Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

Vill se hårdare tag mot fotbollsföräldrar

Hisingsbacka FC vill se hårdare tag mot föräldrar som beter sig illa under matcher. Klubben är van vid att höra rasistiska ord skrikas till barnen. – Om man kan stänga av huliganer, då borde man kunna stänga av föräldrar som beter sig illa, säger Leif Sjöqvist.

Både Alexander Olofsson och Leif Sjöqvist, tränare i Hisingsbacka FC, säger att rasism inom barnfotbollen är vanligt. De efterlyser större möjligheter att kunna hålla borta stökiga föräldrar.

— Om man kan stänga av huliganer, då borde man kunna stänga av föräldrar som beter sig illa, säger Leif Sjöqvist.

Läs även: Barn kallas "svartskallar" och apor - av vuxna

– Samtidigt är det få föräldrar som vågar säga ifrån och ta fajten. Vi lever i ett mellanmjölksland tyvärr, tillägger Alexander Olofsson och trycker på vikten av att våga säga ifrån.

De säger att det inte är ovanligt med ord som "neger" i matchsammanhang och att föräldrar ibland liknar barnen vid till exempel apor. En av de senaste händelserna skedde i början av juli när pojkarna i Hisingsbacka FC, födda 2006, spelade i Åsa-cupen.

Föräldern om barnlaget: "Bajsbruna"

Flera vittnen hörde då hur en förälder i motståndarlaget beskrev Hisingsbacka FC:s matchkläder som "bajsbruna" och att pojkarna inte behövde byta om när de blev smutsiga. Hisingsbacka FC har inga bruna kläder ­­— matchdräkterna är svartvita. Däremot har nästan alla barn invandrarbakgrund. 

– Det var redan dålig stämning sen innan. Och både vuxna och barn som hörde det här tog jätteilla upp. Det fanns helt klart en rasistisk ton i det, säger en mamma i Hisingsbacka FC till GP.

Efter att tränare i motståndarlaget informerats och tagit upp händelsen ska föräldern ha försvarat sig med att kläderna såg bajsbruna ut genom hans solglasögon och att han inte menade att anspela på barnens hudfärg.

– Föräldern ska ha menat det som ett skämt. Vi tar självklart jätteallvarligt på all diskriminering men det här verkar vara ett missförstånd. Sen ska man såklart inte göra sig lustig över motståndarlags kläder heller, säger tränaren i det lag som föräldern tillhörde.

Görs skillnad på barn

Hisingsbacka FC valde att inte göra en stor sak av händelsen. Både Leif Sjöqvist och Alexander Olofsson menar dock att det finns ett allmänt problem med hetsiga föräldrar inom barnfotbollen, även bland så kallade "förortslag" man möter.

De rasistiska kommentarerna kommer dock oftast från lagen med mycket få invandrare. Enligt Leif Sjöqvist görs det fortfarande skillnad på barn inom fotbollen.

Läs även: Fotbollsförbundet - "Vuxenvärlden har abdikerat"

– Om Hassan beter sig illa på planen så heter det alltid att det är hans kultur. Men gör Mikael något dumt, då heter det att han har problem eller har adhd. Vi gör väldig skillnad på barn i dag, säger tränaren Leif Sjöqvist.

Barnen: "Mest vuxna som håller på"

En bit bort tränar pojkarna Zaki Abdi och Nathan Tareke passningar. Förberedelserna inför Gothia är i full gång och de stora förebilderna är Xavi i FC Barcelona och den fransk-guineanska spelaren Paul Pogba i Manchester United.

De säger att de inte bryr så mycket om vad folk skriker.

– Det var en tjej en gång i motståndarklacken som skrek att hon skulle sparka oss på sitt språk, säger Zaki Abdi.

Något rent rasistiskt har de inte hunnit höra ännu när de varit ute på planen. Sånt kommer nog mer när de når elitnivå, tror Nathan Tareke.

– Vi tänker inte på sånt där. Det är mest vuxna som håller på, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.