Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

VM-biljetten nära efter skrällseger mot Italien

Sverige stod för en praktskräll när Italien besegrades med 1-0. Försvaret och Jakob Johanssons pressade skott bärgade hem vinsten. – Vi gör det otroligt bra och litar på varandra, säger Marcus Berg.

Nationalsånger, telefontifo och blodvite. Sveriges playoff mot Italien kunde inte ha fått en hetare start. Det dröjde bara tio sekunder innan Leonardo Bonucci blödde ner gräset på nationalarenan, Marcus Berg hade varnats och stämningen på den fullsatta arenan stigit upp till oanade nivåer.

Första halvlek visade Sverige italiensk precision i defensiven – så när som på ett tillfälle som höll på att bli kostsamt. Scouten Tom Prahl hade gått ut och varnat för de italienska inläggen före match – det var också ett sådant som var gästernas hetaste chans innan paus. Andrea Belotti mötte med huvudet bakom en bortsprungen Andreas Granqvist – men nickade en decimeter utanför. Belotti grävde i sitt Nivea-fyllda hår för att hitta en förklaring till missen.

– Vi är halvvägs i det här kvalet. Det är viktigt att poängtera. Vi har talat mycket som mod, vi visar det i dag igen. Laget. Jag är väldigt glad att vi vinner matchen. Vi har lite marginaler med oss, men vinner inte oförtjänt. Vi är halvvägs. Nu gäller det att återhämta sig och så på det igen, säger förbundskapten Janne Andersson.

Någon chans till revansch fick varken han eller anfallskollegan Ciro Immobile. Immobile, vars namn betyder orörlig, var allt annat än just det. Snabb i ljudled, kvick i sidled var han ett återkommande hot mot förre lagkamraten i Genoa Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf.

Många svenska chanser

Men den svenska mittbacksduon ägnade faktiskt en större del av inledningen åt att fördela passningar än att stoppa sådana. Sverige var laget som ledde matchen i halvtid i alla kolumner utom målkolumnen.  Emil Forsberg skruvade både en frispark och en Marcus Berg-passning över, Ola Toivonen sköt en frispark i muren och sent utvalda innermitfältsparet Albin Ekdal och Sebastian Larsson samlade och spred boll med kvalité.

LÄS MER: De var bäst vid svenska skrällen: "Går från klarhet till klarhet"

Marco Verratti gav svenskarna ytterligare en positiv injektion mot slutet av halvleken när han, på sitt karaktäristisk oslipade vis, fällde en gulklädd och varnades bort från returen i Milano. Två av tre i Italiens fruktade backlinje riskerade samma öde om de drog på sig en varning på Friends. Kanske var det den risken som gav Ola Toivonen, Emil Forsberg och Marcus Berg goda kombinationsmöjligheter runt Gli Azzuris straffområde.

Gian Piero Ventura, vis av erfarenhet av att ha tränat italienska klubblag i decennier, skruvade på sitt städ i paus. Italien kom ut med en backlinje som låg tjugo meter högre upp, ytterbackar som tog sig friheten att slå sin man och Daniele De Rossi förde samtal med domaren, både när han själv och andra italienare ramlade.

– Det hör till deras natur och då gäller det att ha dmare som inte faller för lätt. Vi får se hur det blir på måndag, säger Marcus Berg till GP.

Johansson hjälte

På samma position i det svenska laget introducerades Jakob Johansson när Albin Ekdal fick en känning i ett lår efter en timme.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det är för tidigt att säga om jag kan spela returen. Något hände i låret men jag vet inte om det är allvarligt eller inte, säger Ekdal. 

Dryga fem minuter efter bytet fick Jakob Johansson en studsande boll till sig utanför straffområdet. Den förre Blåvitt-mittfältaren sköt direkt utan tvekan – bollen studsade på ett italienskt ben och lurade Buffon i mål. Sverige var i ledning. Sverige var i VM. Åtminstone tillfälligt. Målet var hans första för landslaget i karriären. 

LÄS MER: Jag tror banne mig jag fäller en tår

"Ett fördelaktigt resultat"

Ventura reagerade direkt. In kom Sverigedödaren från förra sommarens EM, Eder. Ytterbackarna trycktes fram ytterligare några meter. Bollinnehavet ökade. Sverige sjönk.

Sjönk så lågt att Darmian tilläts skjuta i stolpen, sjönk så lågt att varje kontring blev farlig för det fanns hav av yta att löpa på. Som när Emil Forsberg sög in en omöjlig Granqvist-passning, spelade Claesson i djupled vars skott räddades.

LÄS MER: Italienske stjärnan missar returen

Närmare än Darmians stolpskott kom inte Italien. Med halva playoff-spelet kvar har Sverige en fot i Ryssland. För att kliva helt över Östersjön och säkra platsen i VM krävs en lika noggrann defensiv insats som i Stockholm. För om pressen och ljudnivån var hög här, lär allt skruvas upp ett par nivåer till i Milano. 

– Vi är halvvägs i det här kvalet. Det är viktigt att poängtera. Vi har talat mycket om mod, vi visar det i dag igen. Jag är väldigt glad att vi vinner matchen. Vi har lite marginaler med oss, men vinner inte oförtjänt. Vi är halvvägs. Nu gäller det att återhämta sig och så på det igen, säger Janne Andersson och får medhåll av Marcus Berg. 

– Vi vet om att vi är bra, det har vi bevisat innan. Självförtroendet byggs på. Vi gör det otroligt bra och litar på varandra. Det taktiska spelet följer vi till 100 procent och det tycker jag är jäkligt bra, säger han.

Den italienska förbundskaptenen Gian Piero Ventura tror fortfarande på ett Italien i VM – trots förlusten.

– De vet att de kan bättre. Särskilt kaptenen, han var en av de argaste, säger Ventura på presskonferensen.