Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Waehler öppnar upp om otäcka skadorna: "Var äckligt"

Hårdför mittback som aldrig vek en tum i duellerna under sin aktiva karriär – men det kostade. I en intervju med norska NRK öppnar den förre Blåvitt-mittbacken Kjetil Waehler upp om huvudskador han drabbats av – och vilka konsekvenser de fick.
– Jag kunde inte få fram orden och fick avbryta intervjun. Det var småäckligt, säger Waehler.

I tre säsonger (2012–2014) tillhörde Kjetil Waehler IFK Göteborg. Efter en tveksam inledning i Blåvitt växte norrmannen så småningom ut till en riktig publikfavorit. Inte minst på grund av sin föredömliga inställning och kompromisslösa spelstil.

Det kunde smälla i duellerna. Waehler, som hade sina främsta styrkor i huvudspelet, var inte den som vek ner sig.

Nu, när mittbacken 43 år gammal avslutat sin aktiva karriär för att i stället bli personlig tränare, berättar han dock att det inte bara var positivt att vara den där hårdföre spelaren som gav sig in i varenda nickdueller och närkamp.

Det kostade också en del, bland annat i form av huvudskador. Det säger han i en intervju med NRK.

– Jag minns särskilt en situation, det var första året i Sogndal, där jag fick en smäll. Det tog inte lång tid innan jag inte kunde fokusera och fick vågsyn och byttes ut.

"Fick inte fram orden"

Efter matchen skulle han bli intervjuad – men klarade inte av att genomföra samtalet.

– Jag kunde inte få fram orden och fick avbryta intervjun. Det var småäckligt, säger han.

Det var inte enda gången som han till följd av smällar mot huvudet drabbades av problem. Han berättar vidare att det blev allt vanligare med synsvårigheter desto längre in i karriären han kom.

– Det kunde vara en huvud mot huvud-duell eller att bollen tog i huvudet lite fel – då kom det ganska snabbt. Ibland hoppades man att man bara kunde skaka av sig det.

"Tänker att det kan drabba mig"

Waehler diskuterade ofta problemen med sina tränare, men menar att han aldrig blev ordentligt undersökt, utan rekommenderades att ta det lugnt i några dagar.

Nyligen gjordes en studie vid universitetet i Glasgow som visar på att fotbollsspelare har lättare att drabbas av demenssjukdomar än andra människor.

Studien gör Waehler, som säger att han drabbats av ett par hjärnskakningar i karriären, bekymrad.

– Man läser om före detta fotbollsspelare som har drabbats av huvudskador och som tittar tillbaka på karriärer med många smällar ... När man läst och hört vad de kämpar med tänker man på om det kan drabba mig om några år.

Kjetil Waehler har utöver spel i Blåvitt och Sogndal också hunnit med att representera Lyn, Wimbledon, Vålerengen, Ålborg under sin aktiva karriär. Han står också noterad för 32 landskamper för Norge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.