Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daleho Irandust. Bild: DANIEL STILLER
Daleho Irandust. Bild: DANIEL STILLER

Var ska Irandust egentligen spela?

Ibland placerad centralt – ibland placerad till höger.
Var hör Daleho Irandust egentligen hemma?
Varifrån ska han ta ordentlig fart?

Förväntningarna är stora på 21-årige Daleho Irandust.

Han har haft aningen svårt att leva upp till dem under våren.

Inte så konstigt egentligen. En mystisk skada förstörde försäsongen och det var på håret att han hann tillbaka till den allsvenska premiären mot Malmö FF. Allt det där präglade sedan matcherna som följde.

LÄS MER: Daleho Irandust har fått svar kring mystiska skadan

Häcken-tränaren Andreas Alm konstaterar:

– Han har inte varit fullt tränad. Målet mot Malmö var jättefint, men han var inte i närheten av att vara fullt spelklar. Men nu så! Det är kul att han har jobbat sig dit. Jag tycker att han har en fin kraft i det mesta han gör.

I god form nu alltså. Med det fastslaget är frågan var och hur Andreas Alm ska använda sin talang?

I träningsmatchen mot danska Vendsyssel FF (2–2) senast placerades Irandust ibland centralt på det offensiva mittfältet, ibland till höger på detsamma.

Irandust har skiftat mellan de där två positionerna flera gånger tidigare.

– När "Dalla" spelar centralt ska han vara till höger ibland och när han spelar till höger ska han vara centralt ibland. Vi vill helst att de tre tiorna till slut kan byta plats med varandra, byta sida. "Dalla" är kanske den jag minst vill ha till vänster, han är ingen inläggsspelare, men ser du på Yasin (Ahmed) så har jag inga problem med att han vandrar. Han har spelat tia, till höger och till vänster. Jag gillar när de är flexibla. Vi får ett snabbare anfallsspel när vi vinner tillbaka bollen om alla spelarna är bekväma i alla positioner där framme. Vi är nära till nästa avslut och nästa anfall på så sätt, säger Andreas Alm och fortsätter:

LÄS MER: Målvakten tillbaka hos Häcken

– När det gäller "Dalla" har vi också letat efter hur han ska börja flyga. När han väl är i form kvittar det, faktiskt. Men ibland har jag spelat honom till höger utifrån vissa lag. Han får större yta när han är till höger. Å andra sidan får han jobba hem på ett annat sätt där.

"Ska inte tänka för mycket på att göra poäng"

En avvägning måste göras med andra ord.

Att döma av söndagens träning kommer Irandust spela central i Häckens allsvenska omstart hemma mot Hammarby. Nasiru Mohammed och Paulinho väntas ta hand om kanterna.

– Jag föredrar att vara i mitten. Då kan man röra sig mer fritt. Man kanske blir mer begränsad på högerkanten – även fast min favorityta är ute till höger. Som tia kan du komma på båda sidor, gå i djupet, komma ner och hämta boll ... Det gillar jag mer. Men tar Alm (Andreas) ut mig till höger så är jag nöjd med det också!

Hur har det känts under våren?

– Jag har inte spelat så mycket, 600 minuter. Det är inte jättemycket. Men det har ändå blivit bättre och bättre för varje match. Och i slutet kände jag att det bara flöt på!

Synd att uppehållet kom då?

– Kanske. Men det var läge också. Jag har ju inte haft någon försäsong och var kanske lite efter där. Vi får se i morgon om jag är fysiskt stark!

LÄS ÄVEN: Irandust: "Jag känner att jag har något speciellt i mig"

Vad gäller poängmakeriet, det som ofta präglar offensiva spelare, så står Daleho Irandust noterad för ett mål och en assist såhär långt. Han hoppas såklart på mer framöver – även fast det inte är fokuspunkt nummer ett.

– Det är bara att köra på. Jag ska inte tänka för mycket på att göra poäng. Jag ska försöka ha bra rörelse, få flyt i mitt spel, ha mycket boll, skjuta mycket ...

Fakta: Häcken

Läget i laget: Ahmed Yasin och Rasmus Lindgren är avstängda. Jonathan Rasheed (hälsenan) långtidsskadad. Dessutom är Kevin Yakob ännu inte riktigt klar med sin rehabilitering.

Trolig startelva: Peter Abrahamsson – Godswill Ekpolo, Joona Toivio, Johan Hammar, Kari Arkivuo – Erik Friberg, Alexander Faltsetas – Nasiru Mohammed, Daleho Irandust, Paulinho – Alexander Jeremejeff.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.