Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utsiktens sportchef Ingemar Lundin är inte nådig i sin kritik om de kommunala tjänstemän som uppskattar upprustningskostnaderna för Ruddalen till drygt 12 miljoner kronor.  Bild: Thomas Johansson
Utsiktens sportchef Ingemar Lundin är inte nådig i sin kritik om de kommunala tjänstemän som uppskattar upprustningskostnaderna för Ruddalen till drygt 12 miljoner kronor. Bild: Thomas Johansson

Utsikten kan få spela på Bravida Arena 2022

Säkrat spel i Superettan 2022. Då borde allt vara frid och fröjd i Utsikten? Inte riktigt. Klubben ser nu ut att få spela sina hemmamatcher på Bravida Arena nästa säsong eftersom Göteborgs stad fattat beslut om att inte rusta upp Ruddalen till superettan-standard.
– Vi ska spela på Ruddalen. Punkt slut, säger klubbens sportchef Ingemar Lundin.

Idrotts- och föreningsförvaltningen har tidigare kommit överens med Got event om att dela upp ansvaret kring arenafrågan mellan de olika kommunala instanserna: Got event har hand om lagen som spelar i de två högsta serierna på herrsidan på sina arenor och lag som spelar på upp till division 1-nivå ska kunna göra det på Ioff:s arenor.

Ruddalen ska med andra ord möta kraven för division 1-spel, men inte mer än så, enligt tidigare beslut från Göteborgs stad.

För att Utsikten ska kunna spela på sin hemmaplan även i superettan 2022 krävs en rejäl upprustning. För att detta ska få plats i budgeten behöver något annat stryka på foten, skriver idrotts- och föreningsförvaltningen i ett tjänsteutlåtande.

”Således innebär ett beslut om att Ruddalens A-plan ska hålla superettastandard ett åtagande om att avsätta investeringsmedel även i framtiden. ”, skrivs det i utlåtandet.

För att Ruddalen ska godkännas som superettan-duglig uppger förvaltningen att totalt 23 punkter behöver förbättras. Enligt förvaltningens uppskattningar skulle det totalt kosta kommunen cirka 12,5 miljoner kronor för att göra arenan spelklar. I den kostnaden ligger utöver en mängd förbättringar, så som exempelvis separata rum för media, domare och dopingkontroller, också en helt nylagd konstgräsmatta.

Utsiktens spelare jublar efter 4-0 av Paulo Marcelo Souza Alvez i den sista omgången av Ettan södra. Bild: KRISTER ANDERSSON
Utsiktens spelare jublar efter 4-0 av Paulo Marcelo Souza Alvez i den sista omgången av Ettan södra. Bild: KRISTER ANDERSSON

LÄS MER: Utsiktens BK – en klubb där stukade själar får nytt liv

Utsikten ifrågasätter kostnaderna

Denna uppskattning ifrågasätts dock med emfas av Utsiktens sportchef Ingemar Lundin, som menar att delar av kostnaderna snarare borde kategoriseras som bristande underhåll sedan tidigare.

– Kostnaderna är alldeles för höga. De är totalt felaktiga. Dessutom är samtliga av de kraven som de listat redan krav för spel i division 1. Vi har också påpekat detta för politiken ... att tjänstemännen ändå väljer att gå fram med dessa siffror är jättemärkligt, säger han.

Vad uppskattar ni att det skulle kosta?

– Många av åtgärderna de listar beror på bristande underhåll. Att staketen knappt hänger ihop har inget med superettan att göra. Jag tror att vi skulle klara att spela om man lägger 1,5 miljoner. Jag är jätteförvånad att man utan att prata med oss berörda går fram med dessa siffror.

Som möjlig lösning skriver förvaltningen att Utsikten kan spela på exempelvis Bravida Arena, som är en av arenorna som Got event tillhandahåller och som möter kraven för superettan-spel.

LÄS MER: Utsiktens succé fullbordad – Göteborgsklubben klart för superettan

Det är inte en lösning Utsikten ser på med glädje.

– Jag skulle bli ytterst förvånad och fruktansvärt besviken om man tar det här beslutet. Då kan jag säga att vi komma jobba livet ur oss för att riva upp det. Vi ska spela på Ruddalen. Punkt slut, säger Ingemar Lundin.

På tisdagseftermiddagen sammanträdde Idrotts- och föreningsnämnden och beslutade att bordlägga ärendet.

– Det har att göra med att vi vill att föreningarna ska kunna presentera sina förslag vad gäller läktardelen. Det är flera olika frågor i den här frågan. Det råder ingen tvekan om att konstgräset ska läggas om, det har funnits i planen länge. Men vi vill ge tid för föreningarna att presentera sina förslag vad gäller läktardelen, säger Magnus Berntsson (KD), nämndens ordförande.

LÄS MER: Smedberg Dalences tårar efter Utsiktens avancemang

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.