Vem ska utmana "Den gamla damen"?

Ett underhållande och händelserikt italienskt transferfönster är till ända och det är äntligen dags för fotbollen att ta vid. Juventus, som vunnit sju raka Serie A-titlar, stod för sommarens stora transferbomb genom att lägga beslag Real Madrid-stjärnan Cristiano Ronaldo. Och nu räcker det inte med en ny scudetto – ”Den gamla damen” har siktet fast inställt på Champions League-titeln.

ANNONS

Med ett stort leende på läpparna, iförd en perfekt åtsmitande svart kostym med Juventus klubblogga på bröstet och en ovanligt nedtonad frisyr slog han sig ner framför den samlade presskåren och ryckte fram mobiltelefonen för att knäppa en selfie. Utan att så mycket som ha sparkat på en enda boll, och trots att ligastarten låg en månad bort hade Cristiano Ronaldo skapat en hajp och ett intresse kring Juventus och Serie A större än på många år.

– Jag vill lämna mitt avtryck på Juventus historia. Det här är ett av de bästa lagen i världen. Jag vill verkligen visa att jag inte är som alla andra, att jag är annorlunda. Spelare i min ålder brukar gå till Qatar eller till Kina, med all respekt, men att komma till en så viktig och storslagen klubb i det här skedet av min karriär gör mig mycket lycklig. Jag är tacksam till Juventus för den här möjligheten, sa Cristiano Ronaldo under sin presentation.

ANNONS

Juventus och Serie A är nog minst lika tacksamma över att ha lyckats locka över 33-åringen som tillsammans med Lionel Messi dominerat fotbollsvärlden det senaste decenniet, och som vunnit fyra Champions League-titlar på fem år med Real Madrid.

Inom 24 timmar efter att Juventus presenterat värvningen av portugisen, som gjorde 44 mål i fjol, hade Juventus redan sålt över en halv miljon tröjor med Ronaldos namn på ryggen. Corriere della Sera dubbade övergången, trots en transfersumma på runt en miljard kronor, som ”århundradets affär”, och Ronaldo har redan imponerat på lagkamraterna.

– Det är omöjligt att hålla samma tempo som Ronaldo. När vi kommer till träningsanläggningen är han redan igång och tränar, och när vi lämnar håller han fortfarande på. Jag har aldrig sett en spelare som honom, har Douglas Costa beskrivit.

Milan har bytt ekonomisk kris mot kortsiktig optimism

I eftermiddag sparkar Serie A igång och att ha femfaldige Ballon d’Or-vinnaren Cristiano Ronaldo i ligan har hjälpt till att attrahera den internationella fotbollspublikens blickar till den passionerade italienska fotbollen. Förra säsongen pressades Juventus rejält av Maurizio Sarris skönspelande Napoli, men i slutändan kunde ”Den gamla damen” vinna sin sjunde raka ligatitel och under en händelserik transfersommar har konkurrenterna rustat upp rejält för att hindra Juventus från åttonde raka.

ANNONS

Inter har seglat upp som huvudutmanare med värvningar som Radja Nainggolan, Lautaro Martínez och Stefan de Vrij, Napoli hoppas att Carlo Ancelotti ska visa upp sina gamla mästartakter och i huvudstaden fortsätter sportchef Monchi sitt Roma-bygge som numera innehåller en svensk burväktare i form av Robin Olsen; Simone Inzaghi fortsätter sitt fina arbete med Lazio och Milan har bytt ekonomisk kris mot åtminstone kortsiktig optimism och fått in spelare som Gonzalo Higuaín, Mattia Caldara och Tiémoué Bakayoko.

Trots konkurrenternas sommarförehavanden vilar dock favoritskapet tungt på de regerande mästarna från Turin. Med Ronaldo – tillsammans med återvändande Leonardo Bonucci samt Emre Can, João Cancelo, Mattia Perín och Leonardo Spinazzola som tillskott – är ytterligare en scudetto bara ett minimumkrav för Juventus, som inte hymlar om att säsongens målsättning är högre än inhemska titlar.

– Naturligtvis har vi större ambitioner än tidigare år om att kunna vinna Champions League. Men vi vill också vinna scudetton, Coppa Italia och italienska supercupen, säger Max Allegri till Sky Italia.

Det kommer krävas något spektakulärt för att stoppa Juventus från att lägga beslag på ligatiteln för åttonde året i följd, men efter två finalförluster på fyra år har Juventus tröttnat på att vänta på första Champions League-titeln sedan 1996. Och med Cristiano Ronaldo i laget vill Juventus vinna precis allt.

ANNONS

Helgens hetaste:

Chelsea – Arsenal

Debuten på Arsenals tränarbänk slutade med förlust för Unai Emery, som fick se sitt lag förlora mot regerande mästarna Manchester City. Även i Emerys andra match i Premier League väntar en tuff utmaning i form av ett London-derby mot Chelsea, vars nye manager Maurizio Sarri fick en fin start med en stabil 3-0-seger i premiären mot Huddersfield.

I dag 18.30, Viasat Sport Premium

Lazio – Napoli

Serie A sparkar igång med en toppmatch på Stadio Olimpico när fjolårstvåan Napoli gästar Simone Inzaghis svårslagna Lazio. Carlo Ancelotti är tillbaka i italiensk fotboll för första gången på nästan tio år när han ska försöka se till att Napoli blir en titelutmanare även denna säsong.

I dag 20.30, Strive

Torino – Roma

Får Robin Olsen göra sin Serie A-debut när hans Roma premiärspelar mot Torino på söndagskvällen? Det återstår att se. Roma har haft en aktiv transfersommar och bytt ut stora delar av truppen och det ska bli spännande att se om Eusebio Di Francesco kan bygga vidare på fjolårets framgångar, där Roma tog sig till Champions League-semifinal.

Söndag 18.00, Strive

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS