Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:Bildbyrån
Foto:Bildbyrån

Utredning visar på brister inom SvFF

Svenska fotbollförbundet (SvFF) brast i sitt agerande som arbetsgivare när Gunilla Axén utsattes för sexuella trakasserier. Det framgår av den internutredning som SvFF tillsatte efter Axéns vittnesmål i höstas.

"Ingen ska behöva vara med om det Gunilla varit med om", säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

Axén uppgav, i samband med att Metoo-rörelsen tog fart, att hon utsattes för flera sexuella ofredanden under sin tid som anställd på förbundet.

Bland annat berättade hon att tre före detta landslagsspelare skickade penisbilder till henne mellan åren 2004 och 2009.

"Det är, trots att händelserna ligger långt tillbaka i tiden och trots att de utpekade inte längre finns kvar i någon aktiv roll inom fotbollen, helt och hållet oacceptabelt", säger Sjöstrand efter att internutredningen färdigställts.

"Känns som en upprättelse"

Angående SvFF:s brister som arbetsgivare säger generalsekreteraren:

"Det är naturligtvis svårt för mig att ansvara för det som hände då, men det är i allra högsta grad mitt ansvar att säkerställa att vår nuvarande och framtida agerande är hållbart och att det kommuniceras till hela fotbollsrörelsen. Det var också styrelsens tydliga direktiv i samband med min rapport i förra veckan".

Gunilla Axén säger till förbundets hemsida att hon är nöjd med utredningen.

"Det känns som en upprättelse och att min berättelse förhoppningsvis kan hjälpa andra. Det var ingen tanke jag hade, men det blir ju en följd av SvFF:s utredning".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.