Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Megan Rapinoe menar att lönebråket inte handlar om att spelarna är fattiga. Bild: MIKE SEGAR

VM-stjärnan: "Berätta hur mycket ni tjänar"

Den amerikanska VM-stjärnan Megan Rapinoe uppmanar kvinnliga idrottare att berätta hur mycket pengar de tjänar. Detta som ett led i att försöka minska klyftorna mellan manliga och kvinnliga idrottare.
– För män är pengar ett bevis på att du kommit långt inom idrotten men för kvinnor hålls allt hemligt och det kommer skada oss, säger hon till The Guardian.

Jämställdhetsdebatten inom idrotten går vidare. Nu menar Megan Rapinoe att kvinnor måste bli bättre på att slå sig för bröstet och visa sitt värde. Detta genom att prata mer öppet om vad de tjänar på sin idrott.

– Vi är inte fattiga. Vi tjänar stora pengar varje år så vi måste hitta ett sätt att prata om det. Jag har aldrig haft ett annat jobb. Jag tjänar minst en halv miljon dollar varje år men det betyder inte att ersättningen är jämställd, säger hon till The Guardian med anledning av den pågående lönebråket med det amerikanska fotbollsförbundet.

Inför VM stämde de amerikanska spelarna sitt fotbollsförbund där man anklagar förbundet för könsdiskriminering och kräver bättre villkor. Detta gjordes tre månader innan mästerskapet började och är undertecknat av 28 landslagsspelare, inklusive Megan Rapinoe själv.

Den manliga idrotten får alltjämt större utrymme än den kvinnliga vad gäller bland annat ekonomi och publicitet. Megan Rapinoe tror att det skulle gynna marknadsföringen av damfotbollen om idrottarna framhäver sig själva och sina prestationer.

– Jag har medvetet pratat mycket om pengar på senare tid. För män är pengar ett bevis på att du kommit långt inom idrotten men för kvinnor hålls allt hemligt och det kommer skada oss, säger hon.

– Jag har en Rolex för 35 000 dollar (340 000 kronor) och folk kommer få reda på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.