Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Vajebah Sakors galna succédebut: "Det var fantastiskt"

Vajebah Sakor nätade med sin första spark och Sam Adekugbe stängde ned Allsvenskans bästa poängspelare. Det blev två lyckade debuter för IFK Göteborgs två nyförvärv.

 

Vajebah Sakor skrev på för IFK Göteborg förra måndagen. Efter en veckas träning med laget är han inte riktigt matchtränad, men det blev ett tio minuter långt inhopp i debutmatchen mot IFK Norrköping. Han behövde åtta sekunder på sig för att sätta punkt för matchen.

Blåvitt hade precis fått en hörna när Sakor äntrade planen, och den norske mittfältaren tog position utanför straffområdets halvmåne. Hörnan nickades undan av en Norrköping-spelare och bollen damp ned framför Vajebah Sakor. 21-åringen klippte till med en vänstervolley som letade sig in nere vid den vänstra stolpen.

LÄS OCKSÅ: Blåvitt vände och vann hemma mot Norrköping

 Målet innebar 3–1 och hemmapubliken på Gamla Ullevi försattes i ett lyckorus.

– Det var fantastiskt, framför allt att göra det på hemmaplan inför fansen. De är underbara. Ett bra minne att ha, säger Sakor efter debutmålet.

Föga överraskande har han inte gjort ett så snabbt mål tidigare. Han medger att han inte siktade utan bara hoppades på det bästa.

– Vad tänker man? Det är bara att skjuta. Allt är möjligt och jag har självförtroende. Jag litar på min vänsterfot.

Fick spela på ovan position

Vänsterbacken Sam Adekugbe anslöt till IFK Göteborg en dag efter Vajebah Sakor. När den vikarierande högerbacken Martin Smedberg-Dalence skadade sig efter en halvtimmes spel fick nyförvärvet debutera.

LÄS OCKSÅ: Erlingmark om firandet: "Alltid drömt om att få glida där"

För första gången i sin karriär fick han spela högerback.

– Jag har aldrig spelat där. Man vet aldrig var man hamnar ibland, men så länge du jobbar hårt så kan ingen anklaga dig för att inte försöka. Jag föredrar förstås att spela vänsterback eftersom jag är naturlig där, men om tränaren behöver mig någon annanstans måste jag visa att jag kan prestera där också och spela på flera positioner. Förhoppningsvis var det bra nog, säger Sam Adekugbe.

Sportchefen Mats Gren och tränaren Alf Westerberg förberedde honom för ett eventuellt inhopp som högerback redan när han skrev på låneavtalet med klubben.

– Så det fanns i mitt bakhuvud att det kunde bli så och jag var lite förberedd, säger han.

I den sista övertidsminuten fick Blåvitt en straffspark, vid ledning 4–1. Anfallarna Tobias Hysén och Elias Omarsson, som fixade straffen, tog initiativet att Sam Adekugbe skulle få chansen att näta.

– Jag var inte beredd på det, men jag var inte nervös och var upprymd över att ta den. Jag hade självförtroende när jag steg fram och fick kanske en lite för bra träff.

Debutantens straffspark träffade insidan av stolpen och studsade ut.

– I en annorlunda situation hade jag varit väldigt upprörd, men eftersom grabbarna hade gjort fyra mål innan så är jag glad ändå. Om jag hade gjort mål hade det varit en fin avslutning på matchen. Jag kanske kommer att titta på straffen i efterhand, eller kanske inte. Men nästa gång vi får en straff kommer jag sträcka upp handen i luften ifall att, om de vill att jag ska ta den, skämtar han och skrattar.

"Ska inte dra för stora växlar"

Mats Gren berömmer sina två nyförvärv efter deras debutinsatser.
– Nu är det bara en match som de har gjort och man ska inte dra för stora växlar av det. Men om man gör en dålig start hemma blir det alltid lite uppförsbacke, så det var jätteroligt för båda.

Han menar att Sam Adekugbe raderade ut Norrköping-yttern Niclas Eliasson ur matchen. Tio minuter innan Adekugbes inhopp hade Eliasson slagit till med sin tionde assist i årets Allsvenskan – något han är överlägsen assistligaledare med.

– Det var fantastiskt bra av Sam att komma in i ett sådant svårt läge, han plockade bort Eliasson helt och han fick byta kant till och med. Sam var klockren i allt han gjorde, förutom straffen då... det hade varit pricken över i, säger Mats Gren med ett leende.

Har du sett honom spela högerback innan?
– Nej. När han var på väg hit visste vi att Salomonsson skulle vara avstängd och så tog både Alf och jag ett snack med honom direkt. "Hur är din högerfot?" frågade vi. "Den är okej" svarade han.

– Det var jätteskönt att se. Skönt för honom också, det är inte lätt efter ett par träningar att komma in och känna till hur laget spelar. Han spelade framåt och var lugn med bollen och tog bra beslut, säger Mats Gren om Sam Adekugbes debutinsats.

Han ler även när han pratar om debutmålskytten Vajebah Sakors första tio minuter i Blåvitt-tröjan, och framför allt hans första åtta sekunder.
– En fantastisk förstatouch! Det går inte att bli bättre, säger Gren.

Han fortsätter:
– Han har sett bra ut på träning också men är inte uppe i matchtempo än. Han behöver två, tre, fyra veckor till för att nå en bra form. Så han kommer säkert att bli bättre och bättre. Nu hann man inte se så mycket heller, men det är en väldigt bolltrygg spelare som kan sätta tempo på spelet.