Sven-Göran Eriksson ser på när Peter Crouch och Wayne Rooney kämpar om bollen på fredagens träning.
Sven-Göran Eriksson ser på när Peter Crouch och Wayne Rooney kämpar om bollen på fredagens träning.

"Vi är bättre än någonsin"

ANNONS
|

För det är väl så det är. Den sista striden. De sista dagarna med laget, de sista mötena med den engelska pressen ... det sista i alla avseenden.

Det var just så det kändes, när GP som enda svenska tidning råkade slinka in mitt bland de engelska drakarna under den "exklusiva" pratstund som följde den officiella presskonferensen inför matchen mot Paraguay. Ett kamratligt samförstånd med samma mål. Englands första VM-guld i fotboll sedan 1966. Förbundskapten och media, i samma lag.

- Det här är kanske min sista chans att vinna ett VM. Och jag har alltid trott att vi är ett av fem lag som är kapabla att lyckas med det. Vi är bättre än i Japan, vi är bättre än i Portugal, sa Svennis upptryckt mot ett staket med 15 bandspelare i höjd med ansiktet.

ANNONS

Sommaren kom till Tyskland

Det är varmt i Tyskland. Sommaren kom till Frankfurt samma dag VM började. Det är därför Svennis svettas. Alla svettas.

Den tyska VM-organisationen kritiseras för överorganisation. Till mångas förtret krävs biljett för att få närvara vid de allmänna presskonferenserna. Det är nytt. Göran Havik är svensk och Fifas mediakoordinator i Frankfurt. Han ser fram emot att VM skall börja. Det gör Svennis med.

- Jag ser verkligen fram emot det här. VM är det största du kan vara med om att vinna.

Är det här din största utmaning?

- Ja. Det är VM. Det är det största du kan vara med om. Det här är min absolut största uppgift hittills.

Du har max sju matcher kvar?

- Jag hoppas att det blir sju. Då blir jag glad. Har vi turen på vår sidan kan det gå. Det är tredje försöket.

Samma sak resonerade David Beckham och Gary Neville om i en intervju med engelska fotbollsmagasinet FourFourTwo nyligen. Tur och otur.

- I de två senaste mästerskapen jag spelat, VM 1998 och EM 2004, har vi fått två mål underkända, konstaterade Neville.

- Det var mål, sa Beckham.

- Exakt. Det handlade om tur. Lite tur och vi hade gått vidare. Missförstå mig inte. Men det finns avgörande moment som avgör om du går vidare eller inte, sa Gary Neville.

ANNONS

Kanske är det vad Svennis syftar på. England har allt som krävs för ett VM-guld. Nu handlar resten om de små detaljerna, ett felaktigt domslut, en oväntad tuva, ett skott i stolpen. Eller tvärtom. En vunnen straffsparksläggning, ett sent segermål.

- Det här är det bästa engelska landslag jag har haft. Utan tvivel. Det viktigaste till en början är att vi tar tre poäng mot Paraguay. Det tror jag att vi kan.

Under träningen hälsade GP på Englands läkare Leif Swärd. Han hade inte varit i Manchester på flera dagar och kallade med en skakande huvudrörelse VM-förberedelserna för cirkus.

Det är lätt att förstå. Mediaintresset runt "The Three Lions" är enormt. Uppskattningsvis 500 ackrediterade journalister följde varenda tillåtet steg under gårdagen. Pressassistenterna Joanne Budd och Mark Whittle kan spelet. Förstår övertrampen, accepterar dem.

- 40 000 engelska supportrar på plats. Det är tillräckligt för att fylla hela arenan, skrockade Svennis.

Det blir 4-4-2 igen

Han fick en logisk men något naiv fråga om vilket lag han startar med.

- Jag erbjöd den engelska pressen laget för två dagar sedan - men bara om de inte publicerade det. De accepterade inte erbjudandet, skojade han.

Startelvan offentliggörs först timmen före avspark, men känns given. 4-4-2, med Michael Owen och Peter Crouch på topp (åtta mål på fyra matcher ihop), vilket innebär att 4-1-3-1-1-modellen, med Jamie Carragher som balansspelare på mittfältet skrotas, och att Gary Neville blir högerback - såvida inte den plötsliga ruschen av planen i går betydde att lårskadan slagits upp.

ANNONS

- Alla är friska. Gerrard med, sa Svennis.

I gårdagens GP tippade David Beckham England och Paraguay vidare från grupp B. Nu fick Svennis frågan om Paraguay är en tuffare motståndare än Sverige.

- Skulle du fråga fotbollsexperter världen över skulle de säga Sverige. Det säger jag inte bara för att jag är svensk. Man måste ändå ge Paraguay stor uppmärksamhet. De har två väldigt bra anfallare och en kapten som har spelat 104 landskamper (Gamarra).

Efter två kvartsfinaler vill England och Sven-Göran Eriksson ha mer. Ett VM-guld skulle troligen räcka för att Svennis skulle adlas.

Vill du lämna det här jobbet som Sir Sven?

- Jag har aldrig tänkt på det. Det är ingen stor sak för mig, sa Svennis och tog ny sats:

- Jag hoppas att jag kan lämna det levande.

Journalisterna skrattade. Hög och länge. Svennis log brett och tappade för ett ögonblick masken. Den sista striden kan börja.

ANNONS