Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Mats Andreasson. 

Vann serien för andra året i följd – ändå kvar i samma serie

Seriesegrar ger uppflyttning eller ligatitel – men inte för Jitex. Trots två raka förstaplatser i division 1 så är den forna storklubben kvar i samma serie. – Det är så jäkla tråkigt, säger kaptenen Linn Andersson.

18 segrar på 22 matcher gjorde att Jitex fick fira förstaplatsen i division 1 för andra gången på lika många år. Men firandet kom av sig snabbt. Ett dubbelmöte mot Asarum i kvalet till Elitettan slutade i moll – och Jitex är kvar utanför eliten.

– Vi visste vad som skulle ske. Jag har spelat kval innan så för min del var det inte så speciellt. Det handlar om att vinna eller förlora – det är en måstematch, säger Linn Andersson och fortsätter:

– Det är så jäkla tråkigt. Man undrar varför det är såhär och hur förbundet tänker? Jag tycker det ska vara ganska självklart att man går upp om man vinner en serie.

Har ni tänkt försöka påverka förbundet för att förändra det här?

– Jag har börjat på en skrivelse. Men jag har inte någon lösning på det hela heller. Det är en svår fråga men jag tror inte att ett herrlag hade accepterat det. Då hade förbundet tagit tag i det. Jag vet att andra lag har skrivit till förbundet om det här.

"Ekonomin är väldigt bra"

Jitex har en historia som både ger styrka och tynger. Sex SM-guld finns i klubbens katakomber – men det var länge sedan. Efter debaclet i damallsvenskan 2014 följde en ny nedflyttning till division 1 säsongen efter. Där har klubben fastnat. Trots det finns det mycket positivt att bygga på framöver.

– Man har jobbat väldigt bra och man hjälps åt med allt runt klubben. Ekonomin är under kontroll och så har vi en väldigt bra ungdomsverksamhet. Man försöker bygga underifrån, säger Linn Andersson.

Division 1 mellersta Götaland

Jitex vann serien för andra året i rad – men får spela kvar i division 1 även nästa år efter att ha förlorat i kvalet. Qviding är kvar i mitten – om de får vara kvar i serien nästa år återstår att se då klubben genomgår rekonstruktion. Mossens sejour i division 1 blev inte längre än treårig. 

Division 2 västra Götaland

Göteborgs DFF förlorade bara en match – mot Utbynäs. Det gjorde inte så mycket i slutändan. Göteborgs DFF går upp och nästintill-namnen Göteborgs FF tvåa. Lerkil hade en rejält tung säsong i botten och är ett av få lokala lag utan seger i seriespelet i år.

Division 3 Göteborg

Bara nio lag förmåddes avsluta serien – Lerum gjorde det utan en enda poäng – med det är man sämst vad gäller poängplockning i hela lokalfotbollen. Öckerö kan däremot glädjas åt uppflyttning. 

Lerum blev enda lag i lokalfotbollen utan poäng under 2017. Lagansvarige Hans Mossberg berättar om säsongen:

”Det hela började i vintras. Vi åkte ur tvåan, tränarna vi hade lämnade, ett dussin spelare gick till Tollered s IF/Floda BoIF och vårt seniorlag försvann i ett bräde. Då vi började hade vi inte en enda spelare. Vi bestämde att låta våra damjuniorer ta steget upp och bemanna den platsen. Vi trodde väl att vi skulle hävda oss bättre än vad vi gjorde. Vi var otränade under vårsäsongen.

Hösten gick bättre resultatmässigt utan att vi lyckades knipa någon poäng. Matcherna var iallafall jämnare. Till exempel ledde vi med 1-0 i halvtid i sista matchen. Och det var fem-sex höstmatcher där det kändes som vi var det starkaste laget och det kunde ha gått åt vilket håll som helst. Det här är mitt tyngsta år som tränare, åtminstone resultatmässigt.

Tjejerna tyckte inte det var så kul att komma hem efter att ha förlorat varje match. Det har gått lite för mycket upp och ner vad gäller träningsnärvaron under året. Om vi ska ta några poäng nästa säsong måste den gå upp. Då kommer resultaten. ”

Division 4A

Flera strukna lag även här. Chalmers Studenkårs IS klarade inte provet och utgick ur serien. Göteborgs FF:s B-lag gick som tåget i toppen och hoppar uppåt i seriesystemet.

Division 4B

Chalmers lag i den här serien lyckades bättre än skolkamraterna i A-serien. Starkt av Tollereds IF/Floda BoIF (B) som var enda laget att rå på annars överlägsna Sävedalen – som får äran att avancera till division 3.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.