Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Varken August Wängbergs Gais, Erik Fribergs BK Häcken, August Erlingmarks IFK Göteborg eller Oliver Stanisic Örgryte har övertygat under försäsongen. Bild: Bildbyrån

Uselt försäsongsfacit för Göteborgsklubbarna

De fyra stora Göteborgsklubbarna på herrsidan har spelat 17 träningsmatcher 2020. Blott fyra har vunnits.
En försäsong som resultatmässigt inte imponerar.
Spelar det någon roll?

IFK Göteborg

Bild: MICHAEL ERICHSEN

För IFK Göteborgs del har försäsongen resultatmässigt inte varit någon munter historia. Blåvitt är det Göteborgslag som har haft det allra tyngst.

Laget väntar efter fyra matcher fortfarande på årets första seger.

– Det är vi såklart inte nöjda med. Det som glädjer mig är att våra prestationer har varit bättre än resultaten. Jag skuttar inte av glädje, men jag är inte så speciellt orolig heller, säger IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.

Spelar det någon roll hur träningsmatcherna slutar?

– Det är klart att det spelar roll. Vinner du med 7–0 så har du oftast gjort en bra prestation. Det är klart att det är bättre! Sedan vet vi av erfarenhet ... vår försäsong förra året var inte så mycket att jubla åt resultatmässigt, men vi ledde allsvenskan efter sju omgångar. Det säger inte alltid så mycket heller.

Fakta: IFK Göteborgs försäsong

Resultatraden

IFK Göteborg–Aalborg 2–3

Sarpsborg–IFK Göteborg 1–0

IFK Göteborg–Helsingborg 2–2

Louletano–IFK Göteborg 2–1

Utropstecknet

Tobias Sana. 30 år gammal trippar mittfältaren runt med lätta och formstarka ben. Han har varit IFK Göteborgs klart bäste spelare under försäsongen och legat bakom det mesta offensivt. Tränaren Poya Asbaghi har poängterat hans stora betydelse för laget 2020. Än så länge har han levt upp till förväntningarna.

Frågetecknet

Var är förstärkningarna? Var är spelaren som ska bredda den tunna mittbacksuppsättningen? Var är spelaren som ska avlasta Robin Söder på topp? Just nu är IFK Göteborg extremt känsligt för skador och avstängningar. Just nu har IFK Göteborg knappast en trupp som håller för en lång och krävande allsvensk säsong.

BK Häcken

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Hisingsklubben är det lag som har varit klart mest aktiva i sitt matchande under försäsongen. Såhär långt har sex träningsmatcher hunnit avverkas.

Två har slutat med seger, fyra med förlust.

Huvudtränare Andreas Alm är även om det inte varit någon segerkavalkad belåten med vad han har fått se under årets första månader.

– Det har varit en bra försäsong. Vi har inte så många skador. Vi har något smått, men de flesta har hållit sig friska. Och vi har fått möta många typer av motstånd, det tycker jag är bra.

Resultatmässigt? Spelar det någon roll?

– Jättesvårt. Vi bytte en hel elva mot Elfsborg, de bytte mot oss. Hur räknar man det? Vi mötte Vålerenga, de bytte hela laget i paus. Vi har kanske släppt till lite för mycket målchanser än vad vi har önskat i vissa matcher, men Astana var en väldigt bra match för oss.

Och prestationerna överlag, är du nöjd?

– Vi har löpt mycket, defensivt framförallt. Det är en grund som vi behöver ha. Sedan vet vi att alla lag, även vi, blir bättre ju längre det går.

Fakta: BK Häckens försäsong

Resultatraden

Elfsborg–Häcken 1–0

Häcken–Norrby 3–0

Häcken–Vålerenga 1–2

AGF Århus–Häcken 2–0

Astana–Häcken 1–2

Sarpsborg–Häcken 2–0

Utropstecknet

Det är svårt att blunda för Jasse Tuominen. Samtidigt som Gustaf Nilsson står på noll fullträffar i år har Tuominen gjort tre (två mot Norrby och ett mot Astana). Anfallaren har redan visat att han har potential att spela en nyckelroll i Häckens offensiv 2020.

Frågetecknet

2019 klev Häcken in i Svenska Cupen med i stort sett samma lag som de hade avslutat säsongen 2018 med. Nu är läget ett helt annat. Mängder av nyförvärv har plockats in under vintern, allra senast Alexander Söderlund så sent som under torsdagen. Än sitter inte alla bitar på plats, än har inte en tydlig startelva utkristalliserat sig. Hur kommer det påverka prestationerna i Svenska Cupen?

Gais

Bild: NICKLAS ELMRIN

I Gais är det i form av Stefan Jacobsson som en ny tränare har kommit på plats. Den tidigare Degerfors-tränaren har till stora delar ett nytt lag att förfoga över och framåt har det till en början varit trubbigt, trots stjärnvärvningen av Mervan Celik. Det dröjde fyra matcher innan första målet – och segern – kom, då var det Celik som hittade rätt och avgjorde.

– Jag ska inte ljuga, det var jäkligt skönt för oss att få ta den segern och att äntligen få göra mål, säger Boris Lumbana som under inledningen har varit ett givet inslag i backlinjen.

Han tycker att laget spelmässigt är på rätt väg.

– Det har känts bra. Vi har många nya spelare och nya tränare. En ny struktur överlag. Det är mycket detaljer som ska sättas. Men allting känns bra, det går enligt plan.

Resultaten under försäsongen, spelar de någon roll?

– Vi vill alltid vinna matcher, man ljuger om man säger något annat. Men man får se till andra saker också, vad har man för förutsättningar? Hur ser situationen ut? Vi har många nya spelare, och det tar lite tid. Så även om vi bara har en vinst känner jag, med tanke på det jag nämnde, att då kanske det inte har lika stor betydelse. Det är tävlingssäsongen som räknas.

Fakta: Gais försäsong

Resultatraden

Gais–Varberg 0–2

Lindome–Gais 2–0

Gais–Trollhättan 0–0

Gais–Qviding 1–0

Utropstecknet

Gais har satsat på att ta in en hel del yngre, lokala förmågor till årets säsong – och ett par av dem har imponerat såhär långt. Allra skarpast, inte bara av nyförvärven utan i hela truppen, har Qviding-förvärvet Fredrik Martinsson varit. Ytterspringaren har stormat fram från sin wingback-position på högerkanten och bjudit på ett flertal fina insatser. En oslipad diamant.

Frågetecknet

Noll mål mot Varberg. Noll mål mot Lindome. Noll mål mot Trollhättan. Efter tre raka matcher spräcktes till slut nollan när Mervan Celik dunkade in matchens enda mål mot Qviding förra helgen. Men trots det har effektiviteten och produktionen framåt varit det stora frågetecknet i träningsmatcherna.

Örgryte IS

Bild: KRISTER ANDERSSON

Precis som grannen på andra sidan Riksväg 40 är det nytt tränarteam på plats på Öisgården. Numera är det Keith Millen assisterad av Miguel Beas som håller i trådarna.

Starten har varit sisådär, både resultat- och prestationsmässigt.

– Vi har ökat träningsmängd och har en seriositet som är väldigt hög på träningarna. Matcherna hade vi kanske önskat lite mer ifrån när det gäller det egna spelet, även om det inte är så lätt med tanke på att det är nya gubbar som ska in, säger Oliver Stanisic som precis som i fjol har varit en nyckelspelare i laget under starten av 2020.

Resultaten för er har varit varierade, spelar det någon roll hur träningsmatcherna slutar?

– Det är nog enskilt från spelare till spelare. Men jag går alltid in för att vinna. För mig är det alltid viktigast, oavsett om det är träningsmatch eller i serien. Sedan är det klart att vi såklart fokuserar på lite andra saker i träningsmatcherna än i seriematcherna.

Fakta: Örgrytes försäsong

Resultatraden

Tvååker–Öis 2–1

Utsikten–Öis0–1

Öis–Norrby 2–2

Utropstecknet

Flera tunga profiler och bärande spelare har försvunnit. En hel del intressant har tillkommit. Djurgårdslånet Adam Bergmark Wiberg är tänkt som målskytten i det här laget – en förväntning han hittills har motsvarat. Tre baljor på tre matcher vittnar om klass. Det lär bli fler framöver.

Frågetecknet

Det märks att det är ny tränare och delvis nytt spelsystem. Och det man studsar på är framför allt helheten offensivt. Spelmässigt har det funnits sekvenser i matcherna som har sett lovande ut, men periodvis har det också varit uddlöst och trubbigt. Chansmässigt hände det inte mycket framåt mot Tvååker.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.