Viktor Claesson berättar om beslutet att lämna Ryssland

Viktor Claesson fattade beslutet att lämna Ryssland efter att kriget brutit ut. Nu berättar han om resan till Sverige – med gravida frun.
– Det fanns åksjuka barn som kräktes, säger han till danska TV3 Sport.

ANNONS
|

Det var inget svårt beslut för den svenska landslagsstjärnan att lämna Krasnodar och Ryssland efter att landet invaderat Ukraina.

– Moraliskt sett skulle jag inte kunna kopplas till Ryssland och stödja ett sådant land när de går in och startar ett krig i Ukraina, säger han i en intervju med danska TV3 Sport, som BT hänvisar till.

Men resan hem blev desto svårare. Krasnodar är beläget nära den ukrainska gränsen, där luftrummet är stängt. Därför var flyg inget alternativ.

Dessutom är hans fru Julia Cedercrantz gravid sedan ett par månader tillbaka. Rädslan för att föda i Ryssland mitt under ett brinnande krig blev ytterligare en stressfaktor.

ANNONS

Fick ta sig till Turkiet

Lösningen blev att sätta sig på en buss till Sotji, där familjen kunde flyga till turkiska Istanbul och sedan vidare till Sverige. Bussresan tog sju timmar.

Resan på slingrande småvägar beskriver han som ”tuff”.

– Det var ingen underbar bussresa. Det kan jag säga. Det fanns åksjuka barn som kräktes och kvinnor som var gravida, så det var ingen trevlig resa, säger han, men tillägger:

– Det är klart att det inte är någonting när man ser på hur folket i Ukraina lider. Så det är viktigt att sätta det i perspektiv.

Efter att till slut kunnat ta sig till Sverige gjorde Claesson klart med spel för danska FC Köpenhamn fram till sommaren. En sejour som inleddes med att landslagsstjärnan gjorde matchens enda mål mot Ålborg i debuten.

LÄS MER:Stjärnorna flyr Ryssland: "Kan inte stanna här"

LÄS MER:Viktor Claesson sänkte BK Häcken i Marbella

LÄS MER:Viktor Claesson klar för FC Köpenhamn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS