Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utsiktens sportchef Ingemar Lundin berättar om problemen med värmen i planen på Ruddalen. Bild: Thomas Johansson
Utsiktens sportchef Ingemar Lundin berättar om problemen med värmen i planen på Ruddalen. Bild: Thomas Johansson

Utsikten rasar mot kommunen: "Det är pinsamt"

Våren 2016 bekostade Utsikten värmeslingor under Ruddalens konstgräs för 1,3 miljoner kronor. Men kommunen har inte kopplat på värmen.
– Vi är inte en millimeter längre fram än i februari 2017, säger klubbens sportchef Ingemar Lundin.

Ingemar Lundin suckar. Han står i Utsiktens klubbstuga och tittar ut över Ruddalens konstgräsplan.

– Nu har de sagt att planvärmen ska vara inkopplad till vintern. Jag litar inte på Ioff för ett ögonblick. Vi har tappat förtroendet för dem, säger han.

Efter en tre och ett halvt år lång process är kontakten med Idrott- och föreningsförvaltningen allt annat än bra. Division 1-klubben har tagit ett lån av kommunen på totalt 1,5 miljoner kronor för att göra Ruddalen spelduglig för superettan. Den största delen av den summan satsades på att gräva och lägga in värmeslingor för planvärme under konstgräset. Arbetet stod klart sommaren 2016 – fortfarande saknas värmen i värmeslingorna.

I november 2016 ringer Ingemar Lundin Ioff och undrar varför det börjat bli skare på planen – som han förstått det skulle planen ha värme.

– Jag tar med mig frågan, svarar Andreas Nilsson som var verksamhetschef för Ruddalen då.

I flera månader söker sedan klubben Ioff för att få till ett möte. I februari förra året träffas parterna igen. Då berättar Ioff att man tolkat Svenska fotbollförbundets regelverk som att planvärme ska finnas – men den behöver inte vara på.

– Har vi alltså tecknat ett avtal för planvärme utan värme? Det är pinsamt. De hävdar att det är olika hur man tolkar det. Planvärme utan värme… det är helt otroligt, säger Ingemar Lundin.

Värme på gång

Under månaderna som gått har värmen lyst med sin frånvaro ännu en kall vinter. Nu menar Ioff att värmen ska kopplas in det närmsta halvåret. Uppdraget är ute på projektering och när bandypisten smälter kommer arbetet så småningom ta fart.

– Vi gör det när så att säga vårvärmen har kommit, säger Ann-Charlotte Hellman.

Utsikten menar att ni inte följt er del av avtalet genom att först nu koppla in planvärmen. Hur ser ni på det?

– Den delen som avser just värmedelen… det är inte påkopplat någon värme där ännu. Det är det vi kommer göra nu. Vi diskuterar från när den avbetalningen som avser planvärme ska gälla. Det blir tidigaste från det datumet som planvärmen är inkopplad.

Men klubben räknade med att värmen skulle komma på en gång när värmeslingorna sattes in?

– Det är korrekt. Vi hade lite olika uppfattning kring det i början men nu är vi överens om att det här kommer ske under närmsta halvåret.

Varför har det dröjt så länge?

– Vi har tittat på olika lösningar för varifrån värmen ska komma. Om vi skulle göra det med fjärrvärme eller om vi skulle göra det med värme från den intilliggande bandypisten. Nu har vi kommit fram till att vi ska använda överskottsvärmen från bandypisten. Från början var vi mer inne på att använda fjärrvärme, men det är en mycket mer omfattande och dyrbar åtgärd eftersom det inte finns fjärrvärme i direkt anslutning. Där hade vi olika uppfattning.

Hur kunde det dröja så länge att komma fram till det?

– Man gjorde en bedömning av det redan från början och konstaterade att överskottsvärmen som blev inte var tillräcklig för att kunna värma planen till 100 procent. Nu har vi, Utsikten och Svenska fotbollförbundet kommit överens om att den är tillräcklig. Vår bedömning från början var att den inte var det.

Är det rimligt att det tar två år?

– Ja, det var inte så… att koppla in värmen var fortfarande ett arbete som skulle göras. Så det hade tagit sin lilla tid i vilket fall. Men vår bedömning när vi påbörjade konstgräsplanen var att den värmen inte skulle vara tillräckligt. Vi bedömde att det inte var görligt att använda den.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Vi håller på och projekterar men någonstans mellan en och två miljoner är vår bedömning.

”Extremt kritisk”

Bert Andersson är ordförande i Göteborgs fotbollförbund och har under processen suttit med på flertalet möten mellan Utsikten och Ioff. Han styrker Utsiktens perspektiv och menar att kommunen inte fullföljt sin del av avtalet.

– De tycker sig kunna tolka reglerna som att det ska finnas planvärme men att den inte behöver fungera. Jag är extremt kritisk till tempot och jag kan inte förstå hur det kan ta såhär lång tid, säger han.

Tolkar du avtalet som Utsikten, det vill säga att Ioff varit skyldiga att koppla in planvärmen?

– Det är solklart att det är så. Hur skulle Utsikten kunna gå in i ett avtal utan att få något resultat av det? Klubben betalar det här med ett dyrt lån och då är det jäkligt konstigt att det inte fungerar.

”Inte gått smidigt”

Hur mycket mer det kommer kosta nu kontra om arbetet med att koppla in värmen hade gjort i samband med bygget av bandypisten kan inte Ann-Charlotte Hellman svara på.

Hur tycker du sammanfattningsvis att den här processen har varit?

– Jag är medveten om det. Vi har haft mycket diskussioner under väg. Vi har i vissa delar olika uppfattningar. Det har inte gått smidigt i alla samtal med Utsikten men jag tycker ändå att vi har kommit till en lösning som Utsikten och fotbollförbundet har godkänt. Nu genomför vi den. Vi har ändå hittat en lösning och då är det bra. Då är det bättre att lägga historien bakom sig och titta framåt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.