Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Värmerekord i Frankrike inför Sveriges match

Värmen fortsätter att stiga i Frankrike och på fredagen noterades värmerekord i landet. När Sverige och Tyskland gör upp på lördagen väntas temperaturen ligga på över 35 grader.
– Vi är förberedda, säger Peter Gerhardsson.

Det var varmt mot Thailand i Nice.

Det var ännu varmare mot Kanada i åttondelsfinalen i Paris.

Men det är ändå svalare jämfört med den temperatur som väntas när Sverige ställs mot Tyskland i VM-kvartsfinalen i Rennes på lördagen.

Dagen innan matchen gick flera nationella och internationella medier ut med information om att det slagits värmerekord i Frankrike.

Ett högtryck har legat över VM-landet under den senaste veckan och på fredagen uppmättes alltså den högsta temperaturen någonsin i landets historia.

I Carpentras, i sydöstra Frankrike, nåddes rekordtemperaturen 44‚3 grader.

Värmen har gjort att flera skolor i Frankrike har hållit stängt under fredagen – men för Tyskland och Sverige är det bara att bita ihop.

Matchen i Rennes spelas klockan 18.30 på lördagskvällen. Båda lagen förbereder sig på bästa vis inför det som väntar: 35 grader och sol.

– Vi har vant oss vid att träna i den här värmen de senaste dagarna, vilket är bra. Men det är klart att det är tufft, säger Nilla Fischer.

"Tar vi med oss"

– Vi har haft lite kalla handdukar där ute när vi tränat. Så det är helt okej trots allt, säger Fridolina Rolfö.

Att Sverige mot Kanada visade att laget kan prestera trots de yttre omständigheterna tycker både Magdalena Eriksson och Fridolina Rolfö är skönt att ha med sig.

– Det var väldigt varmt även mot Kanada och vi var starka i den andra halvleken. Det är en styrka vi har, så det tar vi med oss även i Tysklandsmatchen, säger Rolfö.

– Det var vi som var starkare i andra halvlek, säger Magdalena Eriksson som menar att Sverige vid det här laget har vant sig vid värmen.

– Absolut, man vänjer sig vid värmen och man acklimatiserar sig. Nu har man tränat och spelat i värmen ett tag, så det går bra, säger hon.

Samtidigt handlar det om att hela tiden vara noggrann i hur spelarna hanterar värmen med vätskeintag och återhämtning.

– Det gäller att dricka mycket, säger Nilla Fischer, som på frågan om hur mycket hon själv dricker under en dag:

– Det är nog en fyra-fem liter nu när det är så varmt.

"Vi är förberedda"

På presskonferensen inför matchen fick Peter Gerhardsson frågor om rekordvärmen. Förbundskaptenen är tydlig med att det är en faktor att ta hänsyn till – men att svensklägret inte är bekymrat över de rådande omständigheterna.

– Vi väger in allting och en del är naturligtvis den totala belastningen. Vi vet att vi har tre byten att göra, vi vet att går det förlängning har vi ett fjärde. Det (värmen) kan innebära att tempot i matcherna ser annorlunda ut. Vi möter ett väldigt bra lag, det kan innebära att vi har en flexibilitet i vår matchplan, inte bara sett till värmen utan också anpassat för motstånd.

Han tillägger:

– I övrigt tycker jag att vi är förberedda. Vi har tränat och återhämtat oss och hela den bilden.

– Vi spelade mot Kanada och då var det också ganska varmt och det klarade vi väldigt bra även om det blev tre ganska sena byten. Spelarna själva är skickliga på att hålla koll men sedan har vi ett medicinskt team som har bra koll på det där också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.