"Vad rättvisa är i sammanhanget kan alltid diskuteras"

Den ekonomiska skillnaden mellan mästerskapsspelande män och kvinnor inom fotbollen är som dag och natt. – Vi går på rätt håll, även om för många nationsförbund fortfarande ligger i bakvattnet säger Karl-Erik Nilsson.

ANNONS
|

Förutom sin roll som ordförande för Svenska fotbollförbundet sitter Nilsson med i Uefas så kallade exekutivkommitté. Därmed har han bra koll på skillnaderna gällande ekonomisk ersättning till herr- respektive damfotbollen i samband med internationella mästerskap.

– Det finns fortfarande otroligt mycket kvar att göra, men jag ser ändå en del positivt. Exempelvis fördubblades ersättningen från damernas EM i Sverige 2013 till det som spelades i Nederländerna i somras, säger Karl-Erik Nilsson till GP och fortsätter:

– Att skillnaderna fortfarande är stora handlar främst om att tv- och marknadsintäkterna på herrsidan är så mycket större. Men intresset för damernas mästerskap växer och jag ser med spänning fram mot EM 2021 då hoppas jag att vi ska ha kommit ytterligare en bra bit på väg, säger han.

ANNONS

Vad är rättvisa?

Om konflikten som ledde till att VM-kvalmatchen i Göteborg ställdes in säger han:

– Otroligt tråkigt, framför allt sportsligt är det väldigt trist att parterna inte enats, säger han. Kan Sverige hamna i ett liknande läge? – Kan och kan…det vore ett otroligt nederlag om vi hamnade i Danmarks situation. Vi har en bra dialog – som alltid kan bli bättre. Och mer rättvist innehåll? – Vad rättvisa är i sammanhanget kan alltid diskuteras, det är fortfarande så att storleken på intäkterna skiljer sig rejält. Norge tycks vara på gång… – Jag är inte tillräckligt insatt i det beslutet och vad det betyder i praktiken, jag vill gärna ha en analys av innehållet innan jag uttalar mig eller drar några slutsatser, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Men rent generellt kan jag säga att jag välkomnar en utveckling som minskar skillnaderna. Det är fortfarande för många nationsförbund som ligger i bakvattnet i de här diskussionerna, konstaterar han.

ANNONS