Wahlström: "Vi har inte varit tillräckligt smarta"

BK Häcken har en del att bevisa. Ingen enda derbyseger sedan 2011 och tvåa bakom IFK Göteborg varje år sedan 2012. – Vi har inte varit tillräckligt smarta i många av matcherna, säger Emil Wahlström.

ANNONS
|

BK Häcken har en del att bevisa. Ingen enda derbyseger sedan 2011 och tvåa bakom IFK Göteborg varje år sedan 2012. – Vi har inte varit tillräckligt smarta i många av matcherna, säger Emil Wahlström.

Mittback Wahlström är en av två Häckenspelare som var med senast laget lyckades besegra IFK Göteborg i en allsvensk fotbollsmatch.

Den gången, i april 2011, vann Hisingslaget med 3–1 efter mål av Jonas Bjurström, René Makondele och Mathias Ranégie.

Emil Wahlström tystnar när GP frågar vad han själv minns från den matchen.

– Inte så mycket verkar det som! Var var det? Rambergsvallen. Ja, just det, med Ranégie och gubbarna. Nä, jag kommer inte ihåg så mycket faktiskt. Jag har för mig att det var en ganska studsig matta och att vi gjorde en hyfsad match. Vi var nog ändå det starkare laget i den matchen, säger Emil Wahlström.

ANNONS

Sedan dess har det gått fem och ett halvt år.

Hur kommer det sig att ni har haft så svårt att vinna mot just IFK?

– Bra fråga. De är tunga. Vi har inte varit tillräckligt smarta i många matcher. Och spelat med för stor risk. Sedan har de haft hemmafavör i varje match, i sina bortamatcher har vi spelat på Gamla Ullevi, på så sätt känns det ganska skönt att få en hemmamatch mot dem. Förhoppningsvis kan det spela in.

Tabellplacering, Europaplats och möjlighet att bli bäst i staden – hjälper det till?

– Ja, absolut. Nu när vi har häng på IFK. Och Europa med. Först i allsvenskan och sedan även via cupen som vi är vidare i. Europa nästa år tänker man inte på. Nu vill man komma så högt upp som möjligt.

29-åringen sitter på ett utgående kontrakt och vill avvakta att tala framtid.

– Jag vill koncentrera mig på matcherna, det kommer tätt nu. Vi känner varandra så pass bra så det känns inte som någon stress så. Det känns ganska skönt.

Även Kari Arkivuo var med på Rambergsvallen 2011.

ANNONS

– Var det då Bjurström gjorde mål? undrar vänsterbacken.

Japp.

Hur kommer det sig att ni har haft så svårt mot IFK?

– Svårt att säga. Jag minns några ganska jämna matcher där vi förlorade ändå, sedan några när Blåvitt har varit mycket bättre än oss. Som sagt, det är svårt att säga.

2012 slutade IFK Göteborg sjua i allsvenskan och Häcken tvåa, sedan dess har Blåvitt var ”bäst i sta’n”. Hur det blir 2016 får vi en indikation på i kväll.

Häckens startelva i senaste derbysegern: Christoffer Källqvist – David Frölund, Mattias Östberg, Emil Wahlström, Kari Arkivuo – Josef Elvby, Jonas Bjuström – Jonas Henriksson, John Chibuike, René Makondele – Mathias Ranégie.

ANNONS