Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lawson Sabah och Prosper Kasim under IFK Göteborgs träningsläger i Dubai Bild: LUDVIG THUNMAN
Lawson Sabah och Prosper Kasim under IFK Göteborgs träningsläger i Dubai Bild: LUDVIG THUNMAN

Vill behålla IFK Göteborg-talangerna

Mjällby AIF lovordar Prosper Kasim. FC Linköping City lovordar Lawson Sabah.
Båda klubbarna försöker nu få kvar de blåvita talangerna.

Inför säsongen 2015 värvade IFK Göteborg Prosper Kasim och Lawson Sabah. Femårskontrakt skrevs, förväntningarna var stora.

Talangerna har dock inte alls lyckats slå sig in i klubbens A-lag. Istället har de mest varit utlånade, under 2018 till Mjällby AIF respektive FC Linköpings City.

Där kan de bli kvar – i alla fall om klubbarna får som de vill.

– Vi vill behålla Prosper om det finns en möjlighet. Det beror på vad IFK säger. Om vi kan låna honom en säsong till eller hur det blir, säger Mjällbys sportchef Hans Larsson.

Linköpings manager Melke Alan:

– Vår plan är absolut att behålla honom (Sabah). Han vill vara kvar och vi har en bra dialog med både honom, agenten och IFK Göteborg. De tycker att det är en bra miljö för honom och vi är glada att kunna ha Lawson hos oss samt vara en del av hans utveckling.

"En jättefin kille"

Prosper Kasim har gjort 25 matcher och tio mål för Mjällby under säsongen. Allt det där bidrog stort till att laget lyckades knipa förstaplatsen i division 1 södra.

– Han har gjort det bra här. Han trivs och vill vara kvar. Det är en jättefin kille som har mer att ge. Sedan äger vi inte frågan. Skulle han få en chans att ta plats i IFK så skulle jag vara glad för hans skull, säger Hans Larsson.

Vad gäller Lawson Sabah så har han noterats för 25 framträdanden och en fullträff i Linköping. Laget ligger nia i division 1 norra.

– Jag tycker att Lawson tar steg och utvecklas. För att utvecklas behöver man spela, hos oss har han fått det. På så sätt har hans år varit nyttigt. Jag tycker att han har tagit stora steg när det gäller att hantera situationer på planen. Jag tror att han är nöjd med sin säsong, vi är också nöjda, säger Melke Alan.

Hur goda är möjligheterna att få behålla honom, tror du?

– Det beror på hur vi kan lösa situationen med IFK. Det är svårt att säga i dagsläget. Vi har en bra dialog. Och har vi kunnat lösa det en gång innan så kanske det går att lösa det igen. Vi har förhoppningar om det.

– I mina ögon är det råmaterial i Lawson som behöver formas. Det är som att ha en oslipad diamant i vissa avseenden.

"Får se vad som händer"

Jonas Olsson, tillförordnad sportchef i IFK Göteborg, säger såhär om framtiden kring Lawson Sabah och Prosper Kasim.

– De har gjort bra ifrån sig i sina klubbar. Vi får värdera om vi ska fortsätta låna ut eller sälja. Jag har haft lite kontakter med klubbarna, men inte killarna själva. Jag ska prata med dem.

Talangerna har kontrakt över 2019.

Har chanserna till spel i IFK Göteborg ökat efter utlåningarna?

– Absolut. Jag har följt dem lite sådär. Och jag har bra koll på dem sedan innan. Vi ska se vad de tycker och ha en dialog med klubbarna. Vi får se vad som händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.