Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Veteranerna om ännu en mästerskapsmedalj tillsammans

Hedvig Lindahl, Caroline Seger och Nilla Fischer har varit med i landslaget i så gott som en evighet. Mot England fick de ta ännu en, kanske sin sista, stora mästerskapsmedalj tillsammans.
– Därför känns det extra bra att stå här nu, säger Nilla Fischer.

De har stått sida vid sida under nationalsånger och i varsin lagdel under matcherna i 15 års tid. Det moderna svenska landslaget har ofta och länge varit synonymt med den erfarna trion Lindhal-Seger-Fischer. Så också den här sommaren.

Alla tre har visat att de håller för spel på den allra högsta nivån fortsatt – och mot England gjorde framförallt både Nilla Fischer och Hedvig Lindahl direkt avgörande insatser.

Att sätta ord på att ha vunnit ytterligare en mästerskapsmedalj, med de personerna de delat så många minnen och matcher med var inte helt lätt för varken Nilla Fischer eller Caroline Seger efter bronsmatchen mot England.

– Att vi kan vinna tillsammans igen tyder på att vi har gjort någonting bra. Vi har varit bra under lång tid och verkligen bevisat att vi hänger i och är bra tillsammans, säger Seger, som bar kaptensbindeln under mästerskapet.

Nilla Fischer:

– Det känns så klart fantastiskt att få göra det här ihop. Vi är nära vänner och har gått igenom hela historien tillsammans. Vi har varit med på den här utvecklingen. Därför känns det extra bra att stå här nu.

"Viktigt man fortsätter satsa"

När nu mästerskapet är över för svensk del och en återgång till vardagen i den svenska fotbollsmyllan väntar för åtminstone både Nilla Fischer och Caroline Seger (Hedvig Lindahls nästa klubbadress är inte klar) hoppas bägge att hypen som omringat det svenska landslaget den här sommaren lever vidare.

– Jag tror bara det är viktigt att man fortsätter satsa. Ingen trodde vi skulle stå här med en bronsmedalj. Men vi har slagit ut Tyksland, England och Kanada. Det finns mycket att hämta, säger Caroline Seger och fortsätter:

– Det tas små steg hela tiden. Det händer saker och det blir förändring. Men efter VM-bronset 2011 var det ingen som sprang med våra namn på ryggarna.

– Att vi är förebilder för många ... det är som dit vi vill komma. Att det finns, att vi är så synliga och att pojkar och flickor kan ha oss som förebilder. Jag har alltid velat ta damfotbollen framåt. Det är många som gjort det före oss och många som kommer göra det efter oss också, säger Nilla Fischer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.