Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Veteranens råd till talangen: "Njut av läget"

De kommer från var sitt håll, tillhör olika generationer, men har liknande bakgrund och samma uppdrag: Hantera stor och tidig talang. Samt spika igen. – Jag tänker inte flytta på mig frivilligt. Jag är också här för att spela, säger Christoffer Källqvist, 33.

Han är den allsvenska inledningens stora överraskning, möjligen ihop med Pontus Dahlberg, men frågan är om inte ”Krickans” två raka nollor och tio räddningar överraskat mer. Han som inte ens skulle – och kunde – spela. Men så skadade sig Peter Abrahamsson dagen före premiären och kastade in handduken bara timmen före avspark.

– Det krävs ju lite att få beskedet på uppvärmningen att man skall in och spela. Han löste det grymt bra, men det är klart, han har en otrolig rutin, säger Pontus Dahlberg om sin 16 år äldre målvaktskollega.

Christoffer Källqvist, som har tillhört BK Häcken hela sin karriär, debuterade i allsvenskan som 17-åring och sågs tidigt som en framtida A-landslagsmålvakt. Den platsen lade i stället Andreas Isaksson beslag på. ”Isak”, numer åter i Djurgården, vaktade landslagets mål mellan 2002 och 2016. Det finns en del likheter med Pontus Dahlbergs situation, där han efter två matcher inte släppt in något spelmål, och Christoffer Källqvists.

”Krickan” tänker tillbaka till debuten mot Hammarby 2001 och försöker jämföra.

– Visst, det var mycket fokus på allsvenskan när jag gjorde debut med, men jag tror att det är ännu mer nu. Det blir mycket skriverier och det gäller att hantera den biten. Sedan är det bara att njuta av läget.

Vad kan man ge för råd till en ung talang som är på väg att slå igenom?

– Vad skall jag säga? Jag tror att han har bra folk runt sig. Det är som jag sade, njut av läget. Det är dit man strävar. Sedan gäller det att göra allt man kan för att vara kvar där. 

Pontus Dahlberg har under sin korta seniorkarriär uppvisat ett stort lugn och tidig mognad. 

– Fyra poäng på två matcher är helt okej, är 18-åringens sammanfattning av den blåvita starten.

Inför matchen mot Malmö FF på Ullevi, som blev Pontus Dahlbergs allsvenska debut, talades det en del om huruvida han som ung målvakt skulle klara pressen och vad som skulle ske med hans talang och karriär om han fick ”stora darren”, som en gång i tiden Magnus Verdin, som ersättare för en icke spelklar Thomas Ravelli mot Bukarest i Europacupen (1-5) 1989, och senare David Stenman, för Öis i första matchen på Gamla Ullevi (0-5 mot Gais) 2009.

Var det något du överhuvudtaget funderade på?

– Nej, det skulle jag väl inte säga att det var.

Men du förstår vad jag menar?

– Jag förstår vad du menar. Dels försöker jag inte läsa så jättemycket. Det är klart att man läser tidningar och ser vad som står, men nej, det har jag inte tänkt på. Jag försöker bara tänka så positivt som möjligt och fokusera på mitt och hoppas att det skall gå så bra som möjligt. 

Intresset från fotbolls-Europa har ökat efter den starka inledningen. Flera stora klubbar i Tyskland och England följer Dahlberg nära. IFK Göteborg har inte satt någon prislapp på honom, men det talas om att klubben inte kommer sälja honom för mindre än 30 miljoner. 1999 gick Andreas Isaksson från Trelleborg till Juventus för elva miljoner kronor. Det är fortfarande allsvenskt målvaktsrekord. Planen är att vara kvar i allsvenskan och ta nästa steg här.

Hur hanterar du intresset runt omkring dig? Är man 18 år, står i allsvenskan och gör det bra händer det uppenbarligen saker!

– Om det skulle finnas intresse från klubbar får min agent sköta det. Det är inget jag har hört nu och inget jag lägger kraft på. Jag fokuserar på Blåvitt. Media? Man läser tidningar och sådär, men försöker att inte tänka allt för mycket på det. Jag lägger min kraft på träningarna här, med min målvaktstränare och laget. 

Man vet aldrig något om framtiden. Hur länge tror du att du är kvar i IFK Göteborg?

– Det har jag ingen aning om. Det är alldeles för tidigt att säga. Det har bara gått två matcher. 

Tänker man något på marknadsvärde och ”vad skulle jag kosta om jag skulle gå”? 

– Nej, utan jag kör bara på och har fokus här och nu. Så det skulle jag inte säga. 
Jörgen Lennartsson fick i veckan frågan om vilka spelare som stuckit ut mest i IFK Göteborg hittills.

– Om jag skall välja en spelare är det kollektivet. Sedan är jag glad för att Dahlberg har kommit in bra i allsvenskan. Kopplat till många olika infallsvinklar runt Blåvitt. Att vi kan ha en målvakt som kommer från akademin, som är född 99 och har stått i allsvenskan i två matcher. Det är jag väldigt glad för. Och att han har gjort det så bra, sade IFK-tränaren. 

Hur känner man inför ett sådant beröm, Pontus?

– Det är han som coachar laget och sådär. Det är klart att det är roligt. 

Känner du att du är extra viktig för IFK i och med att du förutom att rädda bollar också blir en slags företrädare för föreningens akademi, som har behov av visa resultat?

– Nej, det har jag väl inte tänkt något på själv. Men det är klart att det är alltid roligt att spelare kommer upp underifrån, från de egna leden och tar en plats i A-truppen. 

Medan Dahlberg står noterad för fyra räddningar har Källqvist tio, flest i serien. 

– Är det sant? Nähä? Det låter helt overkligt. Jag vet inte vad jag skall säga. För mig känns det som att jag inte har haft något att göra, är Källqvists kommentar på detta faktum. 

Inför matchen mot Sundsvall är Peter Abrahamsson tillbaka i Häckens trupp. Tränaren Mikael Stahre behöver göra ett val. 

– Jag tänker inte flytta på mig frivilligt. Jag är också här för att spela. Om det blir så vet jag inte. Jag känner att det jag har presterat inte har försämrat mina chanser, säger Christoffer Källqvist. 

Han höll nollan mot Falkenberg i sin enda allsvenska match 2016 och har hållit nollan i de två inledande 2017. Är ”Krickan” rentav bättre än någonsin?

– Med allt inblandat, som erfarenhet och så, tycker jag absolut att jag är däruppe, kanske rentav bättre. Sedan är det klart att jag hade önskat mer av kroppen och kunnat trycka på ännu mer. Det är som det är. Med allt inräknat tycker jag absolut att jag går framåt.