Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Utsikten fick rätt – men beslutet överklagas på nytt

Utsiktens BK är klart för gruppspelet i Svenska cupen.
Detta trodde klubben efter att överklagan av omspelet mot Norrby accepterats av Överklagandenämnden.
Men nu överklagas beslutet på nytt.
”Vi anser att beslutet är felaktigt och också baserat på felaktiga uppgifter”, skriver Norrby på sin hemsida.

I början av oktober besegrade Utsikten Norrby i Svenska cupen och avancerade vidare till turneringens gruppspel. Men en knapp månad senare kom besked att matchen skulle spelas om. Anledningen? Att superettan-klubben i cupmötet nekades att göra två byten i förlängningen, trots att laget hade sparat ett byte från ordinarie tid.

Norrby skickade till följd av det in en protest och Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté tog därefter beslutet om omspel.

"TK konstaterar i sitt beslut att det föreligger grund för omspel då domarteamet åsidosatt en väsentlig tävlingsbestämmelse för den aktuella matchen när Norrby, som gjort två byten under ordinarie matchtid, nekades att göra mer än ett byte under förlängningen", skrev man i samband med att beslutet presenterades.

LÄS MER: Utsiktens cupmatch spelas om efter domarmiss

Utsikten ställde sig dock emot det beslutet och skickade i slutet av november in en överklagan till Överklagandenämnden.

– Det hade varit ytterst beklagligt om byråkrati, formalia och en tveksam regeltolkning i matchminut 119 skulle stå över den sportsliga prestation som skett på plan, sa Utsiktens tränare Daniel Karlsson till GP i samband med det.

Orovic: ”Rättvisa har skipats”

Och nu kommer nytt besked kring matchen. Överklagandenämnden har behandlat ärendet och väljer att ställa sig bakom Utsiktens överklagan. Slutresultatet 1–0 står därmed fast och Utsikten kan glädjas åt att för första gången i klubbens historia vara en del av gruppspelet i Svenska cupen.

LÄS MER: Utsikten överklagar beslut om omspel – kritiserar förbundet

– Rättvisa har skipats. Det har fått avgöras på planen och det är oerhört rättvist, det är vad jag känner spontant, säger Utsiktens manager Bosko Orovic.

Han fortsätter:

– Det kändes högst osannolikt att överklagan inte skulle gå igenom, men man vet aldrig. Det är klart att oron fanns där eftersom de fick rätt första gången, vilket vi tyckte var konstigt. Men vi har spelat efter lika förutsättningar, det har varit lika för båda lagen. Båda lagen visste reglerna från början, det hade varit en annan sak om så inte var fallet. Men nu var det så.

LÄS MER: Bosko Orovic om Utsiktens cupkaos: ”Under bältet”

Vad betyder det för Utsikten att ta klivet in i gruppspelet?

– Det är stort för föreningen och en historisk händelse i klubben. Vi hade två mål den här säsongen, att gå vidare i cupen var ett av dessa. Det lyckades vi med, det första målet att gå upp misslyckades vi med.

Ny vända – överklagas på nytt

Under fredagen tog härvan dock en ny vända. Norrby har lämnat in en överklagan för att Tävlingskommitténs beslut ska kvarstå.

”Vi anser att beslutet är felaktigt och också baserat på felaktiga uppgifter”, skriver klubben på sin hemsida.

Överklagan går nu till Riksidrottsnämnden – och ett nytt beslut är att vänta i frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.