Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VAR hissas och dissas av svenska landslagsspelarna

VAR-granskningarna avlöser varandra i VM. I det svenska landslaget uppskattas domarnas hjälpmedel – även om det finns viss kritik mot hur mycket det nyttjas.
– Hands och offside är klockrent, sedan tycker jag det finns andra situationer där jag kan känna mig kritisk till att VAR ska användas så nitiskt, säger Magdalena Eriksson.

VAR har varit en av de stora snackisarna under VM i Frankrike.

Domarnas teknologiska hjälpmedel har använts flitigt hittills vilket har lett till både många och långa avbrott i flera av mästerskapets matcher.

När Sverige slog ut Kanada ur VM-åttondelsfinalen så hamnade VAR i centrum vid ett par tillfällen. Dels när Kanada fick straff i den andra halvleken efter en hands på Kosovare Asllani, men också när blågult fick straff efter att Stina Blackstenius tacklats omkull – ett domslut som dock ändrades efter granskning.

Många av de svenska landslagsspelarna är i grund och botten positiva till VAR, men menar samtidigt att det kanske emellanåt används lite för ofta.

– Jag tycker det är bra när det används på rätt sätt. Hands och offside är klockrent, sedan tycker jag det finns andra situationer som är mer i någon form av gråzon där jag kan känna mig kritisk till att VAR ska användas så nitiskt, säger Magdalena Eriksson.

Lagkamraterna Nathalie Björn och Elin Rubensson resonerar på liknande vis.

– Det ska bli rätt, men sedan har det blivit väldigt många avbrott i många matcher. Jag är lite kluven, säger Rubensson.

LÄS MER: VAR har ballat ur – och förlorarna är många

"Blir hackigare i matcherna"

– Det har en väldigt stor påverkan, med offside och jag vet inte allt. Jag tycker ändå att det är ett bra redskap för att kunna se och hålla fotbollen på rätt nivå. Sedan får det såklart inte gå till överdrift. Men det har fått väldigt stor uppmärksamhet hittills ... , säger Björn.

Tycker du att det har gått till överdrift hittills?

– Jättesvårt att säga. Man får titta på varje enskilt fall, men det är klart att många domare kanske väljer att hänvisa till VAR för att det då är lättare att inte se fel, säger Björn.

Elin Rubensson menar att hon har förändrat sitt spel på grund av VAR.

– Det är klart att det blir lite hackigare i matcherna och inne i boxen får man tänka lite mer var man har armarna och när man ska rensa får man tänka på att man inte fastnar med dobbarna för det har blivit rätt många straffar på det viset. Så det är klart att man har förändrat det i spelet, säger GFC-mittfältaren.

Nathalie Björn tar vid:

– Det här med offside, att man var tvungen att spela klart situationen och sedan kommer VAR och säger att det är offside var lite rörigt i början. Men efter en match kom man in i det, säger hon.

När det gäller de långa uppehållen som inte sällan blir i samband med att situationer granskas är det inget som uppskattas.

"Segt att vänta"

Åtminstone inte hos Rosengårdsförsvararen.

– Det är lite segt att stå och vänta vid mål, om det är godkänt eller inte ... , säger hon.

– Vi har pratat mycket om att vara psykologiskt flexibla. Det är något vi jobbar med tillsammans med vår mentala rådgivare. Det är något vi tar med oss även kring VAR. Det kan vara ett moment som skulle kunna störa oss, men jag tycker inte att det har gjort det, säger Magdalena Eriksson.

Vänsterbacken tycker att svenskorna generellt har förhållit sig bra till VAR under turneringen.

– Som försvarsspelare får man bara läsa in vad domarna har dömt i turneringen. Vad ska man inte göra. Att sparka mot en boll och missa den och träffa motståndaren ska man inte göra, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:

– Det man får tänka på är att inte vara vårdslös i sitt eget straffområde. Men det känner jag att vi gör bra i Sverige. Vi skötte oss bra i eget straffområde (mot Kanada) och handsen var riktigt olycklig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.