Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänsterfötterna ger Blåvitt möjligheter

Vi är många som minns Roberto Carlos vänsterslägga från för-VM 1997. Nu har GP borrat ner huvudet och tittat närmare på vänsterfötterna i allsvenskan. Hur många är de? Och vilken klubb har flest?

77 stycken. Så många allsvenska spelare föredrar att använda sin vänsterfot. IFK Göteborg kan stoltsera med att vara seriens näst mest jämställda klubb när det kommer till favoritfötter. Med nio vänsterfotade spelare i truppen är årets Blåvitt nästan dubbelt så vänsterbetonad som snittet. Vänsterfötterna står för uppspel, slår utsparkar, skruvar in hörnor och avslutar anfall. Tränaren Jörgen Lennartsson har styrt laget i ett och ett halvt år men menar att det inte finns någon uttalad satsning som ligger bakom de många vänsterfötterna. 

– Det är klart att det finns ett tänk på vänsterbacken att Haitam Aleesami och Billy Nordström är vänsterfotade. På innermittfältet har vi tre av fyra vänsterfotade men det kan jag säga är en ren tillfällighet. På mittbacken är idealet att ha en högerfotad och en vänsterfotad, men nu har vi inte det där. Det innebär att när Hjalmar Jonsson spelar så spelar han alltid till vänster. På topp råkar Tobias (Hysén) bara vara vänsterfotad, det finns ingen baktanke med det. 

– Sen har vi haft högerfotade yttermittfältare till vänster. Där beror det mycket på hur man använder sina yttermittfältare. Nu har Sören Rieks, Jakob Ankersen och Patrik Karlsson Lagemyr varit som vi kallar det "inneröverkanter". De går in i planen mycket för att komma in i ytan framför motståndarens mittbackar, men också för att öppna för Haitam som har väldigt bra offensiv. 

Ungefär 20 procent av oss människor föredrar att använda vänsterfoten framför högerfoten. Det finns studier på att redan spädbarn visar tecken på att ha en föredragen fot, vilket tyder på att genetiken påverkar om man blir vänster- eller högerfotad. Men också miljön har en inverkan på vilken som blir bäst. 

Även om vi i tv-soffan kan förbanna oss över proffsspelares brist på förmåga med den sämre foten finns det, enligt Marius Sommer, lektor i idrottspsykologi vid Umeå Universitet, tecken som tyder på att fotbollsspelare generellt är mindre enfotade än resten av befolkningen. 

– De är mindre ensidiga i sitt användande än andra personer och tränar båda fötterna viket leder till att de är mindre enfotade, säger han. 

Det finns teorier om att vänsterfotade spelare kan dra nytta av sin favoritfot och få ett försprång. 

– Man har sett att vänsterfotade spelare har vissa fördelar i spelförståelse, de har enklare att se vad som blir nästa steg. Troligtvis är det helt enkelt för att motståndarna är mindre vana att möta vänsterfotade spelare, säger Marius Sommer. 

De senaste säsongerna har IFK Göteborg valt att sätta en högerfotad spelare till vänster på mittfältet. Däremot har innermittfältet den här säsongens bestått av Sebastian Eriksson och Mads Albaek – båda vänsterfotade. 

– Det finns både fördelar och nackdelar med det. Det innebär att båda två oftare sätter krossbollar med sin vänsterfot ut på högerkanten. Det blir naturligare för dem att slå längre passningar ut på högerkanten än om de ska göra det åt andra hållet. Så det kan finnas situationer där det kan påverka spelet att båda innermittfältarna är vänsterfotade, men å andra sidan finns det miljontals fotbollslag där du har två högerfotade innermittfältare. Det är inget bekymmer. 

Är det med andra ord en fördel för högerbacken Emil Salomonsson att ni spelar med två vänsterfotade innermittfältare?

– Ja, så skulle man kunna se det. Samtidigt var Haitam den som slog flest passningar av alla spelare i allsvenskan förra året. Så han fick några passningar också.

För Jörgen Lennartsson är det av yppersta vikt att vänsterbacken har en duglig vänsterfot. 

– Det är därifrån du startar dina uppspel och då vill du kunna ha bortre foten att passa med.  Du hittar bäst vinklar från den bortre foten. Dessutom kommer du ofta upp i plan i överlappningssituationer vilket betyder att du måste kunna slå inlägg med den yttersta foten. 

Finns det några skillnader mellan vänster- och högerfotade spelare?

– Förr i tiden så hade man bilden av att en vänsterfotad spelare var mer enbent än en högerfotad. Så tycker jag knappast man kan säga att det är längre. I dag är det väldigt svårt att komma upp till den här nivån om du bara kan använda ditt ena ben. 

Om du var tvungen att välja: ska alla dina spelare vara högerfotade eller vänsterfotade?

– Det går inte att svara på den frågan. Du vill ha de bästa spelarna på planen, för fotbollen är ju rätlinjig. Det är lika mycket vinklar från vänster till höger så det är ingen skillnad.