Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Utsiktens succé fullbordad – Göteborgsklubben klart för superettan

Utsiktens BK är klart för Superettan 2022.
Göteborgslaget höll för trycket och vann med 4–0 (1–0) i sista avgörande mötet med Vänersborg.
– Det är som att någon har stuckit hål i mig, säger Utsiktens tränare Bosko Orovic.

Fest på Ruddalen. Utsiktens BK har precis vunnit med 4–0 mot Vänersborg och säkrat seriesegern i ettan södra. Avancemanget till Superettan är klart.

I händelsernas centrum finns Paulo Marcelo Souza Alves. Tvåmålsskytt i avgörande matchen och en av lagets viktigaste spelare under hösten med 13 mål på lika många matcher.

Nu har han precis hunnit få på sig tröjan igen efter att ha satt 4–0 i matchens slutminut. Han får även en guldhatt på huvudet och lagkamraterna kramar om honom.

– Det kommer bli svårt att förklara det här på engelska, säger brassen som skrev på för Utsikten i somras.

Trots att det inte blir på portugisiska försöker Paulo Marcelo sedan sätta ord på känslorna.

– Det är otroligt. Jag är väldigt, väldigt glad. Jag måste tacka gud för allting. Min fästmö och min familj i Brasilien. Speciellt min pappa, de har hjälpt mig så mycket. Alla förtjänar det här. Det här är en av de bästa dagarna i mitt liv.

Utsiktens BK tog en storseger på Rudalen. Bild: KRISTER ANDERSSON
Utsiktens BK tog en storseger på Rudalen. Bild: KRISTER ANDERSSON

Tränaren Bosko Orovic har fått slut på ord där han står på innerplan, sådär fem minuter efter slutsignal.

– Jag är så jävla tom nu, det är som att någon har stuckit hål i mig. Helt slut är jag, säger han.

Efter en händelserik säsong, där det varit mycket upp och ner för Utsikten, så står de där som seriesegrare.

Bosko Orovic får samla sig några sekunder och säger sedan:

– Det är bara lyckorus. Det har varit ett tufft år och tuffa år. Nu är det bara lyckorus. Vi har gjort det tillsammans. Vi har förtjänat det, vi har haft otur. Men vi har vänt allting och vi bevisar att vi var bäst nu. Vi är där vi förtjänar att vara, säger han.

Matchen då?

Det var grådassigt och blött på Ruddalen. Långt ifrån trevligt publikväder. Ändå var det rekordmycket publik på plats för att se Utsiktens historiska match.

Utsikten dominerade – men målvakten storspelade

Förutsättningarna på förhand var tydliga. Utsikten ledde serien och seger skulle räcka för avancemang till Superettan.

– Vi var nervösa, det syntes tydligt. Det var nervöst på planen, men vi löste det och nu är vi överlyckliga, säger Bosko Orovic om matchinledningen.

För även om Utsikten dominerade från start dröjde det innan de fick in bollen. Lucas Hedlund var en av dem som hade allra flest chanser i början.

Utsiktens spelare jublar efter 4-0 av Paulo Marcelo. Bild: KRISTER ANDERSSON
Utsiktens spelare jublar efter 4-0 av Paulo Marcelo. Bild: KRISTER ANDERSSON

– Bollen ville inte in. Deras målvakt gjorde några superräddningar. Men när vi väl fick in en så släppte det, säger anfallaren.

Bland annat hade Lucas Hedlund ett friläge vid ställningen 0–0.

– Han (Sebastian Ekholm) gör en jävla räddning. Jag har aldrig varit med om en målvakt som är där nere med händerna och tar den.

Flera tunga missar, men Lucas Hedlund kunde pusta ut.

För till slut, i 37:e minuten, drev Karl Bohm in från högerkanten och avslutade längs marken, perfekt placerat intill den främre stolpen. Denna gången kunde inte ens Sebastian Ekholm rädda sitt Vänersborg, och Utsikten hade fått sitt välbehövliga ledningsmål.

I andra halvlek fortsatte hemmalagets dominans. Vänersborg fick en utvisning och Utsikten öste på för fler mål. I 64:e minuten pekade domaren på straffpunkten. Paulo Marcelo Souza Alves klev fram.

Brassen var väl medveten om straffens betydelse. Mål och avancemanget skulle nästan vara helt klart. Miss och matchen skulle fortsätta leva. Marcelo Souza vred in bollen säkert till vänster, Vänersborgskeepern kastade sig åt andra hållet och 2–0 var ett faktum.

– Jag försökte bara titta på målvakten och tro på mig själv. Jag tränar varje dag för det. Det var mycket känslor efteråt, men just då var det inga problem för mig, säger straffmålskytten.

Vild glädje när Utsikten säkrade avancemang. Bild: KRISTER ANDERSSON
Vild glädje när Utsikten säkrade avancemang. Bild: KRISTER ANDERSSON

Matchhjälten: ”Bryr mig inte om det gula kortet”

Utsikten satte sedan dubbla spikar i Vänersborgskistan. Först genom Jesper Brandt i 87:e minuten. Sedan kunde Paulo Marcelo Souza Alves göra 4–0 i slutminuten. Han tog av sig tröjan, firade med supportrarna och kunde konstatera att Utsikten säkrat seriesegern.

– Det var en explosion. Det var så mycket känslor. Jag tog bara av mig tröjan och sprang för att fira. Jag bryr mig inte om det gula kortet (skratt). Jag vill bara till Superettan!

Det blev alltså seger med 4–0 och nästa säsong spelar Utsikten i Superettan. För andra gången i klubbens historia.

Lucas Hedlund är glad men samlad efteråt.

– Vi har kämpat för det här sedan jag kom hit till klubben. Vilken säsong vi har haft! Det har varit upp och ned men nu står vi här som segrare.

Vad är det som gjort att ni står här?

– Lagsammanhållningen. Vi tummar inte på försvarsspelet. Vi hade en dålig period, men då gick vi tillbaka till grunderna och körde försvarsspel. Vi har hållit jättemånga nollor och då kommer målen framåt också.

Spelarna sjunger och kramas, iklädda guldhattar och med champagneflaskor i händerna. Tränaren Bosko Orovic springer iväg från planen, bort till spelarna och kramar om dem. Men först summerar han hela kvällen, kanske hela säsongen, med bara några ord.

– Helt jävla underbart. Nu är vi där vi förtjänar att vara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.