Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

"Vi går för en vinst igen"

Inhopparen mot England, Elmar Bjarnason, är optimist inför kvartsfinalen i Paris. – Det blir en jäkligt hård match. Men tron på vårt lag är riktigt stor och vi går för en vinst igen, säger den tidigare IFK-spelaren.

Bragden i Nice var bara en timma gammal när Islands superinhoppare Elmar Bjarnason var först ut till den skrivande pressen. Först en stunds snack med isländsk media, sedan med svensk.

Berätta om dina känslor?

– Det är lite svårt att beskriva. Vi kommer direkt efter en jätte, jätteseger. Det är bara helt fantastiskt.

Vad är det som göra att ni lyckas?

– Att vi löper för varandra, att vi arbetar hårt som lag. Sedan är det svårt att bryta ned oss när vi spelar så bra som lag defensivt, plus att när vi väl får bollen framåt är vi farliga. Vi skapar några lägen nu med där vi kunde ha gjort mål. Vi är duktiga på det vi gör och bra på att kontra.

Vad rent taktiskt är nyckeln i Islands spel och framgång i det här mästerskapet?

– Det är självklart att vi har jobbat tillsammans med Lasse och Heimur i fyra och ett halvt år. Samma taktik, samma spelmönster hela tiden. Alla vet sina roller, alla löper för varandra. Du ser killar ta hundrameterssprint efter 90 minuter under press. Du får leta länge efter en sådan attityd.

Det kan inte bara vara attityd och två bra tränare?

– Nej.

Ni måste vara rätt skickliga som spelare också?

– Ja, självklart, som jag säger, vi blir farliga varje gång vi kommer framåt och visa att vi också kan spela fotboll. Det är inte vår taktik att bara hålla i bollen och ha 60 procents possession.

Gör det att ni tror att ni kan gå ännu längre?

– Ja, självklart. Vi har fått bra resultat mot många stora nationer. Det ger oss tro. Som jag sa till isländska pressen kändes det som att England hade hela tyngden av en nation på ryggen, medan vi lyftes fram av vår. Allt är så positivt runt laget, det känns som att vi får en riktig stöttning.

Hur ser du på att möta Frankrike?

– Det blir ... de har ett av världens bästa lag. De har ännu starkare individer än de vi mötte i dag. Tycker jag just nu. Det blir en jävligt hård match. Men tron på vårt lag är riktigt stor och vi går för en vinst igen.

Har Lagerbäck hunnit säga något om den matchen redan? Att han talade på presskonferensen att han måste få er att tänka om och se det som en ännu större match.

– Han har sagt hur bra vi var och hur glad han är. Vi killar snackade även före matchen om att vi kan dödlägga hans statistik mot England, att han inte har förlorat mot dem, inte han slutar.

Vilket citat använde han inför den här matchen?

– Det är samma. Vi kör samma saker varje gång. Det är lite positivt och vi blir hjärntvättade. Det hjälper oss. Du ser, det är ingen som inte vet sin roll. Var skall jag stå när de har bollen här och var skall jag stå när de har bollen där? Det är så jävla bra intränat att vi är i synk allihop.

Hur var reaktionen från de engelska spelarna efter matchen och i slutskedet av matchen?

– Jag tycker att de har haft stor respekt för oss hela vägen igenom och uppfört sig som gentlemän. Självklart var de besvikna och jag fick inte hälsat på så många, jag sprang direkt till publiken.

Du bytte aldrig tröja?

– Nej, det gjorde jag inte!

Det var inte aktuellt i dag?

– Nej, det var inte aktuellt. Jag skall behålla den tröjan, jag är så jävla stolt över att ha burit den, den isländska tröjan.

Tror du att Frankrike också kan ha hela nationens tyngd på sina axlar?

– Ja, det kan vara så. Alla förväntar sig att det skall vara lätt mot Island.