Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Utländska klubbar vill köpa Göteborg FC

En vecka efter att Göteborg FC berättade att elitverksamheten avslutas med omedelbar verkan har läget ljusnat rejält. Intresset för samarbete har signalerats både från Göteborg, andra svenska klubbar – och från utländska klubbägare.
– Det är hyfsat stora klubbar ute i Europa som hör av sig. Det är oerhört många intressenter, säger ordföranden Peter Bronsman.

Även om Peter Bronsman är van vid att vara en jagad man, i och med sitt vd-uppdrag för Kopparberg och ordförandeskap i Göteborg FC har den senaste veckan varit något i hästväg också för honom. När klubben den 28 december kommunicerade ut att elitsatsningen var över riktades alla idrottsintresserades blickar mot Göteborg. Vad hade egentligen hänt?

Tre dagar in på det nya året har händelsestormen lugnat sig en aning. Det blir en fortsatt satsning i damallsvenskan och Champions League 2021. Budgeten för sporten kommer inte bli mindre. Snarare tvärtom. Och ordföranden som för bara några dagar sedan signalerade ett avslut på sin närmast 20-åriga satsning, lovar i dag nyförvärv.

– Vi kommer värva spelare. Sporten jobbar på som vanligt. Vi har legat lite lågt de sista dagarna och vi har våra egna spelare i första hand men visst kommer det komma värvningar. Det kommer försvinna spelare och det kommer komma nya spelare. Förutsättningarna för det kommer inte ändras. Vi kommer inte bli sämre, säger han.

Det han kallar ”projektet” Göteborg FC har gått in i vad Peter Bronsman beskriver som en fas 2. Målet med fas 1 var att nå SM-guldet. Nu är siktet framflyttat.

LÄS MER: Göteborg FC satsar vidare

Utländska klubbägare visar intresse

Ett samarbete med en annan klubb står på önskelistan. Det vill ordföranden ska ge laget långsiktiga förutsättningar som ökar chanserna att följa med den snabba utvecklingen damfotbollen går igenom internationellt.

De senaste dagarna har fyllts av förfrågningar och intresseanmälningar från både svenskt och internationellt håll, vilket GT var först att rapportera om.

– Det är klubbar och ägare till klubbar som har hört av sig. Jag kommer inte säga vilka men det är inte från de allra största ute i Europa, men hyfsat stora klubbar. Men när det går upp för dem hur den svenska medlemsföreningen fungerar faller det., säger Peter Bronsman.

Skulle det kunna vara aktuellt överhuvudtaget?

– Det är så nytt att jag inte har hunnit ta det med styrelsen, men jag bedömer inte det som ett hett spår för oss.

LÄS MER: Jörgen Ericson och Mats Gren kommer erbjuda träning – trots nedläggningen

Klubbar från andra städer intresserade

Även föreningar på andra platser i Sverige har visat intresse för GFC:s verksamhet.

– Det har kommit rätt så nytt och jag har inte tagit det med styrelsen. Det är stora klubbar i Sverige som är intresserade. Men vårt huvudspår är att vara i Göteborg för att ge tjejer här bättre förutsättningar. Det är drömmen och jag hoppas och tror att vi kommer infria den drömmen.

Vad säger klubbarna från andra städer till er?

– De säger att vi kan få resurser där som vi kanske inte kan få här. Men det är inte det vi vill. Jag tror inte den frågan kommer komma upp. Vi är en Göteborgsklubb.

Han berättar att stöd och intresse om att stötta och samarbeta har kommit från privatpersoner, företag, fotbollsklubbar och andra idrottsföreningar utanför fotbollen.

Vad är det för andra idrottsföreningar?

– Det är föreningar som är på vår sida som tycker det vi gör är trevligt. Jag vill inte gå in på vilka klubbar det är men alla spelar inte fotboll. De brinner för idrotten och ser möjligheter här.

LÄS MER: Efter vidare satsning i Göteborg FC – detta är nästa mål

Är det något som kan bli aktuellt för er?

– En del verkar jättebra men kanske är det lite för tidigt för ett samarbete. Vi ska ju skapa förbättringar och förbättringar om ett par år.

Som ordföranden och den som tillsammans med styrelsen är ansvarig för de senaste dagarnas snabba svängningar och beslut har det varit en omtumlande tid för Peter Bronsman. Både stöd och kritik har kommit.

– Man blir glad när folk bryr sig. Det viktigaste är att det blir bra för framtiden. Blir det bra i framtiden så har vi visat att vi har gjort rätt.

LÄS MER: Häcken om att ta över GFC:s elitverksamhet

Har du fått ta emot något hot eller hat de senaste dagarna?

– Det har säkert kommit. Vi har en säkerhetsavdelning som tar hand om det och har det under kontroll. Det viktiga är att det blir bra för tjejerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.