Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vibe om mentala coachen: "Det förändrade allt"

I Blåvitt växte han ut till en målmaskin och hamnade senare i Brentford. Nu berättar Lasse Vibe om förvandlingen och tackar den mentala coachen Johan Örtendahl. – Det förändrade allt, säger han.

Han kom till IFK Göteborg från danska SønderjyskE 2013 som yttermittfältare men blev snabbt anfallare. Under det första halvåret i klubben blev det 14 matcher men endast två mål från Lasse Vibe.
– Jag kände efter ett tag att jag kunde göra allt utom att göra just mål. Det satte sig mentalt hos mig, säger han och fortsätter.
– Efter säsongen fick jag erbjudandet att prata med Johan Örtendahl (mental coach hos IFK Göteborg). Det förändrade allt för mig. Helt plötsligt kunde jag inte missa målet och han byggde upp det självförtroendet som jag hade haft tidigare i andra klubbar och bygga även på det i flera nivåer.

Efter det första halvåret och en försäsong med laget fullständigt exploderade Lasse Vibe i allsvenskan. Nästkommande säsong stod han för 23 mål på 26 matcher och var högaktuell för en flytt till Kina men nobbade.
Istället blev det ett halvår till innan flyttlasset gick till engelska Brentford.
– Det kanske låter lite konstigt … men ibland behövs det att man får prata med en person som vet exakt vad som händer inne i skallen. Fotboll är 50 procent talang och hårt jobb och sedan 50 procent mental styrka.
– I fotbollsvärlden ska du vara hård och mentalt stark vecka efter vecka och ibland kan det vara svårt att erkänna att man känner sig svag. Man är helt enkelt nere i källaren och det finns ingen tid för det.
– För mig gjorde Johan hela skillnaden och jag har honom att tacka för de 23 mål jag gjorde under den säsongen.