Olivia Schoug på sin balkong.
Olivia Schoug på sin balkong.

Vägen till Kanada börjar i Tyskland

ANNONS
|

Vägen hem från träningsanläggningen Sportpark Aschheim, cirka 25 minuter utanför staden, kan hon.

Men vägen dit är knivigare.

Det är som med tysklektionerna Olivia går på två gånger i veckan: det går framåt.

- Man har kunskaper från högstadiet, men man har glömt alldeles för mycket.

- Jag har kontakt med min gamla tyskalärare från Hylte, Camilla Gunnberg, via Facebook. När hon fick reda på att jag skulle hit så skrev hon: "äntligen får du användning för dina tyskakunskaper".

En normal dag tränar Bayern München på morgonen, sen åker man in till klubbens högkvarter och äter lunch.

- Jag sitter gärna kvar ett bra tag och tar mitt kaffe. Efter det går jag hem, vilar, äter mellanmål innan det är dags för nästa träning vid fem. På kvällen äter man ofta ute med laget.

ANNONS

Bayerns säte upptar ett helt kvarter. Bakom komplexet finns fina gräsplaner. Olivia har stjärnor som Thomas Müller, Arjen Robben och Toni Kroos kring sig i vardagen. Herrlaget brukar träna utanför panoramafönstret till klubbens egen restaurang.

- En gång körde de frisparkar. Pep (Guardiola) var inte nöjd med hur de presterade utan gick själv in och satte två stycken i krysset. Det är så man får respekt för en tränare, säger Olivia Schough.

Ibland får damerna träna på högkvarteret, men man får sällan tillgång till herrarnas bästa planer. I restaurangen möts dock alla, vare sig man heter Sara Rohmert eller Bastian Schweinsteiger.

- Jag skäms nästan för jag kan inte alla namnen. Där måste jag skärpa mig. Bayern München för mig är inte lika coolt som för alla andra.

- Det kom in en Javi (Martinez). Alla tjejerna viskade "där är han". Jag hade inte en aning om vem människan var! Men det är intressant att se när de spelar, för det är världens bästa lag.

Olivia har hamnat i en suverän arbetsmiljö. Men hennes agent Henner Janzen har fortfarande inte berättat vilka tre andra spelare som hon konkurrerade ut i kampen om ett kontrakt.

I början av januari fanns i alla fall ingen återvändo.

ANNONS

Medan Bertil Schough roade publiken från scenen i Falkenbergsrevyn åkte näst yngsta dottern mot det stora äventyret.

- Man har ju växt upp med revyn och femte januari har alltid varit speciellt, men vi sa hej då innan och hördes sen på mobilen, berättar Olivia.

Dessutom har pappa varit nere på besök vid ett senare tillfälle.

- Det var jättemysigt. Han sa att det var hans bästa resa han gjort på 20 år. Ibland kan det vara skönt att komma ifrån allt revysnack...

Var det efter svallvågorna av EM som Bayern fick nys om dig?

- Jag vet inte. Jag gjorde ju bara ett inhopp under EM, men jag hade ett genombrottsår. 2013 kommer bli svårt att toppa. Allt hände på en gång. Läger på läger, sen var jag plötsligt med i EM-truppen.

Starten i Bayern var i tuffaste laget. Tre träningspass per dag blev något att bita i för Olivia när hon kom ner till München - efter en semester i Thailand.

- Ingen krävde att man skulle vara i form direkt. Jag hade inte rört en boll på länge, men det var en riktig chockstart, erkänner hon.

Sedan skulle hon iväg på en landslagssamling som blev inställd, vilket på ett sätt var bra.

ANNONS

- I stället hängde jag med till Magdeburg och spelade inomhusturnering. Man fick bussresan dit och hem. Det gjorde mycket för att lära känna folket i laget.

Olivia har, ofta med värme, varit den som fått utländska nyförvärv att känna sig hemma i Kopparbergs/FC Göteborg. Nu befinner hon sig själv i samma läge.

- Det är väldigt skönt faktiskt, att inte känna det ansvaret. För en gångs skull kan jag slappna av och inte känna att jag måste få folk att trivas.

Har du blivit en bättre fotbollsspelare på grund av det?

- Ja, faktiskt. Här kan jag fokusera mer på fotbollen.

Har du haft hemlängtan?

- Jaaaa ...

Å andra sidan brukar måndagarna vara lediga. Flygavståndet till Sverige är överkomligt. Och Olivia har redan varit hemma på blixtvisit i Falkenberg.

- Jag passade på att krama om mina systersöner (Alvin och Alfred). Det gav mig extra energi. Sedan finns ju Skype så man gråter inte varje dag, men tack gode Gud för internet!

Schough bor i en ljus, nyrenoverad lägenhet på cirka 90 kvadrat. Hon delar boende med norskan Nora Holstad som värvats från Linköping.

- Det fungerar bra. Vi har hållit ihop sedan första början. Men för språkets skull vore det nog bättre om jag bodde med en tyska.

ANNONS

Proffslivet kräver hårt arbete och har sina baksidor, men hon får mycket ut av det också.

- Jag ska verkligen inte klaga. Här har man inte det sociala umgänget som hemma. Man har bara sig själv att tänka på. Det gör att det blir lugnare och lyxigare.

Kan du skriva miljonär på CV:et då kontraktet är slut?

- Jag kan säga att jag tjänar mer här än i Göteborg, och att jag är nöjd ...

Olivias stora mål är VM i Kanada. Landslagsledningen har sagt att hon måste bli starkare. Den fysiskt tuffa Bundesliga ska hjälpa henne på vägen.

- Jag älskar landslaget och gör allt för att få vara med. EM var mer ett test. Jag hoppas kunna vara en mer bidragande spelare i VM.

Förutom förbundskapten Pia Sundhage och Lotta Schelin har även Therese Sjögran och Caroline Seger kommit med support.

- Kan man kalla dem för psykologer? Så fort jag har en fråga har de alltid haft bra svar.

På en byrå har Olivia ställt ett fotografi av sin mamma Carin som gick bort i cancer 2009.

- Nyss var det femårsdagen sen hon dog. Då blir man extra påmind. Det är jobbigt hela tiden, men man lär sig leva med det. När hon försvann så försvann en pusselbit. Hemma hade jag väl andra stöttepelare, men här är jag helt ensam. Det blir extra påtagligt och det finns inget skyddsnät, säger Olivia.

ANNONS

- Innan jag går och lägger mig kan jag prata med henne. Jag vet inte om hon hör mig, men jag inbillar mig det. Jag kan tjöta om allt jag är tacksam för eller saker jag oroar mig över. Det är bra att bara få ut det.

Hur tror du hon hade tänkt kring att du är fotbollsproffs?

- Stolt. Jag tror hon hade varit fantastiskt stolt.

Född: 11 mars 1991 i Vanered, Drängsered

Yrke: Fotbollsspelare.

Moderklubb: Torup Rydö FF (1997-2004).

Andra klubbar i karriären: Ullareds IK (2004-2007 Falkenbergs FF (2007-2009) Kopparbergs/Göteborgs FC (2009-2013), FC Bayern München (2013-)

Position: Anfall/mittfältare.

Landslagsdebut: 6 mars 2013, Sverige-Kina 1-1

Landskamper: 8.

ANNONS