"Vissa tar sig för stora friheter"

Med utgångspunkt från den avbrutna matchen i grekiska ligan mellan AEK Aten och Paok Thessaloniki oroar sig Torbjörn Nilsson för vad pengarna gör med fotbollen. Den tidigare IFK-tränaren ser likheter med Sverige.

ANNONS
|

Det var i samband med ett bortdömt mål i söndagens ligamatch mot AEK Aten som Paoks ägare Ivan Savvidis stegade in på planen, omgiven av livvakter, med tydliga synpunkter på domslutet. Bilder visade att Savvidis var beväpnad. I efterspelet har den grekiska regeringen ställt in allt spel på obestämd framtid.

LÄS MER: Klubbägare stormade planen – med pistol

På detta har en hel fotbollsvärld reagerat. Den tidigare IFK-tränaren Torbjörn Nilsson sällar sig till den skaran. På sin Facebooksida ”Förstå spelets idé” ryter Nilsson ifrån:

– Vart är vår fotbollsvärld på väg. När en ägare till fotbollsklubbar ger sig in på planen under pågående match och till och med är beväpnad, då börjar man undra om de inte sågar av den gren de själva sitter på, skriver Nilsson.

ANNONS
Ivan Savvidis.
Ivan Savvidis. Bild: Uncredited

Konsekvensen av agerandet är inte känt, men Torbjörn har en tanke.

– Nu hoppas jag straffet kommer att bli mycket kännbart för klubben som gör att även ägaren drabbas. Skulle även övriga lag i Grekland straffas med att inte få spela i Europa har ägaren fått många fiender, vilket han kanske inte bryr sig om.

Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson.
Alf Westerberg och Torbjörn Nilsson. Bild: Per Wahlberg

Nilsson fortsätter:

– Den här mannen är ju stenrik och har säkert inte pengar som drivkraft att äga ett fotbollslag. Han vet bäst själv, men jag tror att han vill bli staty eller något liknade för att ha åstadkommit mirakel.

LÄS MER: Torbjörn Nilssons inlägg i "Förstå spelets idé"

– Det finns ju samma fenomen i Sverige. Inte så att de som tycker att de är föreningen springer in beväpnade på planen, men ibland kan jag tycka att vissa tar sig för stora friheter hur de uttalar sig eller agerar.

– Jag undrar vad övriga i styrelsen känner när de här så kallade ägarna tar beslut eller uttalar sig i frågor utan att ha stämt av med övriga i styrelsen? Jag undrar om de vågar opponera sig mot en stark ledare som anser sig vara föreningen?

Torbjörn Nilsson.
Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson är en av IFK Göteborgs största spelarprofiler och var med i det Uefacupvinnande laget 1982.

ANNONS

– På 1980-talet vägrade styrelsen i Blåvitt att förhandla med agenter när en spelare skulle köpas in eller säljas. De ville helt enkelt inte ha några mellanhänder som gjorde att det blev mindre pengar kvar till föreningen eller spelaren, skriver Torbjörn Nilsson.

"Tränaren ville ha bonus på försäljning"

– Idag är det (…) agenternas marknad, både när det gäller spelare och tränare. Detta är väl både på gott och ont. Det kan ju vara skönt som spelare och tränare att slippa sitta och förhandla med en eventuell ny klubb. Men är agenten styrd av något som inte spelaren känner till kan ju råden från agenten bli felaktiga utifrån spelarens bästa.

– På tal om ekonomiskt tänkande var det en elittränare för ett antal år sedan som tyckte att han som huvudtränare borde få bonus på övergångssumman om föreningen sålde en spelare. Jag undrar hur övriga ledare i staben skulle reagera om bara huvudtränaren fick bonus, skriver Torbjörn Nilsson i sitt inlägg.

ANNONS