Vilda svenska glädjen – VM-biljetten fixad

Sofia Jakobsson, 28, blev stor hjälte när hon sköt Sverige till VM-slutspelet i Frankrike efter att hon gjort matchens enda mål mot Danmark. – Det här är något jag har drömt om, säger hon till C More.

|

Det var ett rivalmöte mellan Danmark och Sverige som hade långt mer än bara tre poäng i potten. Segrarna fick inte ”bara” nöja sig med tre poäng och äran över att ha besegrat sitt grannland.

I potten låg även en direktplats till nästa års VM i Frankrike.

För Peter Gerhardssons Sverige räckte det med oavgjort mot Danmark för att behålla förstaplatsen och därmed direktplatsen till VM-slutspelet.

En förlust och Danmark hade tagit gruppsegern och ett ovisst playoff hade väntat för Sverige.

Det blev en match där Sverige var det bättre laget under den första halvleken men fick inte hål på danskorna. Vad Peter Gerhardsson sa i paus är oklart men efter mindre än en minut hittade Kosovare Asllani fram till Sofia Jakobsson som löpte sig loss och placerade in bollen i bortre hörnet och gav Sverige en drömstart på den andra halvleken.

"Det är otroliga känslor nu"

Ett mål som även innebar att danskorna var tvungna att göra två mål för att ta över förstaplatsen i gruppen.

Några fler mål än Sofia Jakobssons fullträff blev det inte i matchen och Sverige behöll förstaplatsen i gruppen och är därmed klart för VM-slutspelet i Frankrike.

– Vilken fantastisk laginsats! Det är otroliga känslor nu över att vi ska få spela VM. Det här är något jag har drömt om sedan jag kom tillbaka efter skadan, säger Jakobsson till C More.

Just Jakobsson var annars i kanonform när hon i början av 2017 slet av ena korsbandet och missade den sommarens EM-slutspel i Nederländerna. Nu var det istället just Jakobsson som tog Sverige till VM i Frankrike.

Ett mästerskap som blir extra speciellt för Jakobsson som till vardags spelar i franska Montpellier.

– Det kommer bli lite speciellt, säger hon om att få spela VM på "hemmaplan".

Vägen till VM-platsen såg länge ut att vara utstakad för det svenska landslaget. Detta efter att det danska landslaget strejkade inför mötet med det tidigare mötet med Sverige och Peter Gerhardsson kunnat inkassera kvalets enklaste trepoängare.

Men efter en förlust borta mot Ukraina med 0–1 blev det desto mer nervöst inför avgörandet mot Danmark. Men trots att Danmark har Europas bästa spelare i form av Pernille Harder så blev det inga danska mål.

– Vi är så välförtjänta av den här vinsten, vi gjorde en jättebra match. Framförallt försvarsmässigt, säger Kosovare Asllani till C More.