"Vi har lag för att kriga där uppe"

Alla pratar om Johan Elmander, kanske är Stojan Lukic Öis bästa nyförvärv 2017? – Jag trodde att det var osanning när de ringde och frågade om han fick komma hit, säger Öis manager Marcus Lantz.

ANNONS
|

Lukic, med fem säsonger i Falkenbergs FF och fyra i Halmstads BK, bidrog i stor utsträckning till HBK:s allsvenska avancemang i höstas, bland annat genom 15 hållna nollor på 30 spelade matcher. Trots det blev det ingen fortsättning på Örjans vall.

– Det vi snackade om när vi snackade förlängning … helt plötsligt var det inte det vi hade på bordet. Det jag fick var jag inte intresserad av. Det är väl den tyngsta anledningen, säger Stojan Lukic efter ett träningspass med nya klubben på Öisgården.

Istället pendlar han 14 mil till Göteborg och Kallebäcksbacken.

– Jag hade lite alternativ och var egentligen på väg att välja, men så kom Öis fram som ett alternativ. Så snackade jag med Lantz, då kände jag nästan direkt att jag vill spela i Öis. Sedan är Öis en fin förening, anrik och har vunnit mycket – som jag tycker hör hemma i allsvenskan.

ANNONS

Stojan Lukic har ingen särskild relation till Öis sedan tidigare, men minns en speciell match.

– När vi spelade allsvenskan med Halmstad och Öis spelade i division 1 hade vi dem i ett genrep. Och så slog de oss. Vi åkte ur det året.

"Ser riktigt bra ut"

Efter ett par veckor i nya klubben vågar han sig på en analys av kvaliteten på truppen.

– Jag tycker att den ser riktigt bra ut, om jag får säga så. Ödmjukt. Vi har kvar de spelarna de ville ha kvar och har fyllt på med oss som är nya.

– Jag har spelat många år i superettan och vet vad som krävs. Vi gick ju upp förra året. Jag tycker faktiskt – återigen ödmjukt – att vi har ett lag som kan vara med och kriga där uppe. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Halmstads BK slog ut Helsingborgs IF i två uppmärksammade kvalmatcher. Lukic vet vad som krävs för att gå upp i allsvenskan.

– Vi hade en bra trupp, det var det som gjorde att vi gick upp. Sedan känner jag att ... det är lite samma här, vi har bra trupp och bra tränare.

Ihop med Johan Elmander riktas störst förhoppningar från supporterhåll på Stojan Lukic.

ANNONS

– Johan visar på träningarna att han är en riktig grovjobbare. Jag kan tycka att han har lite för hög kvalitet för superettan. Nu är han här och vi är väldigt nöjda över det. Förhoppningsvis kommer han göra ett antal mål. Och i sitt engagemang och jobb öppna upp för de andra.

Du får lite samma roll?

– Det blir ju så. Jag är också en av dem som är lite äldre här. Man försöker pusha och lyfta och ge lite tips till de yngre grabbarna. Överlag är kvaliteten väldigt bra.

Hur bra är du som målvakt?

– Det får andra avgöra. Jag tycker att jag har hållit en ganska fin och bra nivå sedan jag började på elitnivå i Falkenberg. Jag har missat två-tre matcher totalt. Då är det för rött kort. Jag är väldigt seriös i mitt jobb, äter bra, tränar bra, sover bra. Det är det som gör att jag kan hålla på fortfarande. Jag fyller 37 år i december. Du måste vara professionell i vad du gör.

Marcus Lantz uppskattar sitt nyförvärv mellan stolparna:

– Herregud, att få en sådan målvakt. Jag trodde att det var osanning när de ringde och frågade om han fick komma hit. Du har gått upp i allsvenskan, du har tagit upp Halmstad, du har knäckt oss i två matcher, du var bästa man på Ullevi. Vill du komma? säger Marcus Lantz.

ANNONS
ANNONS