Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bartosz Grzelak tar över som huvudtränare för AIK. Bild: ANDREAS L ERIKSSON
Bartosz Grzelak tar över som huvudtränare för AIK. Bild: ANDREAS L ERIKSSON

Var aktuell för Öis – tar över AIK

Bartosz Grzelak ryktades som en av kandidaterna att ta över tränarjobbet i Örgryte IS inför den här säsongen – nu är han klar som Rikard Norlings ersättare i AIK.
– Jag känner mig oerhört stolt över uppdraget, säger han till AIK:s hemsida.

Det var i november som GP kunde berätta att Bartosz Grzelak var aktuell för att ta över som huvudtränare i Örgyte IS efter Thomas Askebrand. Han skulle då ha träffat representanter för Öis och var ett av huvudspåren.

LÄS MER: Han är huvudspåret i Öis tränarjakt

Men som bekant blev det ingenting mellan Grzelak och Örgryte som i stället anställde Keith Millen som huvudtränare.

Nu står det klart att Bartosz Grzelak blir Rikard Norlings ersättare i AIK.

I måndags fick Rikard Norling sparken från AIK efter att laget haft en tung säsongsinledning och just innan avskedet förlorat mot BK Häcken med 4–0 och i derbyt mot Djurgården med 1–0.

Bartosz Grzelak, som var assisterande till Norling under 2017 och 2018, har sedan ryktats som en kandidat till att kliva in som ersättare – och nu har han också presenterats av AIK.

”Skapa kraft och energi”

– Jag känner mig oerhört stolt över uppdraget och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. AIK är en enormt stor klubb med oerhört hängivna supportrar och jag vet att ledare, spelare och supportrar tillsammans kan skapa en kraft och energi som tar oss dit vi vill vara, säger Grzelak.

Bartosz Grzelak kommer närmast från uppdraget som assisterande förbundskapten i det svenska U21-landslaget.

– Bartosz var en starkt bidragande person då vi vann SM-guld 2018 och med sin personlighet och sitt moderna ledarskap, där han står för en utveckling av spelare och ett framåtlutat spelsätt, säger AIK:s sportchef Henrik Jurelius till klubbens hemsida.

Efter att AIK presenterat sin nya huvudtränare samlade man till en presskonferens med Grzelak och Jurelius. Där berättade Grzelak om självklarheten i att tacka ja till sitt nya uppdrag.

– Det gick väldigt snabbt. Det fanns ingen tvekan, även om jag trivts bra med mitt jobb på Svenska fotbollförbundet så finns det bara ett svar när AIK ringer. Det första jag vill göra är att prata med ledare som varit här och spelarna för att hitta en identitet för vårt lag. Vad vill vi känna efter att vi spelat en fotbollsmatch?, säger Grzelak.

Vill inte spekulera negativt

Det har varit rejält blåsigt kring AIK under säsongsinledningen med anledning av de uteblivna resultaten. Supportrar samlades utanför matcharenan för att få diskussioner med spelare och tränare efter förlusten mot Djurgården och att det är ett pressat jobb att vara AIK-tränare är ingen nyhet.

Men Bartosz Grzelak vill inte tänka i banor kring hur han skulle hantera en situation där hans start i AIK skulle innebära ett par raka förluster.

– Spekulera i negativa händelser, jag kan inte gå runt och oroa mig för det. Jag fokuserar bara på nästa grej. Jag vill bara sätta i gång. Jag tänker inte i de banorna, säger Bartosz Grzelak.

Hans första match som ny AIK-tränare blir på söndag när laget ställs mot Kalmar FF.

Namn: Bartosz Grzelak.

Ålder: 41 år.

Född: Szczecin, Polen.

Tränaruppdrag: Assisterande tränare för IK Frej, huvudtränare för IK Frej, assisterande tränare AIK, assisterande tränare U21-landslaget.

Aktuell som: Ersätter Rikard Norling som ny huvudtränare för AIK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.