Vilda glädjescener - Real Madrid historisk mästare

ANNONS
|

Cristiano Ronaldo är spelaren som inte kan sluta slå rekord. Denna kväll gjorde portugisen sitt tredje och fjärde finalmål i Champions League och sköt för andra året i följd världens största match till Madrids ägo. Med sitt 105:e mål i turneringen, också det ett rekord, satte han kanske spiken i kistan för en av planens andra storheter.

Gianluigi Buffon har försökt två gånger tidigare. Två gånger tidigare har han lämnat den största av alla klubblagsfinaler som den förlorande gentlemannen. Han fick lämna sin tredje – och kanske sista – Champions League-final på samma sätt.

Det första målet gav Real Madrid en något oförtjänt ledning efter 21 minuter. En sidledspassning, en öppnad överkropp, en bredsida – sedan jublade Ronaldo inför kamerorna:

ANNONS

– En chans, bang!

Läpptydarna behövde inte slita sina hår för att se vad portugisen ropade ut i världsfotbollens epicentrum. Real var i ledning enligt protokollet, chansmässigt hade redan Juventus avgjort matchen.

Gonzalo Higuain sköt på allt som rörde sig. Miralem Pjanic tillslag skulle kunna visas som en instruktionsvideo på fotbollsskolor över hela världen – även om hans volley denna kväll mirakulöst styrdes utanför av Keylor Navas.

Costaricanen hade dock inte en suck när Mario Mandzukic, anfallaren som skolats om till hårt jobbande ytter, bjöd på fotbollsgodis som smakade surt, salt, sött och umami i en gastronomiskt fulländad kombination. Kroaten bytte för några sekunder sport till cykling – satte på sig en svartvitledartröja – och cykelsparkade in Juventus kvittering. Italienarna fick bara ett mål i protokollet – men målet var värt så väldigt mycket mer än så. Det lär inte glömmas på herrans många år.

Återigen tog Juventus kontroll över händelseförloppet. Men Allegris mannar maldes efterhand ner av det stjärnspäckade Madrid. Med spetskvalité på varenda situation visade spanjorerna klassen sista halvtimmen. Först: Casemiro väggsköt in 1–2 på Sami Khedira. Sedan: Cristiano Ronaldo styrde med milimeterprecision in 1–3 bakom en allt mer slagen Gianluigi Buffon.

Marco Asensios avslutande 1–4 förkunnande det all som såg matchen redan insett. Real var värdiga mästare.

ANNONS

Lila, Real Madrid bar den färgen för dagen, glädjeyra följde. Den lär fortsätta länge. För under återstoden av finalen i Cardiff blev det inga fler jubel – förutom när Gareth Bale byttes in i hemstaden.

Precis som vid den här tiden förra året kan vi konstatera att Real Madrid är Europas bästa klubblag. Precis som vid den här tiden förra året kan vi konstatera att det är Cristiano Ronaldo som tog dem dit.

ANNONS