Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Vi kan lyckas med det här"

Sveriges förbundskapten Janne Andersson oroas inte över att Italien är en stormakt i fotboll. – Hur det är historiskt och politiskt är ganska ointressant när matchen drar igång i morgon.

I morgon fredag möter Sverige Italien på Friends i playoff 1:2. Returen spelas i Milano på måndag. På torsdagen höll Sveriges förbundskapten Janne Andersson presskonferens.

– Jag är jättenöjd med vad vi har gjort den här veckan och ser fram emot matchen.

Vilken blir Sveriges strategi?

– Det är alltid viktigt att ha en bra defensiv, jobba hårt, ha bra rörelse när vi anfaller. Det är en helhet.

LÄS OCKÅ: Scoutens besked: Italien har inga tydliga svagheter

Hur skall ni göra mål, helst på hemmaplan, mot Italiens erkänt duktiga försvar?

– För oss är det som alltid att hitta variation i anfallsspelet. Det var några matcher i kvalet vi inte var så bra. Tittar man hur vi har gjort målen är det väldigt stor variation. Instick, distansskott. Självklart funderar vi på att det är just Italien. Mycket rörelse, många som är aktiva.

– Vi spelade fem matcher, vann fyra, kryssade en och gjorde 18 mål. Det blir en utmaning att spela bra i vårt anfallsspel även i morgon.

Italien har haft problem i de senaste matcherna. Har du noterat det och hur ser du på deras politiska tyngd?

– Vi har tittat på Italien. De har styrkor och svagheter precis som alla andra lag.

"Trygga i vårt spel"

Italien är en stormakt i fotboll. Nu är det de som kommer hit och skall spela mot våra spelare i morgon som är intressanta. Det är nuet som gäller. Hur det är historiskt och politiskt är ganska ointressant när matchen drar igång i morgon.

LÄS OCKSÅ: Italienska dissen: Listar sämsta svenskarna i Serie A:s historia

Andreas Granqvist är svensk lagkapten:

– Det är lite som två finaler. Att inte släppa till något är viktigt. Mål på bortaplan. Vi är trygga i vårt spel. Det blir ett tufft test mot Italien som är en stornation. Vi har en bra känsla från senaste playoffet mot Danmark. Vi har en känsla i truppen att vi kan lyckas med det här. 

Vad har du minnen och känslor för Italien?

– Det var en fantastisk liga, de lever för fotbollen i Italien. Genoa är en anrik klubb. Det var lite tufft under den tid jag var där. En lärorik period. Trivdes bra. Jag vet hur italiensk fotboll spelas. De har spelat under en lång period tillsammans. Tränarna i Italien är taktiskt skickliga. Det är små marginaler som avgör. Hoppas ha dem på vår sida.

– Det hade varit fantastiskt att få spela ett VM i Ryssland, som är mitt nuvarande hemland.

Italiens backlinje har spelat ihop länge. De svenska anfallarna får det svettigt.

LÄS OCKSÅ: Balkander: "Här är mitt lag mot Italien"

– Om Ola (Toivonen) får spela blir det ett test för våra anfallare. De är rätt så stora grabbar. Vi har många olika alternativ hur vi anfaller. Vi vet hur vi skall utnyttja deras svagheter, om de har några.