie obesegrade. Nu sprids förhoppningar om att locka en Bajen-favorit till Gröna Vallen. 

Tom Martinsson Ngouali lämnade Göteborg och Sandarna BK 2004. Tillsammans med brodern Serge-Junior, i dag ordinarie ankare på Hammarbys mittfält, spelade han sig genom Brommapojkarnas ungdomsled. Brorsan etablerade sig i A-laget, Tom stack till Akropolis i division 2. Efter några år av skador lade han av. Till årets säsong var han tillbaka på planen – det i moderklubben Sandarna. 

– Vi har varit här om somrarna och jag har en barndomskompis som spelar kvar i klubben. På något vis har jag alltid velat komma tillbaka. När jag fick jobb här nere blev det så. Det visade sig att vi hade ett dunderlag, säger han. 

Ja, det är ingen överdrift. Sandarna har pulveriserat motståndet i 6C. 21 segrar och ett kryss är den poängmässigt mest imponerande säsongen i hela lokalfotbollen. Inget annat lag i har lyckats genomföra säsongen obesegrat. 

– Det är assköna grabbar i laget. Jag kände redan på försäsongen, när vi vann mot division 4- och 5-klubbar att vi hade något ”grande” på gång, säger Tom Martinsson Ngouali. 

Enda plumpen, om ett oavgjort resultat nu kan kallas det, kom mot Fröjdens FK på bortaplan. 

– Även om det är division 6 så är det krig. Det betyder något för en, säger Martinsson Ngouali. 

Varför var ni så bra i år?

– Dels tror jag vi hade stomme som varit med några år, dels hade vi en gó stämning i grunden. Sandarna är en förening med lite resurser men mycket hjärta. Det är ett föreningsliv som fungerar i mitt tyckte. 

Hur många serier till måste ni vinna för att du ska kunna locka brorsan till Sandarna?

– Vi får nå Europa League. Vinner vi Västra cupen går vi till Svenska cupen… Det kan gå. 

Bröderna Junior och Tom Martinsson Ngouali har Sandarna som moderklubb. I år flyttade Tom tillbaka till klubben och var med och sprang igenom division 6C. Bild: Bildbyrån & Ted Madjar.
Bröderna Junior och Tom Martinsson Ngouali har Sandarna som moderklubb. I år flyttade Tom tillbaka till klubben och var med och sprang igenom division 6C. Bild: Bildbyrån & Ted Madjar.

Hallå där Gholam Sohrabi, målvakt i Brämaregården som släppte in fler mål (102) än någon annan klubb i lokalfotbollen.

Varför släppte ni in så många mål?

– Vi är mycket dåliga bakåt. Vi är dåliga på att passa, nicka, allt. 

Hur var det för dig att vara målvakt när ni släppte in 102 mål?

– Det är roligt ändå. Jag blev målvakt för fyra-fem år sedan efter en knäskada. Jag kanske ska sluta efter den här säsongen. Jag har fått ont i knäet igen. 

Vilken match var roligast för dig under året?

– När vi vann mot Solväders med 5-1. Då var jag bra. 

Vilken match var jobbigast?

– Det var när vi mötte Sandarna. Vi hade bara åtta man och de kom med elva hela tiden. Bollen kom direkt mot mig i mål. Det var jättesvårt. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.