Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: JOHAN AXELSSON

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Uppgifter: Häcken nära ny vänsterback

Enligt uppgifter till Östersunds-Posten har Östersunds vänsterback Dennis Widgren tackat ja till ett kontraktserbjudande från Häcken. Att Hisingsklubben ser ut att slå en storklubb från Stockholm på fingrarna visar hur Häcken klättrat i svensk fotbolls näringskedja.
– Man ser en förändring hela tiden och den förändringen har sakta lutat åt vårt håll, säger sportchefen Sonny Karlsson om utvecklingen.

BK Häcken letar förstärkningar på vänsterbacksposition. Dennis Widgrens kontrakt med Östersunds FK går ut. Det verkar bli en matchning värdig en lyckad Tinderhistoria.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Östersunds-Posten har nämligen 24-årige Widgren tackat ja till Häckens kontraktsförslag. Vänsterbacken har tidigare ryktats vara nära Hammarby, men ser nu alltså ut att välja en flytt till Göteborg.

LÄS MER: Här är positionerna där Häcken ska förstärka

Häcken har letat en långsiktig vänsterfotad spelare till sin backlinje för att kunna konkurrera med Kari Arkivuo och Adam Andersson som spelat på positionen under året. Sportchefen Sonny Karlsson vill dock inte kommentera intresset för Dennis Widgren.

– Jag spekulerar och kommenterar inte något om spelare in eller ut, säger han.

"Letar efter forward, vänsterback och mittfältare"

Tidigare i november diskuterade Sonny Karlsson klubbens strategi inför vinterfönstret.

– Vi tittar efter en forward, en vänsterback och ett offensivt mittfältsalternativ. Där är vi i dag. Vi ska ha in tre spelare. Känner vi att vi måste köpa något för att vara med så försöker vi göra det. Sedan är det inte alltid vi kan göra det. Är vi med på en spelare samtidigt som Malmö, Hammarby, AIK så väljer de dem före oss. Det är hierarkiskt, sa han då.

Nu utvecklar han tankarna om den näringskedja som fotbollsklubbar kan sättas in i.

– Vi har tagit enorma steg på den, men var vi befinner oss just nu är väldigt svårt att säga. Svaret på det får man varje år. Man kan ta vår anfallssituation som ett exempel. Vi är inte riktigt där exempelvis Malmö FF var med Marcus Antonsson. Han accepterar att gå dit trots att de redan har Markus Rosenberg, Carlos Strandberg och Guillermo Molins. Motsvarande spelare hade inte gått till oss i samma situation, säger han.

Vad beror det på?

– Spelarna är mer villiga att fajtas för tröjan i en större klubb. Det är massa parametrar som styr detta. Ekonomi, publik, hur mycket spelarna tror på oss som klubb, andra bud, staden.

Hur mycket ligger ert låga publiksnitt er i fatet när ni jagar spelare?

– I vissa fall inte alls. De utländska spelarna bryr sig inte om det. De ser oss som en planka vidare. I vissa fall har det haft ganska stor betydelse.

Tog steg 2016

Sonny Karlsson lyfter värvningarna av Rasmus Lindgren och Alexander Farnerud, som anslöt sommaren 2016, som ett exempel på när Häcken visade att man tagit steg i svensk fotbolls hierarki.

– Man ser en förändring hela tiden och den förändringen har sakta lutat åt vårt håll.

Vad är nästa steg för Häcken?

– Att få dem i bästa åldern. Att värva när spelarna är 26-27 och färdiga för att leverera. Samtidigt är det komplext. Vissa spelare, som Rasmus, vill du inte sälja vidare. Där letade vi efter en mittback som också kunde vara lagkapten. Det finns väldigt många variabler i det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.