Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Var det coachdraget som tog Sverige till seger?

Flera svenska spelare vilades i matchen mot USA. Mot Kanada var Sverige sedan starkast i slutet av åttondelsfinalen. Om det finns ett samband?
– Man var ju fräsch nu efter att man hade vilat, säger Nilla Fischer och skrattar.

Peter Gerhardsson slog till med en chockelva och vilade flera nyckelspelare när Sverige och USA gjorde upp om segern i grupp F. Ett drag han fick en del kritik för från flera experter.

Några dagar senare, lagom till åttondelsfinalen, skiftade förbundskaptenen tillbaka och gav flera av de utvilade spelarna som Elin Rubensson, Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö och Nilla Fischer chansen från start mot Kanada.

Resultatet? Sverige vann matchen i värmen – efter en strålande andra halvlek.

Huruvida den extra vilan för flera spelare var avgörande för utgången finns det inget konkret svar på men flera av de svenska spelarna vittnade om att känslan på plan var att Sverige hade extra kraft i slutet – när orken samtidigt tröt hos motståndarna.

– Det kändes som att vi fick springa väldigt mycket i första halvlek men att vi klarade av det ändå. Det var väl först i slutet av andra som de fick tryck på oss. Jag tycker det kändes som att vi var piggare, säger Nilla Fischer.

"Kändes att vi orkade mycket"

Och för egen del kände mittbacken sig i väldigt gott fysiskt slag.

– Man var ju fräsch nu efter att man hade vilat, säger Fischer och skrattar.

Magdalena Eriksson tycker snarare att insatsen framför allt pekar på att det svenska laget i grunden har en stark fysik.

– Jättesvårt att säga hur mycket det påverkade (med vilan). Det blir bara spekulationer, men vi visade att vi har en bra fysik och att vi också kan ändra en matchbild, vilket är starkt.

Elin Rubensson:

– I andra halvlek kändes det som att vi tog över mer och mer. Sedan vad det beror på vet jag inte, men vi är bra tränade och det är klart det kändes i andra halvlek att vi orkade mycket.

"Såg väldigt pigga ut"

Peter Gerhardsson själv tror att rotationen i USA-matchen gynnade det svenska laget. Efter vinsten mot Kanada förklarade han också mer tydligt hur han resonerade när han valde sina elvor.

– Man kan välja olika saker som man tror på och som man kan göra. Sedan kan man aldrig backa. Man vet aldrig svaret förrän efteråt. Men vi gjorde den här värderingen. Vi visste att åtminstone matchen mot USA gick 21, vilket gör att det blir mycket att återhämta sig efter. Vi ville ha pigga, fräscha spelare till i dag. Jag tyckte det fanns tendenser i andra halvlek där vi såg väldigt pigga ut och var löpmässigt starka.

Samtidigt vill förbundskaptenen inte påstå att det var hans upplägg som avgjorde matchen.

– Jag tror ändå att de avgörande faktorerna var kanske framför allt vårt 1–0, som kom i ett väldigt viktigt läge för oss i andra halvlek. Det gjorde att det kändes mycket tyngre för Kanada. Mål påverkar matcher, det ska man vara ödmjuk och säga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.