Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Uppgift: Tioåring fick 17 miljoner inför VM i Qatar

En tioårig flicka fick 17 miljoner kronor och Fifa-tjänstemän bjöds på privatjets-resa till Brasilien. Det är två av de hårresande detaljer som tyska Bild Zeitung menar fanns i den oredigerade utredningen av Qatars VM-ansökan som tidningen uppger sig ha kommit över.

Fotbolls-VM i Qatar 2022 har omgetts av starka mutmisstankar och skandaler – trots att det fortfarande återstår fem år till mästerskapet drar igång. Gästarbetarnas, som bygger arenor och infrastruktur inför VM, villkor har i flera granskningar visat sig vara urusla. Stundtals har arbetet liknats vid modernt slaveri. 

Men även ansökningsprocessen har ifrågasatts starkt. Den amerikanske advokaten Michael Garcia anlitades av Fifa för att utreda hur det egentligen gick till när Qatar fick värdskapet av VM 2022. 2014 presenterades en redigerad version av Garcias rapport av Fifa – som friade det internationella fotbollsförbundet från korruptionsanklagelser.

Garcia, som hade lagt 18 månader på granskningen, avgick efter att den redigerade versionen publicerades. 

17 miljoner till tioåring

I dag presenterade den tyska tidningen Bild dock uppgifter från vad som uppges vara den första, oredigerade rapporten. 

Under avslöjandets första dag, publiceringarna ska fortsätta under veckan, skriver Bild att en dotter till en Fifa-tjänsteman som vid tillfället var tio år gammal fick 17 miljoner kronor – pengar som kom i samband med Qatars VM-ansökan. 

Privatjet-resa till Rio

Dessutom avslöjar tidningen att tre medlemmar i Fifa:s exekutiva kommitté bjöds på en resa med ett privatjet, ägt av det qatariska fotbollförbundet, till omröstningen av värdskapet i Rio de Janeiro.

Rapporten ska också beskylla Qatars nationella idrottsakademi, Aspire Academy, för att "aktivit och medvetet" påverkat Fifa-personal som kunnat rösta om var VM ska spelas. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.