Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Wales dundersuccé – kross och gruppseger

Trots rejäl press fick England aldrig hål på Slovakien. Wales, däremot, fullständigt krossade Ryssland – och vann succéartat nog grupp B. De båda brittiska landslagen är därmed klara för åttondelsfinal.

Det var bara England som var så gott som klart för åttondelsfinal när jämna grupp B skulle avgöras. För Ryssland, Wales och Slovakien handlade det om ödesmatcher. Ryssarna behövde dessutom en trepoängare mot Wales för att ha chans på vidare avancemang.

Framför allt i Toulouse skulle det bli en sprakande matchinledning. Wales, med storstjärnorna Gareth Bale och Aaron Ramsey i spetsen, körde gasen i botten direkt – och man skulle också få utdelning.

1-0 kom då Joe Allen bröt ett ryskt uppspel och serverade Ramsey som läckert kunde chippa bollen över målvakten Igor Akinfejev efter elva minuter.

Nästa walesiska fullträff kom bara nio minuter senare då man – åter igen på en omställning – fick ut bollen till en från vänsterkanten fri Neil Taylor. Akinfejev tog första skottet, men returen hittade in i nät.

Ryssarna var i chock, men tog ändå över spelet, hade sammanfattningsvis mest boll under den första halvleken – men Wales var hänsynslösa i sina giftiga omställningar.

Samtidigt i Saint-Étienne hade England, som i och med Wales ledning tappat gruppledningen, ett antal kvalificerade målchanser. Roy Hodgsons gäng skapade längre perioder av tryck mot Slovakien, men bollen ville inte in för Daniel Sturridge och Jamie Vardy.

Den sistnämnde hade bland annat ett friläge, men slovakerna – som i princip inte hade någonting i offensiv väg – höll undan.

Efter paus var det till en början relativt avvaktande på båda arenorna, även om England fortsatte att föra spelet på Stade Geoffroy-Guichard. Slovakien lyckades inte alls nagla sig fast i anfallsläge på samma sätt som sin motståndare – och tvingades i stället flera gånger rensa i panik.

Samtidigt hade Wales ett stukat Ryssland under fullständig kontroll – och till slut skulle en för kvällen helt fenomenal Bale hitta rätt då han ren med Akinfejev kunde sätta dit 3-0 i den 67:e minuten.

Godnatt och adjö, Ryssland. Tack för showen, Wales.

Parallellt intensifierade Sturridge, Eric Dier och inbytte Wayne Rooney med fler sakta men säkert pressen mot målvakt Matus Kozacik i jakt på ett engelskt ledningsmål.

Slovakien klarade dock av att hålla undan. Matchen slutade 0-0.

Resultaten innebär att supersuccén Wales vinner grupp B före England på andraplatsen.

Slovakien får med sina fyra inspelade poäng hoppas på att gå vidare som en av de bästa treorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.