Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vändningen som blev en bottenstrid

IFK Göteborg är på allvar indraget i bottenstriden.
Ingenting har blivit som hemvändaren Gustav Svensson hoppades och trodde.
– Vi skulle vara vändpunkten och så är det inte, säger han.

Efter 0–2 hemma mot Kalmar FF är IFK Göteborg bara en poäng från kvalstrecket.

Säsongen då hemvändarna Marcus Berg, Oscar Wendt och Gustav Svensson blev spelklara mer eller mindre samtidigt har utvecklats till ett mardrömsläge där superettan i dag är en realistisk risk.

– Vi ska vara ansiktet utåt. Vi ska, och vi försöker, gå i bräschen. Det tyngsta ansvaret ska ligga på oss. Det är klart att det är surt att det är som det just nu, säger Gustav Svensson när han möter medierna på Ullevi efter tredje raka förlusten.

LÄS MER: Tre matcher – bara sex avslut på mål

Har det varit tuffare än du förväntade dig?

– Ja, det är klart. Jag och vi alla hade förväntningar på att detta skulle vara vändpunkten. De senaste fyra-fem åren har Blåvitt legat väldigt långt ner i tabellen och vi skulle vara vändpunkten. Så är det inte och det är klart att det är tufft.

Finns det någon förklaring?

– Jag önskar jag hade svaret på varför det inte funkat. Då hade vi kunnat vända på det på en kvart. Det är inte så att vi inte försöker, att vi inte kämpar, att vi inte sliter. Eller att vi inte har kvaliteten. Men det sitter inte. Jag vet inte om det handlar om självförtroendet... det har saknats i klubben en längre tid och vi har liksom dragits med i det, säger Gustav Svensson.

Han sammanfattar:

– Känslan är att varje skott motståndaren skjuter går in. Det är mycket negativa känslor och tankar som florerar, suckar Gustav Svensson.

Det är bara en poäng ner till kval. Hur påverkar det?

– Klart man försöker att inte kolla på tabellen. Vi försöker hitta vårt DNA, vår struktur, något som kan generera poäng. Och det är jävligt surt att säga att det ändå kändes som ett litet steg framåt idag (mot Kalmar). Strukturellt satt vi ihop lite bättre, men det är tydligt att det är ännu mer som behöver falla på plats, säger Gustav Svensson.

LÄS MER: Tobias Hyséns skarpa kritik mot IFK Göteborg efter svaga insatserna

Det återstår nio omgångar av allsvenskan. Närmast för IFK Göteborg väntar IF Elfsborg borta på fredag. Återstår att se om Gustav Svenssons Blåvitt kan ta ytterligare ett spelmässigt steg i rätt riktning då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.