Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi ska visa extrem respekt"

Det är ingen vanlig match som spelas på Friends Arena på måndagskvällen. AIK:s avlidne målvakt Ivan Turina ska hyllas, även av IFK Göteborg.

- Vi ska visa extrem respekt, lovar AIK:s förre och IFK:s nuvarande tränare Mikael Stahre.

Sorgbanden, vemodet och alla hyllningarna kommer att dominera. Men det blir match också. Hurdan blir den?

- Svårt att veta, funderar Stahre, det viktiga är att hedra Turina. Jag kan tänka mej att det blir väldigt annorlunda på läktarna jämfört med andra matcher.

Antagonismen mellan de båda lagens supportrar finns kvar, men blir antagligen aningen mera återhållsam. Och på planen? Jublar IFK:arna lika mycket som vanligt över ett mål?

- Vi pratar om hur vi ska uppträda, säger Stahre, men vi vill, samtidigt som vi har respekt, bevara passionen för fotbollen. Jag hoppas att det som skett inte går ut över själva spelet. Fokus på att hedra bör nog ligga ännu mera på läktarna.

IFK:arna har pratat flera gånger om situationen och kommer säkert att göra det igen. Det är inte lätt, ingenting man egentligen kan vara riktigt förberedd på.

- Jag tror att AIK kommer att vara oerhört energifyllt, fortsätter Mikael Stahre, och det måste vi vara beredda på.

Mot detta motstånd kommer ett Blåvitt som startat säsongen bättre än många hade väntat. Senaste segern, mot Öster i svenska cupens semifinal, har förstås ytterligare stärkt laget.

- Vi vet att AIK på bortaplan är en erkänt tuff uppgift på alla sätt, säger Mikael Stahre, och för att vi ska lyckas krävs hårt jobb.

Söndagseftermiddagen ägnades åt ett intensivt träningspass där målmedvetenheten lyste om IFK:arna på Kamratgården. Ett par hundra tittade på och fick flera anledningar till spontana applåder i solen.

Kritiken mot "tråkiga" IFK Göteborg tar Mikael Stahre lätt på.

- Vadå? Vi är stabila och bra, har dessutom gjort en hel del mål, påpekar han.

En tråkighet som, i senaste fallet, resulterar i fyra mål på bortaplan, den står de många supportrarna säkert ut med.

Fast det blir tråkigt för motståndaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.