Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi är vana att behöva vinna annars dödar media oss"

Finlands största klubb sätter favoritstämpeln på IFK Göteborg inför den första matchen i Europa League-kvalet. … – De första två omgångarna är det vi som har varit favoriter. Nu är det tvärtom, säger tränaren Mika Lehkosuo.

HJK Helsingfors är på hemmaplan solklara favoriter i varje match de ställer upp i. Innan fjolårets tredjeplats vann huvudstadsklubben sex raka ligatitlar och svävade på en nivå en bra bit över konkurrenterna i Finland. 

– Vi är vana att behöva vinna annars dödar media oss, sa tränaren Mika Lehkosuo med ett smil på presskonferensen i går. 

Men i Europa är situationen den omvända. Med en budget som en mindre allsvensk förening kan HJK med gott samvete lägga över pressen på Göteborg inför kvällens drabbning. 

– Matcherna blir tuffare, som det ska. IFK kommer starta aggressivt, pressa högt och attackera med sina ytterbackar. Men det är vi förberedda på. Det ger oss en bra möjlighet för kontringar och det är där våra styrkor är, säger Mika Lehkosuo. 

Europaerfarenhet

För två år sedan guidade Lehkosuo HJK hela den snåriga vägen fram till gruppspelet i Europa League. Då slogs Rapid Wien ut i den sista omgången. Klubben har spelat i Europa år efter år, något som kan ge dem en fördel mot Blåvitt. 

– Vi har många erfarna spelare som har spelat i landslag och utomlands. Vi vet att man måste ha en bra matchplan för den första matchen. Ju mer du spelar den här typen av matcher desto mer redo är du från minut ett, säger Lehkosuo. 

Missat flyg

Lagets uppladdning stördes delvis av att mittfältaren Medo försov sig på onsdagsmorgonen. Alarmklockan ringde aldrig och Medo hann inte till Helsingfors flygplats i tid och missade lagets flyg till Göteborg. Lehkosuo har dock inte tänkt straffa sin adept. 

– Han är nog världens mest besvikna människa just nu. Det räcker. Han lider mest av detta själv och det skulle inte vara vist att straffa efter att han redan har fått ett straff, säger tränaren.